caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Diaspora



 

O seară la Londra cu Băsescu și (mai ales) cu alții

de (12-6-2011)
5 ecouri
Președintele Băsescu a răspuns întrebărilor românilor din Marea Britanie

Președintele Băsescu a răspuns întrebărilor românilor din Marea Britanie

Luni 6 iunie am fost la sediul Institutului Cultural Român de la Londra unde urma să aibă loc o întâlnire a președintelui Traian Băsescu, aflat în vizită oficială în Marea Britanie, cu reprezentanți ai organizațiilor românești din Regatul Unit.

Cei peste 100 de invitaţi prezenţi (care au trebuit să fie prezenți la sediul din 1, Belgrave Square cu cel puțin 10 minute înainte de ora anunțată, 18.30) au trebuit să aștepte 25 de minute până și-a făcut apariția președintele României, care venea de la London School of Economics, unde ținuse un discurs în memoria politologului Ghiță Ionescu, decedat acum aproape 15 ani.

Fără să zăbovească, președintele Băsescu s-a referit la întâlnirea sa cu premierul David Cameron subiectul cel mai fierbinte fiind, evident, accesul (sau mai zis absența lui) cetățenilor români pe piața muncii din Marea Britanie.

În acest domeniu nu va fi nicio schimbare, a spus președintele Băsescu, piața muncii rămâne închisă românilor până la sfârșitul lui 2013, când, după șapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană, toate țările membre vor fi obligate să deschidă accesul.

Deși s-a arătat nemulțumit de aceste bariere, președintele Băsescu a  spus că nu poate face demagogie, atunci când a fost întrebat de racolarea de medici români în țările UE, declarându-se un partizan al liberei circulații a persoanelor.

După scurta sa prezentare, au urmat câteva întrebări din partea celor prezenți, mai ales medici, cadre universitare, studenți sau doctoranzi. Am avut impresia că unii au pus întrebări ca să-și dea importanță. De asemenea, printre cei care au pus întrebări nu s-au numărat lucrători în construcții sau menajere, care alcătuiesc majoritatea românilor aflați în Regatul Unit (nici nu știu dacă au fost prezenți vreunii dintre ei luni seară) și care sunt cei mai afectați de restricțiile de pe piața muncii de aici.

Cele mai pertinente întrebări le-au pus doi veterani ai diasporei românești, arhitectul Șerban Cantacuzino și politiologul Jonathan Eyal. Primul l-a întrebat pe Traian Băsescu de ce nu este protejat patrimoniul cultural în România, care poate aduce venituri mai mari prin turism cultural decât investiții ca Roșia Montană, iar al doilea a întrebat cum își onorează România obligațiile față de NATO, mai ales cele privind angajamentul față de cheltuirea unui anumit procent din Produsul Intern Brut pentru armată.

Președintele Băsescu a răspuns parțial la prima întrebare, spunând că România a angajat spoturi publicitare pe CNN și Eurosport, iar la a doua a recunoscut că încă nu este alocat procentul la care s-a angajat, dar a enumerat participările militare ale României în Afganistan, Kosovo și Libia.

Discuții interesante

Din punctul meu de vedere, seara a fost  mai utilă deoarece am avut ocazia să stau de vorbă cu vechi cunoscuți și să-mi fac noi cunoștințe.

Peste 100 de persoane au participat la eveniment. Prima din stânga - Anamaria Marinca

Peste 100 de persoane au participat la eveniment. Prima din stânga - Anamaria Marinca

L-am revăzut pe profesorul și istoricul Dennis Deletant , cu care am vorbit despre apariția noi cărți a istoricului american Larry Watts, care promovează ideea (deloc nouă, de sorginte ilieceaușistă, de fapt ceaușisto-securistă) a conspirației din blocul sovietic împotriva României.

Tot aici m-am întâlnit pentru prima oară în șase ani cu eurodeputatul PDL, Traian Ungureanu, fost coleg la BBC, cu care am schimbat câteva vorbe, el întrebându-mă chiar de revista ACUM.

Câteva vorbe am reușit să schimb și cu Jonathan Eyal, precum și cu directorul ziarului România liberă, Dan Turturică, convenind asupra mediocrității vieții politice din România.

L-am cunoscut pe regizorul Yossi Bălănescu, fratele renumitului muzician Alexander Bălănescu, dar cea mai interesantă cunoștință a fost aceea a actriței Anamaria Marinca, din punctul meu de vedere cea mai bună actriță română a momentului.

