• ACUM.TV
  • Editia Saptamanii 30 aprilie – 6 mai 2012
  • Cu Raymond Luca despre căderea guvernului de Stefan N. Maier
    Guvernul Ungureanu a fost demis numai dupa 78 de zile, un adevarat record in materie. Cred ca guvernul Ungureanu a decontat „factura” guvernarii Basescu – Boc, fiind perceput doar ca o continuare a celor dinainte. In rastimpul de 78 de zile guvernarea Ungureanu nu s-a distins cu nimic bun, nici macar in urma nominalizarii unor necunoscuti si deci ne-erodati pe post de ministru. Cele citeva masuri luate de guvern au fost scandaloase.…continuare (29-4-2012 – Editorial)
  • Ce se votează pe 3 mai în Marea Britanie? de Petru Clej
    Joi 3 mai majoritatea alegătorilor din Marea Britanie sunt chemați urne: au loc alegeri în 131 de autorități locale în Anglia, toate cele 32 de consilii locale în Scoția și 21 de consilii din 22 în Țara Galilor. (29-4-2012 – Extern)
  • Încă un semn de maturizare a diasporei moldoveneşti de Denis Cenusa
    Maturizarea diasporei moldoveneşti devine un lucru incontestabil. Cristalizarea vocii moldovenilor din străinătate are ca punct de pornire plecarea comuniştilor de la putere, precedată de revolta tinerilor din 7 aprilie 2009 şi campaniile electorale din 2009 încoace. Anume nevoia de obţine o victorie în faţa comuniştilor a motivat forţele din cadrul actualei guvernări să apeleze la voturile emigranţilor moldoveni, naturalizaţi în special în Occident. (29-4-2012 – Republica Moldova)
  • Minister al diasporei? nu, merci. de Nicu Popescu
    Reactia mea scurta la aceasta stire din care rezulta ca reprezentanti ai diasporei cer crearea unui minister: iar minister…. (29-4-2012 – Republica Moldova)
  • Dimitri Rogozin: „La Chisinau i-am dezamagit pe cei care asteptau sa scot un ciocan si sa-i pocnesc in frunte” de Eleonora Lisnic
    Vicepremierul rus spune că misiunea sa constă în “asigurarea securităţii în regiune şi stabilirea unor relaţii normale în domeniile politic şi de afaceri”, pentru ca “transnistrenii să nu se simtă precum indienii în rezervaţie”, iar “moldovenii să nu se pomenească în situaţia omului cu ancora legată de picioare, care nu poate ieşi la suprafaţă să ia o gură de aer”. (29-4-2012 – Republica Moldova)
  • Restauraţie sau o a doua perestroika: dualitatea ca formă de evoluţie a Rusiei contemporane de Florian Dumitru Soporan
    La începutul lunii mai, vechea capitală a Romanovilor va găzdui ceremoniile prilejuite de investirea preşedintelui ales al Federaţiei Ruse, în persoana actualului prim-ministru Vladimir Putin. Seria evenimentelor programate pe durata unei săptămâni, cu încercarea de a amalgama hieratismul tradiţiei ţariste recuperate cu asiduitate în ultimii ani, dar şi relicve ale retoricii revanşiste şi ale demonstraţiilor de forţă specifice erei sovietice, vor satisface gustul pentru grandoare al publicului intern şi în egală măsură tentaţia observatorilor externi de a anticipa prin interpretarea unor gesturi şi simboluri, dezvoltările viitoare şi traiectoria pe care se va înscrie statul care încorporează în cadrul frontierelor sale cea de-a şaptea parte a planetei. (29-4-2012 – Istorie si actualitate)
  • Dreptul la viaţă şi nimic mai mult?… de Rodica Grindea

    Un articol apărut în ediţia trecută a lui ACUM şi-a atins pe deplin, cred, scopul de a-i invita la reflecţie – şi la atitudine – pe cititori, şi presupun că nu sunt singura. Este vorba de articolul lui Petru Clej „Când drepturile omului devin drepturile infractorului”.Cazul întăreşte, în aceste condiţii, opinia publică şi pe cea a unor înalte cercuri politice conducătoare britanice – şi nu numai – că CEDO se preocupă mai mult de apărara drepturilor infractorilor de cât ale victimelor! (29-4-2012 – Cutia Pandorei)

