De ani de zile aștept o dezbatere inteligentă despre relația dintre cele două maluri ale Prutului, România și Republica Moldova, între oamenii din cele două țări. Iar așteptarea mea este zadarnică.
Recent am scris articolul intitulat : Ce nu pot pricepe propagandiștii unirii cu România http://www.acum.tv/articol/37886/. Reacțiile au fost cele obișnuite, începând cu iritarea pavloviană a naționaliștilor români. Iată de pildă ce scria unul care este animator pe un forum dedicat unirii :
Domnul Petru Clej nu are nimic nici cu Romania si nici BASARABIA. Domnia sa doar isi ia banutul, pentru a scrie ce suna bine in urechile sponsorilor. Cum referitor la Romania interesele rusesti, unguresti, austriece, evreiesti, americane, frantuzesti etc. coincid, adica sa fie cat mai mica, cat mai prapadita si cu cat mai putini locuitori, cred ca dl. Clej se descurca bine la capitolul financiar.
Acesta este un contingent bine reprezentat pe internet, de gălăgioși și fanfaroni, gata să “repereze” oricând onoarea pătată a națiunii, chiar dacă nu le cere nimeni așa ceva.
Dar mai există o categorie de indivizi, la extrema cealaltă, care au devenit moldofobi, atunci când așteptările lor absurde au fost înșelate. Iată un exemplu:
Domnilor basarabeni! O unire este asemanatoare cu o casatorie. Cu alte cuvinte, ambii parteneri trebuie sa spuna DA, adica sa fie de acord. In cazul unirii dintre tarile noastre insa, eu sunt sigur ca nici unul din cei doi protagonisti nu ar accepta-o. Va anunt ca din observatii si discutii cu concetatenii mei am dedus ca marea majoritate a romanilor NU DORESC unirea cu straini vorbitori de limba rusa, ucraineana, gagauza etc. Si din tot ce am observat in Basarabia, am dedus ca nici voi nu doriti sa va uniti cu noi. Deci NU POATE exista o “casatorie” intre poporul roman si populatiile straine si diferite de noi care locuiesc intre Prut si Nistru. Asta pentru ca suntem straini unii de altii si ne simtim diferiti. Voi sunteti un amestec de populatii slave si turcesti cu mentalitate ruseasca. Aveti limbi diferite de limba romana, mentalitate, religie, cultura si istorie toate diferite de ale noastre. Sa lasam politicienii deoparte, dar romanii nu mai doresc si alti straini intre frontierele Romaniei. Si nici voi nu doriti sa va uniti cu romanii, care am fi straini pentru voi. Noi nu vorbim limbile voastre si nici nu dorin vreodata sa le vorbim. Le doresc numai bine tuturor populatiilor slavofone care locuiesc in mareata si frumoasa voastra republica dintre cele doua rauri (Prut si Nistru). Si as dori sa abandonati subiecte care au legatura cu tara mea, ROMANIA! La noi, voi sunteti un subiect de discutie extrem de putin luat in considerare. Nu va cunoastem, nu dorim sa va cunoastem si nici NU ne place cand va intalnim prin Romania.
I-am spus acestui ignorant xenofob, că potrivit recensământului din 2004, trei sferturi din populație declară că are româna (moldoveneasca) ca limbă maternă. Dar individul nu s-a lăsat :
Eu am fost intre Prut si Nistru pentru a ma documenta la fata locului si nu am observat decat cateva procente de vorbitori de limba romana, pe care ei o numesc “maldavneasca” pentru ca este înţesată de rusisme, arhaisme si structuri gramaticale invechite. Altfel spus, maldavneasca vorbita intre Prut si Nistru e o romana arhaica, osificata, cu un vocabular incert si cu posibilitati de exprimare extrem de limitate. In schimb majoritatea strivitoare a populatiilor care locuiesc intre Prut si Nistru au ca limba materna limbile rusa, ucraineana si turca gagauza de care vorbitorii sunt foarte mandri. Stii dumneata ca la hotel si in magazine imi intorceau spatele cand le vorbeam in limba romana si refuzau sa ma serveasca? Si sa nu mai vorbim de dispretul si comportamentul extrem de grosier afisat de aceste populatii slave rusofone cand auzeau ca suntem turisti romani din Iasi. In incheiere, domnule, eu doresc populatiilor basarabene multa sanatate si numai bine, dar sa stati acolo in bogata, frumoasa si extrem de civilizata republica dintre Prut si Nistru si sa nu mai invadati Romania asa cum au facut de atatea ori in istoria noastra hoardele asiatice rusesti, turcesti, tataresti etc.
