IEPURAŞUL CĂLĂTOR
(I) Prin Munţii Banatului: Semenic
Dana Antoaneta Bălănescu
Pentru Paste, 2008
Eram peste masură de ocupată şi… mă risipeam dupa bunul meu obicei. Taman în vinerea dinaintea Floriilor catolice şi protestante (14 martie 2008), mi-a venit ideea să mai scriu ceva (şi) pentru copilaşi…Oftam, amintindu-mi că prima mea poveste pentru un nepoţel datează de prin anul…2000*!
Ei, doar nu credeaţi că stăteam doar pe gânduri, ronţăind creionul (pardon…mouse-ul) în căutarea ideilor !!! Urma musai sa fac o prefaţă*, să mai editez şi o hartă nesuferită pentru o carte de numismatică… Când, ce să vedeţi, grăbită să caut nişte cărţi, m-am împiedicat de ceva anume…Am crezut, prima dată, că era jucăria muzicală a căţeluşului meu cel mic, Pepi. Mă uit, mai atentă, pe covor, şi când colo, zăcea aruncată, o patină cu rotilă! Mein Gott, cât de mult îmi doream să alerg cu rotilele, să zbor de la o manifestare culturală la alta, să fac curse prin oraşul vechi, ori să-mi vizitez prietenii, dar…
– Acum, copiii se plimbă cu rolele…
– Nici n-aş fi în stare să merg cu ele… răspund eu îmbufnată.
Nu adăugaţi, vă rog, „şi speriată”, fiincă, eu de mult nu mă mai mir de nimic! Chiar nepoata mea, Anamaria Obădău a primit, în „Poşta anotimpurilor” **mesaje de la „Vară”… Suspin şi revin în faţa PC-ului meu…Antic ca şi monumentele de care mă ocup…
– Verifică, te rog, poşta electronică!
– Mda, asta şi fac… Acum, devenisem…curioasă!
Mă uit în jur, nimic şi nimeni. Căţeluşii Rexi şi Pepi dormeau de zor, aidoma bărbatului meu…Se auzea doar postul de la Radio Reşiţa, iar, lumina, difuză, învăluia cărţile şi revistele, care mă aşteptau pe fotoliul Biedemayer (moştenit de la bunicul matern). Pentru aşa ceva e noaptea, nu!? Să dormi ori, eventual, să citeşti…Nu să scrii ori să bucătareşti!
Devin iar ascultătoare… Şi deschid net-ul.
Primisesem o sumedenie de mesaje şi filmuleţe, dar,… cel mai mult, m-a intrigat unul de la o adresă necunocută. Vreau să-l şterg, de frica unui virus, scria doar… IEPURAŞUL. Aha, ceva drăgălaş de Paşte cum am primit de la sora mea geamănă anu trecut,
In fine, deschid şi văd un fel de siglă-desen cu Bugs Buny şi acest mesaj:
„Draga mea scriitoare pentru copii mari şi mici,
M-m săturat să fiu doar un simbol şi o figură, recunosc cu modestie, nostimă şi iubită pe ilustrate şi mesaje de Paşte, ori un erou, la fel de apreciat, în desene animate! M-am plictisit să stau doar pe dealul Driglovăţ din Reşiţa, la poalele căruia se află casa ta! Moş Nicolae şi Moş Crăciun se documentează de zor pentru campania din decembrie, aşa că eu…Da, am hotărât să plec în voiaj, că e la modă…Să cunosc şi eu Banatul tău de Munte ! E şi Banatul meu şi al tuturor, care-l îndrăgesc. Te rog, nu mă întreba nimic, nu te nelinişti, voi merge cu rolele…In primul rînd, vreau să ajung la Brebu Nou şi Gărâna, la barajul Trei Ape, ai scris atâtea si ai făcut multe poze, ba chiar şi un film despre el…Si, oho… aşa frumos e acolo …Şi vreau să ajung la copilaşii pemilor de acolo, că e Paştele lor, la Monica Tusler, şi chiar la dulăul ală fain, Woldi, prietenul vostru de la munte!!!”
Am suspinat, la rîndul meu, că mi se făcuse un dor nebun, de Brebu Nou şi de toate personajele adevărate din mesajul Iepuraşului…Mai puţin şi acuşica începe campania agricolă de primavară… Oftasem mai abitir, fiindcă Iepuraşul avea atâta dreptate…Câţi anume cunosc minunăţiile noastre mai bine decât cele din ţară şi chiar peste hotare…Las că-i bine, vorba bănăţeanului, poate vine şi vremea lor…
Nici nu mă ridic bine şi primesc un buzz! Ei, na, Iepuraşul meu călător era pe messenger!!! A scris doar atât. „Iţi promit, că voi veghea ca fiecare copil să fie…”
– Cuminte şi ascultător… rostesc eu nerăbdătoare.
