caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

MORENO PINCAS – CABINETUL DE CURIOZITĂȚI

de (18-3-2012)
1 ecou

Pictorul bulgar israelian francez Moreno Pincas verniseaza o expozitie de exceptie la Muzeul de Arta Israeliana dinRamat Gan. Intitulat cu modestie „Picturi” evenimentul vine sa confirme reputatia internationala a artistului. Greu de catalogat ca stil, pictura sa este prezenta in marile galerii din lume sub titulaturi diverse: „arta europeana”, „arta maximala”, „arta israeliana”…In ultima instanta, incadrat in expresionism, grotesc, realism sau altfel, Moreno ramane aproape singular in creatiile sale.

 

Personajele sale si situatiile surprinse in tablouri sint cele pe care fiecare din noi le intilnim zilnic, fara sa ne gindim ca ar putea ilustra frumosul. Pictorul descrie viata cind stralucitoare, cind mohorita. Privirea lui e critica si tandra in acelasi timp. Existenta e surprinsa in agitatia ei fireasca ca intr-o piesa de teatru grava sau, dimpotriva ca intr-o farsa sau vodevil.  Detaliile abunda, sint expresive si uneori neatractive, dar figurile, adesea caricaturizate, ne sint atit de familiare , scenele atit de apropiate incit e imposibil sa nu le (ne) recunoastem.

 

Recunoastem omul obisnuit, neinfrumusetat si departe de a fi idealizat in lucrari intitulate simplu Familia la plaja, Piata de pasari, Muzicieni, Figuri la cafenea, Oameni si animale, Salon de ceai, Spalatorese, Atelier de croitorie… Privirea sa devine mai aspra si penelul mai acid in alte lucrari, unde grotescul e ingrosat: Marea crapelnita, Vanitatea, Marele joc.

 

Moreno Pincas juxtapune grupuri teatrale pe imagini care amintesc uneori pictura renasterii nordice, conferindu-le considerabile elemente literare. Pentru ca fiecare tablou are si este o poveste speciala. Uneori enigmatica, alteori cu puternice accente sociale. Spatiul tablourilor sale este incarcat pina la saturatie, ocupat printr-o intentionata proliferare de figuri, forme si caractere… Culorile sint pline, materia e bogata, vibranta, coplesitoare. Ajungem cu usurinta la o intelegere a artei sale – cheia (sau secretul succesului) este concentrarea.

 

Moreno Pincas s-a nascut in Bulgaria, a emigrat ca adolescent inIsrael, si-a cistigat reputatia internationala in Franta.. In mod firesc, imi amintesc de un alt pictor cu numele de Pincas, tot evreu bulgar, ajuns celebru in Parisul altui secol si apoi in toata lumea cu numele anagramat: Pascin. Dar Moreno are arta si destinul sau artistic, el expune inIsrael, in Franta, Statele Unite, Argentina, Singapore, Ungaria, Italia, Taivan etc., unde e apreciat si iubit pentru cabinetul sau de curiozitati.

Ecouri

  • Matei Mircioane: (20-3-2012 la 01:49)

    Îmi place! Din ce văd, cred că Moreno Pincas poate fi încadrat cu uşurinţă la expresionism. Am căutat şi alte lucrări pe net şi am văzut peste tot omul, în diferite ipostaze: chinuit, blazat, obosit, plictisit, concentrat etc. Dar, nu numai temele sunt expresioniste, ci şi tuşa, linia, distorsionate, creând tensiune chiar şi atunci când (mai rar) omul apare aparent relaxat ori este vorba despre un peisaj sau o natură statică cu obiecte. E interesant. Pe de altă parte, nu vreau să fiu cârcotaş, dar, dacă aş fi văzut lucrările fără să ştiu că este vorba despre un artist contemporan, le-aş fi plasat undeva înainte de primul război mondial sau în perioada interbelică. Oricum, Moreno Pincas s-a născut în 1936, deci, este foarte probabil că în tinereţe (şi-a făcut studiile de pictură între 1958 – 1960) a fost impresionat de… expresionismul german, austriac sau nordic din perioada interbelică. Aşa că, l-aş numi pe Moreno un expresionist târziu, remarcabil.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Valea Argintului

"sa te îndragostesti atunci, în cele din urma, de zapada, adica sa stii bine ca e o iubire" Mircea Ivanescu

Închide
18.191.154.132