E ușor de observat că acest individ n-a înțeles nimic din presupusa sa vizită în Republica Modova, unde poți auzi la Chișinău limba română vorbită pe stradă mai frecvent decât se vorbea acum 20 sau chiar 10 ani. Nu-mi imaginezi că ignorantul xenofob a avut curiozitatea să facă o vizită la țară, unde locuiește majoritatea populației românofone.
Oameni ca acesta de la vest de Prut nu pot înțelege faptul că e o minune că după două secole de dominație rusească limba română se vorbește pe scară așa de largă în Republica Moldova.
Probabil că cei mai mulți dintre cei din dreapta Prutului sunt indiferenți cu privire la ceea ce se întâmplă pe celălalt mal. Pe vremea când eram lucram la BBC am constatat interesul redus față de subiectele din Republica Moldova în rândul ascultătorilor de radio și vizitatorilor sitului de internet din România și am constat slaba lor înțelere a realităților basarabene, tocmai pentru că erau privite preconceput, urmare a educației deficitare pe această temă.
Această neînțelegere a culturii transprutene a dus la mulți dintre românii din România la o imagine deformată a moldovenilor ca un fel de români inferiori, ceea ce, pentru mulți care suferă de complexe de inferioritate față de Occident, asta reprezintă o mană cerească – iacă “s-au găsit în sfârșit unii mai proști ca noi”.
Din partea cealaltă a Prutului replica e pe măsură: dacă la vest întâlnește un complex de falsă superioritate, provenit din ignoranță, în Republica Moldova întâlnești adeseori un complex de inferioritate, generat de cele mai multe ori de o invidie față de niște români care n-au (așa de mult) fost sub cizma rusească și care “ne-au trădat în 1940”. Exemplu din revista ACUM :
In cea ce priveste rusii…Strabunelul meu in 1918 a fost al 54 deputat al Sfatului Tarii care a iscalit aderarea Basarabiei la RR, si bine ca amurit in 1938 si n-a ajuns sa vaza a doua tradare a basarabenilor din 1940. De la rusi am luat limba lor neperzindu-mi dulcea limba a stramosilor , intelegind ca odata si odata v-om dobori jugul rusesc. L-am doborit , ca in 90 sa mai fim tradati odata. Ba fratilor, nu sunteti voi Nebuni si ZOMBATI …de cine oare??? Aveti voi incipuire ce inseamna reintrejirea unei NATIUNI?!!
Ortografia aparține strict comentatorului de la Chișinău. Și în acest fel, cu ignoranța fudulă și cu sentimentul de superioritate din România și cu complexele de inferioritate din Republica Moldova, relația dintre “frații” de pe cele două maluri ale Prutului degenerează adeseori într-un dialor al surzilor sau mai bine zis al străinilor.
O revenire a Basarabiei cu Romania ar marca teoretic sfarsitul procesului istoric declansat de revolutiile europene care au alungat comunismul din Europa.
Basarabia (redenumita Republica Moldova) este ultimul teritoriu in care Rusia mai are o influenta considerabila. Din nefericire pentru locuitorii ei Basarabia a fost rusificata cu succes iar locuitorii ei (in cea mai mare parte) nu se considera romani ci „moldoveni”. Ei resping de fapt ideea unei reunificari cu Romania dictata de interese nationale romanesti. Ideea reunificarii surade doar din perspectiva apartenentei Romaniei la U.E.
