caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica TELEGRAMA



 

De ce nu se autosesizează Parchetul în cazul negaționistului Ion Coja?

de (13-4-2009)

INTERPELARE

Adresata: Doamnei Laura Codruta KOVESI, Procuror General, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

De catre: Domnul senator Raymond LUCA, circumscriptia electorala nr. 43, colegiul uninominal 2, Strainatate

Obiectul interpelarii: necesitatea autosesizarii Parchetului General in legatura cu incalcarea repetata a Ordonantei de Urgenta nr. 31 din 13 martie 2002, aprobata prin Legea nr. 107 din 27 aprilie 2006, privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.

La data de 10 ianuarie 2007, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER) si Asociatia Evreilor Romani Victime ale Holocaustului (AERVH) au depus o plangere penala impotriva profesorului universitar Ion Coja, pentru faptul ca acesta a negat, in repetate randuri, existenta Holocaustului pe teritoriul Romaniei. Motivul principal care a stat la baza plangerii penale a fost scrisoarea pe care Ion Coja a adresat-o, la 29 noiembrie 2006, presedintelui Romaniei, Traian Basescu, scrisoare intitulata \”Adevarul despre asa-zisul Holocaust din Romania\”. In acea scrisoare, Ion Coja afirma ca \” In Romania nu a fost nici un Holocaust. Nici macar in vizita. Nici (…) Holocaust, nici (…) genocid, nici (…) pogrom.\”

Ion Coja a negat astfel un adevar istoric, sustinut si de concluziile raportului Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania, constituita la 22 octombrie 2003, bugetul si componenta ei fiind aprobate prin Hotararile de Guvern nr. 227/20.02.2004 si 672/5.05.2004. Lucrarile Comisiei au fost prezidate de Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace si membru de onoare al Academiei Romane. Concluzia Comisiei a fost aceea ca \”un procent semnificativ al comunitatii evreiesti din Romania a fost distrus in perioada celui de-al doilea razboi mondial.\” Totodata, din raportul final reiese faptul ca \”autoritatile romane poarta principala responsabilitate, atat pentru planificarea, cat si pentru punerea in practica a Holocaustului.\” Concluziile Comisiei au fost intarite de cuvintele presedintelui Romaniei, Traian Basescu care, pe 20 ianuarie 2005, cu prilejul ceremoniei de comemorare a evreilor martiri ucisi in 21-23 ianuarie 1941, a adus \”…un pios omagiu celor care, incepand cu anul 1941, au pierit in actiunile de exterminare, pentru singura vina de a fi evrei. Pogromul declansat de legionari in 1941, la Bucuresti, in care au pierit 120 de conationali evrei, reprezinta doar o etapa din sirul de evenimente ale caror victime au fost oameni obisnuiti, cu vieti obisnuite, aruncati in vartejul istoriei si ucisi in urma unor actiuni carora nimeni nu le va putea gasi vreodata vreo justificare.\”

Ion Coja a ignorat insa adevarul istoric si a continuat sa sfideze legea, recidivand in afirmatiile profund jignitoare la adresa comunitatii evreiesti din Romania. Astfel, la 3 octombrie 2008, intr-o scrisoare deschisa intitulata \”Apel la memorial\” si adresata presedintelui Romaniei, dar si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Ion Coja afirma ca promulgarea Ordonantei 31/2002, prin care s-a produs recunoasterea oficiala a Holocaustului in Romania este un gest care \”descalifica clasa politica din Romania de azi.\” In aceeasi scrisoare, Ion Coja se declara impotriva ridicarii unui monument in amintirea evreilor victime ale genocidului comis de guvernul Antonescu, afirmand ca \”…ideea de a ridica (…) un monument inchinat evreilor (…) este cu totul contrara adevarului istoric.\”

Persistand in acest fel in declaratiile ofensatoare la adresa comunitatii evreiesti, dar, mai ales, in negarea Holocaustului, Ion Coja intra sub incidenta Legii privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii. Articolul 6 din Lege precizeaza ca negarea in public a Holocaustului ori a efectelor acestuia constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani si interzicerea unor drepturi.

De aceea, va rog sa precizati, doamna Procuror General:

De ce nu se autosesizeaza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu afirmatiile lui Ion Coja, afirmatii prin care acesta incalca in mod repetat legea?

Solicit raspuns in scris si oral.

Raymond LUCA

Senator PNL

6 aprilie 2009

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
România nu poate accepta provocări

Legatura dintre noi si cei de dincolo de Prut nu este doar una istorica sau de limba. Ceea ce ne...

Închide
18.221.161.43