  • Naftali Bezem – Simbolica și imaginea Israelului de Dorel Schor
    Naftali Bezem – un pictor cu un limbaj artistic universal, o personalitate de prim rang si o opera libera de orice constringeri sau conformism care, trecind de la social-realism la avangardism, nu a uitat niciodata idealul umanist evreesc, mostenirea iudaica, integritatea emotionala si etica a poporului lui Israel. (29-4-2012 – Cultura)
  • Doi hoți și-un popă de Ioan Florin FLORESCU
    Pe un ger de crapă pietrele, un preot așteaptă o ocazie, într-o răscruce la marginea unui sat. Își tot trece gentuța de pe un umăr pe altul, tropăie în loc, să-și dezmorțească picioarele, își freacă brațele, își suflă în pumni. (29-4-2012 – Cai Spre Noi Insine)
  • Măslinul – se dedică unui prieten de Florin Predescu
    In arsita maslinul intinde umbre, la greu un prieten bun iti alina greul. (29-4-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Un an greu de Adrian Suciu
    A fost un an atît de greu încît grîul de primăvarănu s-a făcut şi mai multe suflete nemuritoares-au stins. (29-4-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Amintire şi uitare de Sorin Cerin
    Întoarce-ţi faţa spre infernul din mine,flacără a nădejdii! (29-4-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Viața nu ajunge de vasile igna
    Şi deodată am văzut Pământulplutind ca o coajă de nucă goală,mările secate,munţii întinşi ca un aluat pe tăblia câmpieicâmpiile acoperite de mâl. (29-4-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • La rațe de Dan DAVID
    Cu sprâncene aurite,Sfinții se apleacă și ei, curioși, dintre nori. (29-4-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Străină de Adriana Senderski
    Pe dosul documentului meu de pensionare am gãsit,notatã acum 10 ani, o poezioarã. O intitulasem „Strãinã”. (29-4-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • google_1
    google_2