Cu alte cuvinte accesul la libera circulatie in Europa si pentru basarabeni.
Europa se teme astazi de un nou aflux de cetateni veniti din Est. Nu se stie ce va fi „maine” si din acest punct de vedere vesticii au dreptate. Umbra Rusiei imperiale planeaza bine mersi si provoaca un disconfort vizibil pentru oricine.
D-le Clej, citind două articole (acesta şi cel din linkul dat) ale Dvs văd că aveţi tendinţa să generalizaţi lucrurile după spusele a unu-doi comentatori (şi acei anonimi). Sunt din Republica Moldova şi păreri despre România, români, unire la sigur am auzit mai multe decît Dvs, inclusiv la cei de la sate şi capitală. De aceea afirmaţia cu „inferioritatea” simţită de moldoveni în raport cu românii o contrazic din start, căci din contra, persită un fel de negativism sau chiar ură faţă de cei din România, calificativul de „ţigani” este ceva obişnuit. Domină părerile/amintirile negative formate încă de pe vremea scurtei uniri de la 1918, 1941-44, despre învăţători excesiv de severi, jandarmi răi, popi prea „credincioşi” ş.a. Pe fonul la toate aceste păreri formate în principal de bunei, se mai adaugă şi experienţile recente a gastarbaiterilor moldoveni de „conlucrare” cu cetăţenii români aflaţi tot la munci peste hotare. Chiar personal am o rudă care a muncit şi în România şi în Rusia, cu toate că ştie rusa nu prea, dar e gata să muncească mai puţin plătită în Rusia decît în România. După cum spunea ea românii faţă de ruşi sunt aroganţi şi fuduli. Fudulia de vede că e acea „superioritate” pomenită de Dvs.
La ziua de azi cred că moldovenii, poate încă puţin, dar îi cunosc mai bine pe români şi România la general, decît românii pe moldoveni cu Republica Moldova. Căci mai al treilea moldovean (poate chiar al doilea) cel puţin a trecut prin Romania în drum la muncă în Europa, nu mai zic de cei care au plecat la studii, odihnă, redobîndirea cetăţeniei, ş.a. De ar fi fost măcar al zecelea român în Republica Moldova şi încă nu numai în Chişinău, poate şi părerile reciproce erau altele.
Dar aşa, prea puţin ne cunoaştem încă D-le Clej, şi scrim articole generalizate, mai des cu efect negativ fie pentru o parte sau alta.
„Vlad” – alt comentator anonim – ma acuza ca generalizez, dupa care generalizeaza si mai abitir, dandu-mi dreptate in schimb cu privire la ignoranta din Romania cu privire la Republica Moldova. Il asigur ca ceea ce scriu este rezultatul unei experiente de 15 ani si la sate si in Capitala. Mai mult, netraind nici in Romania, nici in Republica Moldova, nu am parti-pris-uri in aceasta chestiune.
Domnule Caliga, Basarabia – termen extins abuziv de rusi la Moldova dintre Prut si Nistru dupa 1812 – NU este Republica Moldova, care este urmasa creaturii staliniste RSSM.
domnule Clej. mi se pare ca DVS trebuie sa va coboriti pe pamint si sa incetati cu basarabia. de oarece sudul basarabiei, dar si nordul ei nu sunt sub jurisdictia Chisinaului. Cind spui Basarabia, cu le scoti sa le intregesti cu patria muma de la Ucraineni. daca sa vorbim de intreginre, sa spunem lucrurilor pe nume- se are in vederea anume Republica Moldova.
Scriu în comentariul precedent
Domnule Caliga, Basarabia – termen extins abuziv de rusi la Moldova dintre Prut si Nistru dupa 1812 – NU este Republica Moldova, care este urmasa creaturii staliniste RSSM.
iar „ionel” se trezește comentând în româna sa rudimentară:
domnule Clej. mi se pare ca DVS trebuie sa va coboriti pe pamint si sa incetati cu basarabia. de oarece sudul basarabiei, dar si nordul ei nu sunt sub jurisdictia Chisinaului. Cind spui Basarabia, cu le scoti sa le intregesti cu patria muma de la Ucraineni. daca sa vorbim de intreginre, sa spunem lucrurilor pe nume- se are in vederea anume Republica Moldova.
