caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Marian Lupu președinte – singura opțiune viabilă la ora actuală

de (4-10-2009)

Parlamentul Republicii Moldova se pregătește să voteze în cadrul primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care candidatul coaliției guvernamentale Alianța pentru Integrare Europeană (AIE), Marian Lupu, este de departe singura opțiune viabilă pentru funcția de șef al statului.

AIE are nevoie pe lângă cele 53 de voturi ale deputaților săi de încă 8 voturi ale deputaților Partidului Comuniștilor (PCRM), în caz contrar, după două tururi de scrutin (trei în caz că în competiție sunt mai mult de doi candidați) în care niciun candidat nu întrunește 61 de voturi din 101, Parlamentul de dizolvă și se organizează alegeri parlamentare repetate.

Așa ceva s-a întâmplat deja, când Parlamentul ales la 5 aprilie nu a reușit să aleagă noul președinte al Republicii Moldova, fiind convocat un scrutin repetat pe data de 29 iulie, din care a rezultat noua majoritate parlamentară.

Marian Lupu și-a declarat candidatura imediat după părăsirea PCRM în luna mai. La scurt timp el a aderat la Partidul Democrat (PDM – știre anunțată printre primii de revista ACUM http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?step=articol&id=9901) devenind liderul acestui partid, care dispune de 13 mandate în Parlament, față de 0 în urma alegerilor dinn 5 aprilie.

Mi-am exprimat de la început convingerea (în pofida scepticismului prevalent la acea dată) că Marian Lupu este sincer în schimbarea sa de orientare și că alegerea sa este singura viabilă în acest moment http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?step=articol&id=10226.

Am sugerat calea pe care AIE adoptat-o http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?step=articol&id=10307 și acum a mai rămas un singur pas – ce-i drept cel mai dificil – alegerea președintelui.

Desigur că PCRM poate, dacă dorește, să zădărnicească alegerea lui Marian Lupu și să provoace alegeri repetate. Dar asta ar fi o greșeală fatală pentru partidul condus de Vladimir Voronin, care din noaptea de 5 spre 6 aprilie a comis toate erorile posibile, dând cu piciorul unui al treilea mandat consecutiv pentru PCRM cu o inepție politică greu de imaginat. Sunt toate șansele ca electoratul să-l pedepsească și mai rău decât a făcut-o în 29 iulie, la primul rând de alegeri repetate.

Sigur, așa cum am mai scris, Marian Lupu poate fi acuzat de oportunism politic. La numai câteva zile după ce votase disciplinat, în calitate de deputat PCRM, candidatura la președinție a Zinaidei Grecianîi, el a sărit din barca lui Voronin, care lua serios apă, în cea a opoziției de atunci.

Deși își datorează cariera politică în bună măsură lui Vladimir Voronin, Marian Lupu este un politician talentat – în contextul politic din Republica Moldova. Desigur că a fost asociat cu guvernarea PCRM din ultimii opt ani, dar alternativa realistă la funcția de președinte care ar fi?

Fost președinte al Parlamentului între 2005 și 2009, noul lider al PDM poate fi acceptabil atât majorității românofone, cât și minoritarilor neromânofoni, atât acelora care doresc o orientare pro-occidentală a Republicii Moldova, cât și acelora care privesc înspre Rusia.

Deși folosește adeseori un limbaj alambicat, dar într-o română și o rusă aproape fără accent, Marian Lupu este un pas înainte evident față de neaoșismul voronian, delimitându-se clar de grobianismul prevalent pe scena politică românească. În plus el vorbește fluent engleza și franceza, un avantaj evident în relațiile cu Occidentul.

Fiind liderul unui partid mic, parte a unei coaliții de patru partide, Marian Lupu nu va putea folosi funcția de președinte al Republicii ca predecesorul său, care era liderul necontestat al unui partid majoritar în parlament. Mai mult, el ar trebui să ofere un exemplu și să demisioneze din PDM, comportându-se așa cum cere funcția de șef al statului, cu cea mai strictă imparțialitate.

În caz că va fi ales, Marian Lupu va deveni cel mai tănâr șef de stat din Europa (după președintele Georgiei, Mihail Saakașvili, care are 42 de ani, cu un an mai tânăr decât Lupu) și probabil cel mai înalt (la cei doi metri ai săi). Desigur că originea și traseul său politic nu sunt pe placul tuturor, dar în actualele circumstanțe desfid pe oricine să propună o candidatură mai bună și cu șanse de reușită.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
4 Octombrie – scrutin anticipat in Grecia

Scrutinul parlamentar din 4 octombrie din Grecia a fost precedat de o campanie electorala in care protagonistii au fost sefii...

Închide
3.138.36.168