caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Dincolo de trancaneala



 

Multiculturalismul la Cluj – un slogan demagogic

de (15-11-2009)
1 ecou

Am participat recent la ședința consiliului local Cluj-Napoca. Precum a relatat și presa, colegul meu de partid și prietenul meu, consilierul local UDMR Csoma Botond a transmis mesajul UDMR și a comunitătii maghiare în legătură cu evenimentul de inaugurare a Pieții Unirii.

Boti a explicat clar și concis faptul că comunitatea maghiară se simte jignită pentru că acest eveniment, cum de fapt cam aproape toate organizate sau co-organizate de primărie, nu a avut nici un element maghiar, nu a reflectat moștenirea acestei piețe, a acestui oraș. Cum a zis și Boti, maghiarii după căderea lui Funar din 2004 au avut niște așteptări în legătură cu schimbarea atitudinii primăriei față de respectarea populației maghiare în politicile primăriei. Mare lucru însă nu s-a schimbat în afară că totuși a încetat scandalul naționalist. Primăria însă și în timpul lui Emil Boc, și acum duce aceeași politică de ignorare a multiculturalității Clujului.

Multiculturalitatea este un slogan politic la Cluj fără acțiuni, fapte în realitate. Această nu este asumată oficial nici în simbolistică, nici în acțiuni culturale, nici în comunicarea oficială, nici măcar în imaginea turistică a orașului. În concret, la ședința de ieri s/a reclamat în primul rând că cultura maghiară lipsește din organizările primăriei. Acesta a fost de fapt și motivul pentru care am organizat acel flash-mob la inaugurare miercurea trecută.

(În paranteză zic că flash-mobul din 10 noiembrie este total altceva, cu care nici eu, nici altcineva din UDMR nu a avut vre-o legătură. Eu, și majoritatea celor din UDMR, suntem satisfăcuți în general de cum a ieșit renovarea pieții, și credem în modernizare, europenizarea centrului. Noi avem o problemă foarte mare cu lipsa politicilor de afirmare reală și concretă a multiculturalismului, a bilingvismului acestui oraș. Cele două lucruri nu trebuie confundate!)

Primarul Clujului, Sorin Apostu, încă se face că nu înțelege care este problema. Se tot scuză că i-a invitat pe reprezentanții maghiarilor, fie ei politicieni, lideri civic, episcopi, etc. Dar nu asta a fost problema dl-e primar. Problema a fost că nu ați invitat populația maghiară printr-o organizare în care să fie inclus și cultura lor. Muzica simfonică, chiar și cântată de în parte de maghiari, nu este un eveniment cultural maghiar. Muzica simfonică este patrimoniu comun al tuturor. O reflectare adevărată a multiculturalismului Clujul ar fi fost invitarea și a unei trupei maghiare să țină un concert măcar de o oră. De echilibrat trebuia echilibrat concertul Pasărea Colibri (pentru care de altfel am tot respectul), cuvântările ținute exclusiv în românește, afișele printate exclusiv în limba română.

La ședința din 10 noiembrie, ca de obicei, au existat două strategii de bagatelizare, de ignorare a doleanțelor minoritare. Două strategii cu care ne-am obișnuit de ani buni în multe forumuri politice:

1. Strategia „haideți să nu tulburăm spiritele, să nu facem conflict inter-etnic”. După cum zicea Apostu, a plecat Funar, trebuie să se termine cu circul naționalist. Această strategie este una foarte isteață, pentru că pune într-o antiteză falsă revendicări cât se poate de normale și destul de minimale de respect, cu liniștea interetnică. Încercă să închidă orice cerință de asumare oficială, reală a multiculturalității în cutia urâtă a naționalismului, a generări de tensiuni etnice. Cât se poate de fals! Respectarea reală a multiculturalității, prin asumarea ei în organizări, comunicare, simbolistică nu are absoluit nici o legătură cu tensiuni interetnice. Tocmai ignorare fățisă a unei comunități are.