  • Aurea mediocritas. Ce e intelectualii şi ce vrea ei? de Ovidiu Ivancu
    În istoria noastră recentă, în cel puţin două momente, termenul de „intelectual” a primit lovituri de graţie, de pe urma cărora cu greu se poate reabilita. În 1956, Ceauşescu declara sfătos: „savanţii trebuie să‑şi facă datoria şi trebuie să-şi dea seama că ei trăiesc pe spinarea clasei muncitoare. Bunurile materiale se creează la sate şi pe ogoare şi din bunurile acestora trăiesc şi intelectualii”. Ucenicul de cizmar Nicolae Ceauşescu nu vorbea numai în numele unei ideologii, cea comunistă, ci mai degrabă exprima propria sa frustrare faţă de o categorie căreia nu-i aparţinea şi pe care n-a putut-o înţelege vreodată. (29-4-2012 – SPUNE)
  • Frustrări culinare sau despre duplicitatea emigrantului mioritic de Teodor Burghelea
    Emigrantul mioritic este adesea duplicitar. Fiindcă îi place foarte mult confortul oferit de țara gazdă, dar rămâne un mare nemulțumit. Critică societatea ce i-a oferit adăpost pentru simplul motiv că acea societate nu este precum cea pe care a părăsit-o. Adica îi place foarte mult să primească un salariu corect, să hoinărească liber pe străzi fără maidanezi, să benefecieze de o asistență socială corectă, dar nu îi place că la Paris și la Berlin nu se scuipă semințe pe stradă și nu se mănâncă mici udați cu bere la halbă în fața primăriei sau a bisericii.Fie la Paris, fie la Berlin, fie altunde, emigrantul mioritic ramane trist si inadaptat. In duplicitatea sa, el critica societatea in care s-a zbatut sa ajunga si insista sa castige „nemioritic” traind „mioroitic”. Dupa care se plange ca este discriminat si … i se face pofta de niste sarmalute, ca sa-i mai aline oful. Asta este marea problema a Tanței din poveste. (29-4-2012 – Polemica)
  • Prețul “Educației Gratuite” de Cristina Dobrin
    În Epoca de Aur și Salam cu Soia, Educația Gratuită ne amintea sub o formă sau alta, dar întotdeauna cu o ipocrizie greu de suportat, că nimic nu este de fapt gratuit în această viață, că totul vine cu un preț agățat sfidător, undeva la vedere. Am învățat această lecție de timpuriu, de când m-am trezit și eu prinsă în caracatița perversă a Educației Gratuite, prin experiențele trăite pe propria-mi piele, în școlile prin care m-am perindat eu, o amărâtă de decrețică, la dispoziția Educației Gratuite. (29-4-2012 – Polemica)
  • Troll-ul – acest cancer al internetului de Petru Clej
    Chiar dacă mulți dintre acești trolli suferă de un avansat grad de inadecvare socială, sau chiar au nevoie de o urgentă vizită la un medic psihiatru, ei nu trebuie tratați cu îngăduință, pentru că reprezintă, nici mai mult nici mai puțin, decât un cancer al internetului și prin implicație o amenințare la adresa democrației.Fasciști, comuniști, ultranaționaliști, fundamentaliști religioși sau pur și simplu nihiliști, ei sunt cei pentru care revist a ACUM nu va avea niciodată înțelegere. (29-4-2012 – Polemica)
  • “T’es chez moi” sau de ce mă tem de Marine Le Pen de Teodor Burghelea
    Pascal e un tânăr dezorientat ce-și face veacul pe malul râului Erdre fumând Marijuana, bând bere ieftină la cutie și cântând Rap.Este atras de discursul naționalist al lui Marine Le Pen, dar nu poate spune de ce. El o tot ține una și bună: „T’es chez moi”. Adica eu sunt acasa la el. Are dreptate. A trebuit să-i explic ca nu e nimic rău în asta, ca și eu contribui ceva la „valoarea adăugată” și, desigur, la impozitele ce-i plătesc lui cura de dezintoxicare. Pascal va înțelege aceste lucruri odată. Sunt sigur, fiindca el mai are o șansă. Despre Marine Le Pen, nu știu ce să spun, mă abțin. (29-4-2012 – Polemica)
  • Cum ar trebui să fie azi filmele despre Holocaust? de Eva Galambos
    Pornind de la filmul polonez „În beznă” a regizoarei Agnieszka Holland, prezentat la cea de a doua ediţie a Festivalului Filmului Evreiesc de la Bucureşti, lansăm întrebare: cum ar trebui să fie, la ora actuală, peliculele despre Holocaust. (29-4-2012 – Polemica)
  • Amintiri din epoca de aur de Florin Predescu
    Natura retrospectiva cu saracia si izolarea copilariei intr-un cartier marginas muncitoresc (29-4-2012 – Marturii)
  • Ambasadorul SUA a participat la serviciul divin de Şabat de la Cluj de Andrea Ghita
    Sâmbătă, 28 aprilie, Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, purtând kipa pe cap şi şalul de rugăciune pe umeri, a fost alături de evreii clujeni, la serviciul divin de Şabat, din Templul Memorial al Deportaţilor. (29-4-2012 – Perspective spirituale)
  • Amintirile unei şcolăriţe evreice ardelence, de la sfârşitul anilor 1930 de Andrea Ghita
    Cele câteva fragmente selectate din cartea „Surica fiica Evei”, scrisă de mama mea Sara Székely, sunt mărturii despre şcoala pe care o făceau copiii din familiile muncitorilor forestieri, ale ceferiştilor şi micilor funcţionari de diferite naţionalităţi, în oraşul Gheorgheni, judeţul Harghita, la sfârşitul anilor 1930, cu puţin înainte de declanşarea războiul aducător de tragedii. Veţi observa că viaţa de zi cu zi a şcolarilor se deosebeşte prea puţin de cea a semenilor lor, din alte epoci, mai apropiate de zilele noastre. (29-4-2012 – Marturii)
  • Cinco de Mayo de Florin Predescu
    Cinco de Mayo se concretizeaza intr-un nou pretext al veseliei, al petrecerii, mai putin iz politic. (4-5-2012 – Gastronomie si Stil)
  • Breakfast în America. Talking about Romania de Florin Predescu
    Un mic dejun si un gand bun pentru cei de acasa de la colegii mei de lucru (29-4-2012 – Diaspora)
  • „Finlandezii vizitează bibliotecile mai mult decât oricare altă naţionalitate din lume” de Octavian Curpas
    Sofi Oksanen, născută în 1977 în Finlanda, este considerată ce mai importantă nuvelistă, în viaţă, din Finlanda. Cărţile ei au fost traduse în 38 de limbi. A studiat dramaturgia la Academia de Teatru din Helsinki şi literatura la universitatea din oraşul natal, Jyväskylä. (29-4-2012 – Libris)
  • Ghiveci Genovese de Florin Predescu
    Inainte de aceasta reteta as dori sa rog cititorii sa vina cu propuneri, cu intrebari, cu retete proprii si cu momente din experienta culinara, sa investim termenul de “stil” cu o incarcatura diamantina. (29-4-2012 – Gastronomie si Stil)
  • Julio Iglesias – El amor de Editori ACUM
    Julio Iglesias – El amor (29-4-2012 – TV.ACUM)
  • Să ai sau nu, încredere în celălalt? de Editori ACUM
    Să ai sau nu, încredere în celălalt? (1-5-2012 – TV.ACUM)
  • Morcovul românesc de Editori ACUM
    Morcovul românesc (3-5-2012 – TV.ACUM)
  • Nu regreta…regretul… de Editori ACUM
    Nu regreta….regretul…. (4-5-2012 – TV.ACUM)
  • La soare de Paulina Eliza Duta

    (30-4-2012 – Fotografia Zilei)

  • La soare de Cristina Dobrin
    (29-4-2012 – Fotografia Zilei)
  • La soare de Marcela Morar
    (1-5-2012 – Fotografia Zilei)
  • La soare de Eduard Mattes
    (3-5-2012 – Fotografia Zilei)
  • La soare de Corina Ostoia
    (2-5-2012 – Fotografia Zilei)
  • La soare de Florin Predescu
    (5-5-2012 – Fotografia Zilei)
  • La soare de Natalie Schor
    (4-5-2012 – Fotografia Zilei)
  •  
    18.217.140.224