caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Diaspora



 

Comunicat CMR

de (6-12-2004)

Preluam din Observatorul:

Desi tema dreptului de vot pentru romanii din strainatate a constituit pretextul unei campanii electorale intre partidele politice din Romania, pe lista senatorilor si deputatilor aprobata de BEC, nu se afla nici macar un singur reprezentat al milioane de romani din diaspora si din comunitatile romanilor din jurul granitelor. Aceasta constituie dovada demagogiei electorale a lumii politice romanesti.

Este extrem de neplacut sa constatam ca societatea romaneasca de peste hotare este tratata cu lipsa de consideratie de toate partidele parlamentare, iar cetatenii romani de peste hotare sunt vazuti doar ca o masa de manevra pentru castigarea capitalului politic.

Reamintim ca problemele care apar in comunitatile romanesti sunt probleme ale Romaniei si ca intarirea si inflorirea acestor comunitati inseamna intarirea Romaniei atat prin influenta internationala cat si prin venituri care sunt pompate in economia destul de subreda a statului, dupa cum denota rezervele valutare ale BNR si cresterea valorii leului in raport cu euro, ca rezultat al intrarilor masive de valuta din partea romanilor din strainatate.

Fata de aceasta situatie, consideram ca este obligatia statului roman sa gestioneze responsabil problema celor peste 10 milioane de romani din strainatate ca pe o problema de importanta majora a natiunii si a statului.
Dupa cum s-a vazut din experientele guvernarilor anterioare Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni nu reuseste sa acopere multitudinea problemelor cu care se confrunta Romania in relatiile cu cetatenii si co-nationalii de peste hotare, activitatea acestuia reducandu-se la probleme de ordin cultural mai ales pentru comunitatile din jurul granitelor, dar nu si la rezolvarea celor care au aparut ca urmare a uriasului exod de populatie romaneasca in cautare de locuri de munca peste hotare.
Perspectivele de crestere a numarului romanilor din strainatate si problemele pe care le genereaza, inclusiv in interactiunea cu statul roman, fac necesara abordarea responsabila a fenomenului si administrarea corecta inainte de a scapa total de sub control.

De aceea, Consiliul Mondial Roman cere ca formatiunea insarcinata cu formarea noului guvern sa prevada crearea unui Minister al Romanilor de Pretutindeni si infiintarea pozitiei de Minstru Secretar de Stat pentru Romanii de Pretutindeni care sa fie atribuita unei personalitati independente a societatii civile din diaspora sau unei personalitati independente din tara recunoscuta pentru implicarea sa la rezolvarea globala a relatiilor dintre romanii de peste hotare si statul roman.

Biroul Director al Consiliului Mondial Roman
Presedinte
Mircea Popescu

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ipocrizii sub pretextul concurentei

Pe motiv ca au fost acordate facilitati fiscale “anticoncurentiale”, Romania risca sa nu poata incheia negocierile de aderare la capitolul...

Închide
3.144.251.72