Tot mai multe persoane care cauta un loc de munca se prezinta la interviuri nepregatite si au impresia ca intrebarile vin din senin. Totusi, multe din intrebarile puse aplicantilor sunt previzibile. Interviurile sunt intotdeauna stresante, chiar si pentru aplicantii cei mai versati. Cel mai bun mod de a reduce stresul este pregatirea in prealabil. Uitati-va la aceasta lista de intrebari „standard” si planuiti-va raspunsurile inainte de a va prezenta la interviu, astfel incat sa aratati siguri pe voi.
1. Care este cea mai mare slabiciune a dumneavoastra?
Aceasta este cea mai neplacuta intrebare dintre toate. Faceti in asa fel incat sa va minimalizati slabiciunile dar, in acelasi timp, sa va scoateti in evidenta punctele forte. Un raspuns bun ar fi: “ In permanenta imi imbunatatesc modul de comunicare pentru a deveni un orator eficient.”
2. De ce ar trebui sa va angajam?
Fa un mic rezumat al experientelor tale: “ In ultimii X ani am lucrat in …. Am multa experienta in acest domeniu de activitate si am dovedit ca….. Sunt convins ca odata angajat in compania dumneavoastra, voi deveni un membru de nadejde al echipei si toti vor putea conta pe mine.
3. De ce vreti sa lucrati la noi?
Angajatorul asteapta un raspuns care sa indice ca dumneavoastra v-ati gindit foarte bine la motivul pentru care vreti sa lucrati la aceasta firma. Un raspuns bun ar fi: “Am hotarat sa trimit CV-ul meu la companiile ale căror obiective sunt în conformitate cu valorile mele, unde as putea contribui cel mai mult cu experienta si cunostintele mele, iar firma dumneavoastra este prima pe lista mea de opţiuni.”
4. Care sunt obiectivele dumneavoastra?
Uneori este mai bine sa vorbim despre obiective pe termen scurt şi mediu mai degrabă decât despre cele din viitorul îndepărtat. De exemplu, „Obiectivul meu imediat este de a obtine un loc de muncă într-o companie orientată spre dezvoltare. Obiectivul meu pentru termenul de lunga durata va depinde de felul cum se dezvolta compania . Sper ca dupa angajare sa promovez intr-o poziţie de si mai mare responsabilitate.”
5. De ce ati parasit locul de munca unde ati lucrat / de ce doriti sa parasiti pozitia pe care o detineti momentan?
Daca sunteti somer, incercati sa dati raspunsul urmator: “ Am “supravietuit” la doua reorganizari ale companiei, dar din pacate a treia oara, am facut si eu parte din reducerea personalului.“
Daca sunteti angajat la momentul interviului, trebuie sa va axati pe ceea ce doriti sa obtineti de la viitoarea pozitie. “Dupa X ani, am decis ca vreau sa fac parte dintr-o companie la care pot sa contribui cu experienta mea.“
6. Cind ai fost cel mai multumit la actualul loc de munca ?
Angajatorul vrea sa stie ce te motiveaza. Daca poti sa redai prin cuvinte ca exemplu un proiect care ti-a facut placere, angajatorul isi va da seama ce preferinte ai. ” Am fost foarte multumit in actuala mea pozitie, pentru ca am avut posibilitatea sa rezolv probleme dificile.”
7. Ce puteti oferi companiei ? Cu ce sunteti mai calificat decit ceilalti candidati?
Ce te face unic? Pe scurt, fa un mic rezumat al calificarilor si experientelor tale. Fii scurt “ Prezint o unica combinatie intre experienta, calificarea, cunostiintele mele tehnice si relatiile cu colegii mei. Acestea ma fac sa devin un “plus” pentru compania dumneavoastra.”
8. Va rog sa enumerati trei lucruri pozitive care le-ar putea spune actualul sef despre dumneavoastra?
Acum este momentul sa te mindresti cu performantele si dovezile de recunoastere a lor. De exemplu: “ Seful mi-a spus ca sunt cel mai bun la….. El stie foarte bine ca se poate baza pe mine.”
9. Ce salariu te astepti sa obtii ?
E spre avantajul dumneavoastra daca angajatorul va spune care este salariul oferit. Daca nu, este bine sa stii cit se plateste in domeniul respectiv luind in considerare calificarea si experienta personala. Un raspuns bun ar fi: “ Sunt sigur ca daca sunteti interesat in mine, putem sa ajungem la un salariu rezonabil. Cat platiti dumneavoastra pentru o persoana cu experienta si calificarea mea?“
10. Daca ai fi un animal, ce animal ai prefera sa fii?
Angajatorul foloseste acest gen de intrebare psihologica, sa vada daca poti sa dai un raspuns imediat. Daca raspunzi “iepuras”, atunci dai dovada de pasivitate, daca raspunzi “leu” atunci arati agresiv. Trebuie sa te gindesti ce fel de personalitate trebuie sa ai in pozitia pentru care aplici. Ce fel de impresie vrei sa lasi?
Pregateste mai multe variante de raspunsuri pentru aceste intrebari si prezinta-te onorabil la orice interviu de angajare.