2. Strategia „ne facem că plouă la unele întrebări”. Sorin Apostu, și cei câțiva consilieri care au sărit în apărarea lui pur și simplu nu au răspuns, nu a reflectat la unele chestiuni aduse în discuție de Boti: lipsa elementelor maghiare în evenimentele organizate sau co-organizate de primărie, potențiala lipsă a limbii maghiare de pe tăblițele indicatoare de clădiri monumente istorice, lipsa interesului primarului de a concretiza în vre-un fel politica de multiculturalism al primăriei.

Sorin Apostu, care în ciuda acestor fente, în general mi se pare un om cu bunăvoință, un om cu care se poate discuta, și care la această ședință a afirmat un lucru important: veniți cu propuneri concrete ca de acum încolo să evităm astfel de probleme. Așa o să fie d-le primar. Pentru început doar câteva gesturi foarte simple prin care puteți arăta că multiculturalismul pentru dvs. nu este doar un slogan care sună bine dar fără vreo acoperire în practică, câteva gesturi prin care le puteți face ca să recâștigați respectul celor 60.000 de maghiari ai căror primar sunteți, trebuie să fiți:

Și colinde maghiare în muzica de sărbători din centrul orașului (difuzoarele de la patinoar, de pe Eroilor, din stațiile de autobuz). Vă ajutăm noi cu 2-3 CD-uri de calitate.
Urări de sărbători fericite și în limba maghiară pe autobuzele RATUC. Vă ajutam cu textul cu cea mai mare plăcere.

Invitați și o trupă maghiară pentru măcar un concert de început (primul sau al doilea din eveniment) la spectacolul de anul nou organizat de primărie. Vă ajutăm cu nume de trupe în vogă, cu contacte, cu organizare, tot ce aveți nevoie.

Printați pliante turistice oficiale și în limba maghiară, care să prezinte și moștenirea construită și culturală maghiară a orașului. Introduceți mențiuni despre aceste valori și în pliantele românești și cele în limbi internaționale. Astfel respectați cu adevărat moștenire multiculturală, trecutul și prezentul real al Clujului.

Afișele oficiale ale evenimentelor organizate sau co-organizate de primărie printați-le și afisați-le în cele două limbi ale acestui oraș: română și maghiară. Sunt angajați ai primăriei care vă pot ajuta cu traducerea. Dacă nu sunt disponibili, angajați pe cineva special pentru a traduce acestea și celelalte lucruri despre care vorbesc aici. Vă ajutăm iarăși cu plăcere dacă aveți nevoie.

Porniți pagina de web a primărie și în limba maghiară. Nu numai pentru clujenii maghiari, dar și pentru zecile de mii de turiști maghiari care vin anual la Cluj (majoritatea turiștilor care vin în orașul nostru)
Și ar am fi câteva, dar toate la momentul potrivit. Tot ce am scris aici sunt lucruri mici, gesturi simbolice, însă foarte foarte importante pentru maghiarii din acest oraș. Costă puțin, însă câștigați respectul a 19% din populația acestui oraș, și nu numai.

Astfel puteți să dovediți cu adevărat cea ce ați afirmat: vremea lui Funar a trecut. Să vedem, așa este?

http://tihiczika.wordpress.com/2009/11/11/sorin-apostu-si-multiculturalismul/

Ecouri

  • Andrea Ghita: (15-11-2009 la 00:00)

    Sunt de acord cu multe lucruri din cele semnalate de Tihamer Czika, dar nu ma pot abtine sa nu-i amintesc ca Clujul are si un viceprimar UDMR. Pe de alta parte, mie imi lipseste INTERCULTURALITATEA, acea stare ideala in care romanii saluta cu Jó napot si maghiarii raspund cu Buna ziua. Poate intreprindem ceva impreuna in acest sens. Altfel, in 21 decembrie de putem plimba pe strada Regina Deak Molotov…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Salată de toamnă

Ingrediente: 400 gr porumb în boabe din conservă 250 gr fasole boabe, fiartă (de preferinta rosie) 2 ardei iuţi curăţaţi...

Închide
18.223.43.106