Refrenul din titlu poate fi auzit cu regularitate din partea unor români în Marea Britanie, arestați sau chiar condamnați pentru infracțiuni mărunte : furt, practicarea jocurilor de noroc fără autorizație (alba-neagra), cerșit, etc. Unii dintre ei sunt contrariați că sunt arestați, de pildă, pentru furtul unei sticle de Coca Cola de la un supermagazin și pe deasupra mai sunt trimiși și în judecată.
Acești oameni compară infracțiunile minore pe care le comit, cu altele mult mai grave, precum omorul, vătămarea corporală, violul, tâlhăria, spargerea sau frauda. Ei nu pot înțelege că într-un stat de drept poliția și justiția trebuie să aplice legea pentru orice infracțiune, oricât de gravă sau de măruntă ar fi ea.
Este drept că infracțiuni mărunte, precum furtul din magazine, sunt extrem de costisitoare: până la urmă clienții magazinelor respective sunt cei care suportă costurile incluse în produsele pe care le cumpără ale cheltuielilor de securitate (personal, aparătură video, etc), iar contribuabilii suportă costurile cele mai mari (poliție, procuratură, instanțe, probațiune, avocați, translatori, închisori etc), pentru ca în majoritatea cazurilor pedepsele sunt niște amenzi penale derizorii.
Numărul infractorilor români din Marea Britanie a crescut simțitor de la aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007. O statistică publicată luna trecută de Asociația Comisarilor Șefi de Poliție, arată că în 2010 România a primit 4343 de notificări privind comiterea de infracțiuni de către cetățenii săi pe teritoriul Regatului Unit. O singură țară din Uniunea Europeană – Polonia – a primit mai multe notificări – 6777.
La sfârșitul anului 2010 erau în închisorile din Anglia și Țara Galilor 400 de cetățeni români, doar Irlanda cu 683, Polonia cu 670 și Lituania cu 404 aveau mai mulți condamnați la închisoare dintre țările membre UE (alte țări cu mulți condamnați la închisoare erau Jamaica cu 865, Nigeria cu 649, Vietnam cu 536, Pakistan cu 435 și Somalia cu 433), potrivit statisticilor oficiale publicate de ministerul justiției.
În luna iunie a anului 2007 erau condamnați la pedepse carcerale 162 de cetățeni români, pedepsele cu închisoarea imediată reprezentând doar 8% din totalul sentințelor pronunțate de instanțele din Anglia și Țara Gaililor.
Multumesc pt. aceasta informatie, dl. Clej. E bine de stiut.
Aici am intalnit alt gen de mentalitate, Lasa, dom’le, ca americanii astia este prosti si naivi, ii duci de nas cum vrei.
Asta pana dau cu nasul de puscaria americana … nu c-as cunoaste-o din experienta personala, fereasca Domnul, doar din citit si vazut la tv.
Din fericire, putini romani canta aceasta melodie, dar nu atat de putini ca numarul lor sa fie neglijabil in diaspora. Odata mai de mult a dat politia o raita prin taximetristii care umflau pretul (facusera ceva la meter.) I-au arestat, dat in judedacta, le-au dat fotografiile in ziar. Printre nume de pakistanezi, hispanici, rusi, indieni, africani, si cateva de romani, ca nu se putea altfel.
Ai nostri ca brazii, zice o vorba din popor.
„Lasa, dom’le, ca americanii astia este prosti si naivi, ii duci de nas cum vrei.” această mentalitate există și printre românii din Marea Britanie. În limba engleză există o vorbă foarte potrivită pentru așa ceva: „they are too clever by half”.
Ha ha bună vorba!
Nu ştiu de unde le vine acestor români (nu vreau să generalizez) ideea că ei sunt mai şmecheri decât naţia gazdă? Şmechereala asta balcanică mă disperă. Ţi se oferă găzduire la o masă mai bună decât cea de-acasă (că doar de-aia te-ai cărat, nu?) şi tu le furi argintăria … sau cam aşa ceva. Şi pe urmă ne mai miră că de ce suntem consideraţi second-class citizen, pe-acolo pe unde ne ducem troacele şi mentalităţile. Apropo de mentalitate, am mai întâlnit unii veniţi pentru sistemul de welfare – o duceau destul de binişor, comparat cu mine care mergeam la college şi mai lucram şi două joburi … culmea fiind că-i mai şi criticau pe cei care le dădeau bănuţii lunar pentru care nu plătiseră o centimă, nu lucraseră o oră. Aici trebuie să admit că „americanii este fraieri.”
Din pacate am vazut pe viu cum ii prosteste „smecherul roman” pe americani.Fiind intr-un grup de romani curiosi sa vada cascada Niagara,la sfarsit am intrat intr-un butic de suveniruri si am cumparat cateva maruntisuri ca amintire.Dupa ce am iesit o „doamna” din grup a inceput sa scoata din buzunare cateva suveniruri chiar laudindu-se ca le-a smanglit.
Da „americanii este prosti”,nu se gandeste sa-si pazeasca magazinul de romanii descurcareti.Am auzit insa ca in tari europene,pe unde trec mai des romanii,vanzatorii devin mai vigilenti cum aud vorba romaneasca.Asta din pacate datorita unui procent(mic sau mare?) de conationali,care nu sunt neaparat mai „bruneti”.Nici doamna susamintita nu era.
Asteptam pe aceasta publicatie o reactie rapida si ferma la marlania presedintelui fata de Regele Mihai si istoria noastra.