• ACUM.TV
  • Editia Saptamanii 9 – 15 ianuarie 2012
  • Cum percepe un occidental „logica” unui extremist de dreapta român de Teodor Burghelea
    Fara a preciza absolut nici un detaliu relativ la destinatia “teleportarii”, le spun ca am citit un articol intr-un ziar virtual (fara a-l numi) si as dori sa aflu opinia lor. Am ales drept instrument al teleportarii articolul intitulat “Extrema dreaptă românească își arată chipul hidos” (http://www.acum.tv/articol/44396/) publicat saptamana trecuta in ACUM.Le traduc deci pe scurt mesajul principal al articolului (evitand inca o data referinte specifice unui spatiu geografic/cultural si reducandu-ma doar la mesajul central – pauza de masa e scurta, mai trebuie sa si muncim…). Dupa ce m-au ascultat politicos (dar oarecum rezervat), majoritatea ma intreaba: pai mesajul articolului este evident corect, de ce isi pierd vremea jurnalistii acestia scriind chestii evidente, de care nimeni nu are nevoie sa fie convins si din care noi nu avem nimic de invatat? …continuare (8-1-2012 – Editorial)
  • Complicitate discretă de Alexandru Singer
    Cucerirea sau schimbarea Puterii devine posibilă atunci cand popoarele n-o mai pot suporta pe cea existentă, iar aceasta nu mai poate stăpâni cu aceleaşi metode cu care se credea în siguranţă. Aşa s-a intâmplat în decembrie 1989 şi nu se ştie când se va mai întâmpla în România, deşi acum, în România doresc o asemenea schimbare peste 80 % dintre cetăţeni, profund nemulţumiţi de actuala guvernare Băsescu-Boc. (8-1-2012 – Romania)
  • Controverse privind extinderea domeniului privat în sistemul de sănătate din România de Matei Mircioane
    Printre subiectele de primă pagină din presa românească se află, de la începutul acestui an, o dispută vie între medicul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, şi preşedintele României, Traian Băsescu. În termeni concentraţi, Raed Arafat spune că noua lege a sănătăţii, care prevede extinderea domeniului privat în sistemul medical de urgenţă, va conduce la o concurenţă de tip comercial, la diminuarea eficienţei sistemului şi la înrăutăţirea serviciilor, chiar la distrugerea serviciului public de urgenţă: „Vor apărea n servicii de ambulanţă omologate, care vor putea accesa fondurile bugetului de stat. Singura opţiune va fi să se ia bani de la sectorul public, cu finanţări deja limitate, şi să se dea sectorului privat. De unde să iei? De la Ambulanţă şi de la SMURD!”, a spus Arafat. În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat: „Dacă este un duşman mai mare al apariţiei încă unui sistem privat în sănătate , el se numeşte Raed Arafat”. (8-1-2012 – Romania)
  • Chişinăul şi criza “pacificatorilor” ruşi pe Nistru de Denis Cenusa
    Indubitabil, incidentul care a condus la moartea unui cetăţean moldovean şi în care este implicat un reprezentant al pacificatorilor ruşi arată cât de învechit este mecanismul de menţinere a păcii, instaurat în regiune de la mijlocul anilor ’90. Misiunea de pacificare coordonată de militarii ruşi este lipsită de credibilitate, după ce de nenumărate ori a susţinut unilateral Tiraspolul, acţionând ca un scut de protecţie pentru regimul anticonstituţional din stânga Nistrului. (8-1-2012 – Republica Moldova)
  • Sindromul Stockholm – relația ură/iubire dintre ruși și moldoveni de Petru Clej
    Moldovenii au dezvoltat o dependență și chiar un anumit atașament față de tot ceea ce este rusesc, pe care eu l-am numit “Sindromul Stockholm”. Această denumire a fost dată de psihiatrul și criminologul suedez Nils Bejerot, cu privire la atașamentul dintre victime sau ostateci și răpitori sau răufăcători, în timpul unui jaf bancar din Stockholm în luna august 1973. (8-1-2012 – Republica Moldova)
  • Viktor Orbán – un Hugo Chavez al Europei centrale? de Eva Galambos