E timpul să vă treziți domnule „ionel” și dacă nu pricepeți ceea ce citiți, nu mai comentați.
Din activitatea d-ră,d-le P.Clej,se vede foarte clar următoarele:Dorţi să faceţi tot posibilul pentrua „absolvi” ţara de grijile faţă de teritoriile ei de la est de Prut.
Nu știu ce se vede din „activitatea mea” (remarcați limbajul de lemn de sorginte bolșevică), dar din comentariile dumneavoastră, domnule Anatol Marin (nicidecum Patriciu) se vede că nu priciepeți niciodată, nimic, din ce scriu eu în revista ACUM.
Dle, interesul nu e redus, e blocat de politic, interes pentru rezolvare ar fi.
Lipsa relației dintre cele două maluri ale Prut-ului nu sugerează deocamdată nimic de genul vreunei uniri, si asta e un lucru frustrant, nu poți fi dădacă la nesfârșit.
Personal nu cred în motive de genul, influenta Rusiei, sunt motive puerile, de eschivare, deși pare complexa, problema ar trebui discutata cât mai urgent pentru a se pune odată niște direcții clare, încotro, cum, nu tine astăzi ceva, maine altceva, sau ce o mai fi, cum bate vântul.
Nici nu are cum sa fie interes in asemenea condiții, din contra.
Iar sloganul meu e simplu – oriunde si oricând =
NUMAI RE-STABILIREA ACTULUI UNIRII DIN 27 MARTIE 1918 A BASARABIEI CU TARA MAMA – ROMANIA,
VOTAT DE SFATUL TARII DE LA CHISINAU SI ACCEPTAT DE MARILE PUTERI =
ESTE SALVAREA NEAMULUI ROMANESC DIN ACEST SPATIU DINTRE NISTRU SI PRUT
SI RE-VENIREA LA NORMALITATE IN ISTORIE SI IN EUROPA !
Exista foarte multi oameni care nu inteleg ca trecutul nu se mai intoarce. Chiar si in cazul Germaniei, unde au existat fondurile pentru unificare,prezentul nu este echivalent cu trecutul.
Oricum, granitele tarilor europene au devenit foarte penetrabile. Sau „virtuale”, cum spera Titulescu. Nu mai este vorba de aceeasi structura a Europei ca in trecut. Lucrurile sunt in continua transformare.
Evident ca minciunile staliniste despre „poporul moldovenesc” si „linghile moldovenesti” sunt ca si moarte, desi mai au priza la prosti. Dar in lumea de azi, din ce in ce mai mult se vad schimbari fundamentale, de structura si functionalitate. Astazi tanara generatie este conectata nu numai cu cei din tarile respective, dar chiar cu intreg restul lumii. Internetul a creat o lume noua, pentru care granitele actuale nu mai au nici o semnificatie.
Revenirea la situatia din 1918 este o iluzie care nu se va materializa niciodata.
In plus, in ciuda opozitiei impresionante la progres, chiar si actuala RM va evolua spre democratie.
De curand am avut surpriza ca un tanar sa ma intrebe „cine a fost ala” cand a auzit de Lenin. Nu ma voi mira cand peste cativa ani altcineva va intreba „ce inseamna granitze”.
Sarmis, nu mai suntem in 1918, ci in 2011 si intre timp marile puteri au recunsocut incorporarea a ceea ce rusii au denumit impropriu Basarabia in teritoriul URSS prin Tratatul de Pace de la Paris din 1947, confirmat de Actul Final CSCE de la Helsinki in 1975 si conferinta CSCE de la Paris din 1990. Dupa aceea, Republica Moldova si-a declarat independenta in 1991, recunoscuta si de Romania, a devenit membra a ONU in 1992, dupa cum Romania a devenit membra a Uniunii Europene in 2007.