I-am reamintit de interviul pe care i l-am luat ei și Mariei Popistașu cu câțiva ani în urmă la BBC, după difuzarea seriei  “Sex Traffic” pe Channel4 în Marea Britanie și am felicitat-o pentru excepționalul ei rol din 4:48 Psychosis, de Sarah Kane, jucat în august 2009 pe scena prestigiosului teatru Young Vic, la Londra, un monolog de 72 de minute în engleză. M-a impresionat nu doar conversația extrem de inteligentă pe care o purta, dar și modestia acestei actrițe de excepție, pentru care barierele lingvistice nu par să existe.

A fost o seară foarte plăcută, în cursul căreia, la început, și-a făcut apariția și președintele României, Traian Băsescu,  căruia îi mulțumesc că mi-a oferit prilejul să revăd și să cunosc oameni interesanți la Londra.

Ecouri

  • Stefana Bianu: (13-6-2011 la 03:15)

    Stimate domnule Petru Clej,

    Merci pt relatari! Cred ca ar merita totusi sa scriti cateva randuri despre istoricul Ghita Ionescu! Ca si mine cred ca sunt si alti cititori ai revistei dvstra care nu au idee despre…sorry!

    Ref la intrebarile pertinente ale arh. Serban Cantacuzino, presedintele Fundatiei Pro Patrimonio, inteleg
    ca Presedintele T Basescu NU a raspuns! Spoturile cumparate vor promova turismul in maniera folclorico-
    mioritica care continua sa bantuie trans-partinic in tara de 20 de ani!?

  • Petru Clej: (13-6-2011 la 03:21)

    Stimată doamnă Ștefana Bianu,

    Despre Ghiță Ionescu scriu cu competență oameni precum Vladimir Tismăneanu sau Stelian Tănase. Vă recomand cu căldură articolele lor.

  • Lidia Bradley: (15-6-2011 la 06:37)

    Domnule Clej,

    Va multumesc cu (mare) intarziere pentru faptul ca imi trimiteti anunturile despre articolele publicate de dumneavoastra. Pentru ca sunt ocupata si cutreier lumea mai mult decat este propice unei activitati concentrate si sustinute nu ajung sa le citesc pe toate, dar va asigur ca apreciez informatiile si remarcile dumneavoastra din relatarea de mai sus – cand voi fi la Londra data viitoare m-as bucura enorm sa o pot vedea pe Anamaria Marinca pe scena…

    Mult bine!

  • busuioc florin: (18-6-2011 la 05:23)

    Maestre Clej!
    Poate,era bine sa te referi si la conferinta lui Basescu dela London Scool of Economics…Nu de alta,dar merita cu mult prisos sa te amuzi de ditirambele d-lui Tismaneanu,tot timpul in pas cu,,vremea”,cu cei la putere,vreau sa zic…Sa auzi,si sa nu crezi:,,acuta actualitate;remarcabil discurs;explorarea firului populist in politica europeana;recruscenta ispitei populiste in timpuri de deruta axiologica(!)”….discurs dedicat ,,relatiei pe care George Will o considera esentiala intr-o democratie liberala,anume aceea dintre STATECRAFT SI SOULCRAFT’…Phii!Cred ca lui Basescu i s-a sucit limba-n gura cand a citit chestia asta.El,matrozul cu ,,imputit-o”, ,,duten p. mea”,si alte mizilicuri marinaresti.Nu crezi,domnule Clej?

  • Petru Clej: (18-6-2011 la 06:47)

    Domnule Florin Busuioc,

    Eu n-am fost prezent la LSE, ci la intalnirea de la sediul ICR Londra, deci este normal sa relatez de unde am fost prezent. In plus, revista ACUM functioneaza pe baza principiului valorii adaugate, or acest articol aduce valoare adaugata, pe cand unul scris din auzite despre expunerea de la LSE, nu.

    Va atrag atentia ca nu am pascut oile cu dumneavoastra pe tapsanul kolhozului si de aceea nu va permit sa ma tutuiti, mai ales ca folositi un limbaj de bodega. Nu ati realizat ca nu agreez trasul de sireturi?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Viaţa ca minerit – 21 de ani de la evenimentele din 13 – 15 iunie 1990

Dar există şi o parte a activităţii noastre care este legată de un „minerit al gândirii”: modul în care ne...

Închide
18.222.164.66