    „Schimbarea la faţă” a lui Viktor Orban, de la liberal la conservator (8-1-2012 – Extern)
  • Agitație și incertitudini în lumea arabă de Nicolae Filipescu
    Straduinta de un secol a populatiilor din tarile arabe ca sa-si dobandeasca demnitate personala, libertate autentica si oportunitati economice pentru o viata mai buna, a luat o amploare fulminanta in 2011. In trecut, majoritatea locuitorilor din statele arabe, create artificial un urma destramarii imperiului otoman si a retragerii puterilor coloniale europene, a suferit cumplit din cauza guvernantilor incompetenti, hrapareti si venali, a interventiilor nocive ale puterilor straine si mai ales a perpetuarii la putere a unor regimuri opresive, corupte si nereprezentative. (8-1-2012 – Extern)
  • Cică aș fi „prea aspru cu unele aspecte din România”… de Florin Predescu
    Deunazi la un pahar de vorba intr-o cafenea din Sibiu am fost dojenit pentru faptul ca in unele dintre articolele mele as fi prea aspru cu unele aspecte din tara.I-am explicat interlocutorului meu ca in mod deosebit articolele au o tinta bine precizata si vizeaza nereguli ce trebuie semnalate in ideea –poate utopica- de a nu le mai intalni in drumul nostru prin tara. Date fiind trimiterile nu se refera la intreaga masa de romani. Ma repet prin a spune c poate si n alte tari infractorii s-ar inmulti daca legile in vigoare nu s-ar aplica. (8-1-2012 – SPUNE)
  • gaRdul (Poem de Aurelia Borzin) de Dan DAVID
    eu strângeam vreascurile căci doar astea mai rămăseserădupă mortea lui bunu o uscătură stilizată de gardamintirea unei femei năucitor de frumoase şi găvanele a două jumătăţi de nucă (8-1-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • google_1
    google_2

  • De ce nu le plac unora vecinii de altă etnie, religie, culoare sau orientare sexuală de Petru Clej
    Sondajul revistei ACUM Cu cine NU ați vrea să fiți vecin (www.acum.tv/sondaj/) a întrunit cele mai multe voturi de la lansarea acestei pagini de internet.Peste jumătate dintre respondenți (56%) au ales varianta Nu-mi pun astfel de probleme, dar restul au ales variante (uneori multiple) în care resping, în ordine descrescătoare a frecvenței, romii, homosexualii, musulmanii, ungurii, evreii, oamenii de altă rasă, oamenii de altă religie și oamenii de altă etnie. (8-1-2012 – Cutia Pandorei)
  • Sinagoga din Bistriţa – un lăcaş de cult transformat în lăcaş de cultură de Andrea Ghita
    M-am îndurat foarte greu să revăd sinagoga la Bistriţa. Fusesem la curent cu restaurarea şi schimbarea destinaţiei ei, dar îmi era aproape imposibil să înfrunt durerea pătrunderii într-o sinagogă care nu mai e locaş de cult, chiar dacă înţelegeam că trebuia găsită o soluţie de păstrare a edificiilor de cult lăsate în urmă de miile de evrei mânaţi pe drumul fără întoarcere al lagărelor de exterminare şi de puţinii supravieţuitori ai Holocaustului care au început o viaţă nouă în Israel, şi-au căutat norocul pe alte meleaguri ori s-au mutat la cele veşnice. (8-1-2012 – Cultura)
  • GAZDA SĂRMANILOR de Editori ACUM
    O femeie căreia i-au murit patru copii, o alta care a rămas pe drumuri prădată de propriul fiu, un bătrân care abia poate să-şi ridice capul de pe pernă pentru o gură de apă… Casa lui Viorel Paşca din satul Dumbrava e plină de oameni care au fost crunt loviţi de soartă.Articol preluat din publicaţia “ BIHOREANUL “ (http://old.bihoreanul.ro/articol/ziar/oradea/online/18134/; 12-feb-2008); autor RALUCA AVRAM (8-1-2012 – Ei vor face o diferenta)
  • Ultimii trei ani ai unei femei sărmane de Viorel Pasca
    Soarele cald al primăverii parcă trezise la viaţă oraşul după o iarnă cumplită. Urcam încet treptele spre unul din etajele superioare ale Spitalului Judeţean din Oradea. Eram preocupat şi curios în acelaşi timp de femeia de 85 de ani ce voise să se spânzure în noaptea aceea. (8-1-2012 – Marturii)