– …să smulgă spini din coroana lui Isus Hristos şi cuie din crucea răstignirii Sale!!!
Deodata, părăsesc biroul… Privesc spre dealul Driglovăţ, care este deja verde de verde. Apoi, spre dealul Budinic (Buginic), amintit şi de prietenul meu, scriitorul şi medicul Dimitrie Grama (Danemarca), care şi el a copilărit la poalele lui…(De aia a ajuns aşa de mare, ar adăuga, poate Iepuraşul…) Şi de visător, completez!
Privesc prin fereastra casei mele vechi, rdicată de bunicii mei paterni…Nu mă mai satur să privesc cu nesaţ. Aşa cum fac când zic că dejunez cu natura, că dau bineţe pădurii, străbătute de atâtea ori in copilărie împreună cu părinţii ori cu prietenii mei. În acelaşi timp, îmi dau seama: Aşadar, Predica părintelui József Csaba Pál, arhidiacon romano-catolic al Banatului Montan*** a ajuns şi acolo, în Căsuţa de pe dealul Driglovăţ, Acolo unde stau laolaltă Moş Nicolae cu Moş Crăciun, cu Iepuraşul, cu părinţii şi bunici noştri**** … Aş vrea să şoptesc Iepuraşului şi tuturor:
„Fiecare faptă bună înseamnă un spin smuls din coroana bunului Isus, un cui scos din crucea Sa! Când Fiul Domnului, răstignit, ne-a iubit cel mai mult…”
Nu izbutesc să închid PC-ul, din cauza lacrimilor. Simt iarăşi liniştea sfinţirii în suflet. Incerc să ascult melodiile tinerilor din acea zi minunată, pomenită, de 14 martie, melodii înregistrate pe telefonul meu mobil, primit de la prietena mea, poeta Olga Neagu Cramanciuc. Reuşesc să mai aud o şoaptă (doar abia imi cumpărasem boxe si microfon..)
o Toate bune să se adune” Ne auzim şi ne vedem de Paştele ortodox!
Fireşte, eu adaug: Să venim sfioşi în faţa Domnului, bucuroşi pentru toate darurile pe care le-am primit… Şi pentru toate cele pe care le dăruim!
Credinciosilor, care sărbătoresc acum Sfânta Sârbîtoare a Învierii Domnului,, le doresc: Paşte Fericit! Frohe Ostern! Boldog Húsvétot! Vesele Velkonočne Svätky! Happy Easter!
În cele din urmă, computerul s-a închis, e linişte deplină în jur…Era, adică, deoarece, căţeluşul Pepi latră, acum, de zor! Ca să-mi amintească…Oh, da, dragii mei ascultători şi cititori! Am uitat sa inchei: Iepuraşul, după mai multe călătorii în Banatul de Munte, va reveni, curând, în oraşul nostru, de pe malul Bârzavei, la poalele Diglovăţului…
Reşiţa Montană, 19-20 martie 2008
Note
* „Cruciuliţa de Hematit”, poveste pentru Edwald Gillich, Paşti 2000, aparută şi la Agero, Stuutgart, 2006; Prefaţa pentru monografia Slatina Nera, autor Iacob Voia, bunicul eroilor Irina, Ştefan şi Nicolae din povestea „Cizmuliţa cu creioane” de Moş Nicolae, în revista Agero, 21 decembrie 2007);
**
„Poşta anotinmpurilor”, apărută la: www.romanialibera.com, noiembrie, 2004
***
La manifestarea, ed. IIII, “Iubindu-L pe cel Răstignit, ne îndreptăm spre Sărbătoarea Luminii!” Reşiţa, Centrul Social „Frédéric Ozanam”, 14 martie 2008
În program:
Cuvinte din suflet pentru suflet rostite de păr. József Csaba Pál, arhidiacon romano-catolic al Banatului Montan; Au susţinut program muzical corul de tineret „Strana strămoşească” al Parohiei Ortodoxe Române „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Govândari” Reşiţa şi de corul de tineret „Fiamma” al Parohiei Romano-catolice „Maria Zăpezii” din Reşiţa; Cuvinte din suflet pentru suflet rostite de Petru Berbentia, preot-paroh al Parohiei Ortodoxe Române „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Govândari”- Reşiţa; Organizator principal: Asociaţia Caritativă „Sfântul Vincenţiu de Paul” din Reşiţa. (preşedinte Erwin Joszef Ţigla, de la care am învăţat că „nu mi-e ruşine că m-am născut în Reşiţa!” cf., www.erwinjoseftigla.ro/index.html)