  • Actrița Meryl Streep în polemică cu premierul britanic David Cameron de Petru Clej
    “The Iron Lady” – “Doamna de fier” – a declanșat o polemică între premierul britanic David Cameron și actrița Meryl Streep, care joacă rolul fostului premier Margaret Thatcher în filmul cu acest num apărut pe ecrane vinerea trecută.Disputa este legată de portretizarea actuală a Doamnei de fier, care suferă de demență, la vârsta de 86 de ani. (8-1-2012 – Scena si Ecranul)
  • File din istoria evreimii clujene de Andrea Ghita
    Parcurgerea volumului cu lucrările simpozionului desfăşurat anul trecut între 26 şi 28 mai sub genericul „File din istoria evreimii clujene” ne relevă o secţiune transversală a existenţei evreilor clujeni de-a lungul a două secole, începând de la vicisitudinile aşezării lor în oraş şi până la contribuţia plenară personalităţilor din sânul acestei comunităţi la viaţa cetăţii. (8-1-2012 – Libris)
  • Vinul, cartea și artiștii de Florin Predescu
    Am avut deosebita surpriza sa citesc un volum-marturie, Apusul vinului in calimara, Editura Semne, 2011, despre boema bucuresteana din anii ’80 si pana in prezent,Cartea apartine publicistului Valentin Leahu, bucurestean sadea redevenit un cetatean al unei cetati mici cu multe traditii conservatoare, uneori potrivnice spiritului deschis al adevaratului oras cu tendinte metropolitane. (8-1-2012 – Libris)
  • Laurence Lemoine: the rich life of a French journalist de Octavian Curpas
    Interview with a French journalist who has traveled all over the globe, working at times for newspapers, radio, and TV stations. From the Middle East to Africa where she interviewed Yasser Arafat, to Central America where she worked for a radio station, Laurence Lemoine has covered all areas of journalism and communications. (8-1-2012 – Dialog Intercultural)
  • PATEU DIN FICAT DE PORC O REŢETĂ DE LA PIERRE, VĂRUL MEU DIN CADILLAC de Florin Predescu
    De data aceasta va propun o reteta de sezon primita din partea publicatiei Cenaclul de la Paltinis, gratie lui Valentin Leahu:Mulţumesc, Petrişor dragă, pentru scrisoare şi încurajări. Dacă nu te superi, am să redau textul tău „în reproducere fidelă”, deoarece foarte mulţi colegi de la unitate mi-au cerut reţete cu ficat de pasăre sau porc, pentru soţiile lor, bune gospodine, de altfel, dar care nu prea-s de la noi, aşa că… şi să ne auzim cu bine de Sărbători! (8-1-2012 – Gastronomie si Stil)
  • Diamante negre de Dan DAVID
    De unde-ai cules atâta beznă în orbite?Fulger negru,O întunecare țâșnește ca dintr-un vulcan adormit de mlenii. (8-1-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Transilvania – colț de natură nealterată de Editori ACUM
    Prințul Charles s-a îndrăgostit de Transilvania, care îi conferă un sentiment al veșniciei (9-1-2012 – TV.ACUM)
  • Prințul Charles promovează România de Editori ACUM
    Prințul Charles promovează frumusețile României (8-1-2012 – TV.ACUM)
  • În vârtejul vieții, uităm… de Editori ACUM
    ” Vorba dulce mult aduce „ (13-1-2012 – TV.ACUM)
  • Victor Boștinaru despre proiectul Roșia Montană și impactul de mediu de Editori ACUM
    Eurodeputatul Victor Boștinaru despre proiectul Roșia Montană în cadrul dezbaterilor petițiilor Fundației Culturale Roșia Montană și Ad Astra în Comisia pentru Petiții a Parlamentului European. (11-1-2012 – TV.ACUM)
  • ORAŞUL MEU de Paulina Eliza Duta
    (9-1-2012 – Fotografia Zilei)
  • ORAȘUL MEU de Cristina Dobrin
    (8-1-2012 – Fotografia Zilei)
  • ORAŞUL MEU de Natalie Schor
    (10-1-2012 – Fotografia Zilei)
  • ORAȘUL MEU de Natalie Montanaro
    (11-1-2012 – Fotografia Zilei)
  • ORAȘUL MEU de Maria DOROHOI
    (12-1-2012 – Fotografia Zilei)
  • ORAȘUL MEU de Cristina Dobrin
    (13-1-2012 – Fotografia Zilei)
  • ORAȘUL MEU de Corina Ostoia
    (14-1-2012 – Fotografia Zilei)
  •  
    3.137.221.163