caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Societate civila



 

Să dai o mână de ajutor

de (13-2-2011)
3 ecouri

La începutul fiecărui an, până în data de 30 aprilie, cetățenii canadieni trebuie să depună declarația de venit pe anul precedent, în funcție de care se stabilesc impozitele federale și provinciale ce urmează a fi platite sau rambursate, după caz.

Mulți nu știu să completeze formularele necesare. Cei cu posibilități financiare își angajează de obicei un contabil, dar sunt numeroși cei cu venituri mici, aflați în imposibilitatea de a plăti pentru asistență.

Începând cu anul 1971, Canada Revenue Agency a intrat în parteneriat cu diverse organizații comunitare, întinzând o mână de ajutor prin oferirea de servicii gratuite în completarea declarațiilor de venit. Scopul este asigurarea accesului egal, al tuturor contribuabililor, la sistemul de impozitare al veniturilor.

De acest ajutor beneficiază pensionarii, imigranții proaspăt sosiți în Canada, refugiații pe motive politice, părinții care își cresc singuri copiii, pe scurt cei cu venituri mici.

Serviciile sunt oferite de către voluntari, oameni competenți cu suflet mare, care dețin o bună înțelegere a sistemului canadian de impozitare a veniturilor și care doresc să își dedice din propriul lor timp. Canada Revenue Agency pune la dispoziția voluntarilor cursuri pregătitoare anuale, instructori, software-ul necesar pentru a completa declarațiile pe computer și numere de telefon unde specialiști în domeniu stau la dispoziția celor nedumeriți.

Coordonatorii organizează “clinici fiscale” în incinta unor cămine de bătrâni, școli, biserici, biblioteci și în sediile unor partide politice. Ei aleg câteva seri în cursul săptămânii și sâmbăta, zile în care cei interesați sunt invitați să se prezinte însoțiți de actele necesare, pentru a li se întocmi declarațiile de venit.

Anual, peste 16000 de voluntari asociați cu cca 3000 de organizații comunitare, oferă ajutorul și completează declarațiile a 501000 candieni cu venituri scăzute.

Am participat sâmbătă la cursul pregătitor oferit nouă, voluntarilor. Deși obosiți după o săptămână de lucru, am găsit în noi resursele necesare pentru a ne concentra, timp de șapte ore, asupra explicațiilor, a cazurilor de studiu prezentate. Era ziua în care am fi putut să ne odihnim, să ne refacem energiile pentru săptămâna următoare. Am ales însă voluntariatul.

În jurul meu o sală mare, umplută până la refuz, cu zeci de “contabili autorizați”, dornici să-și ofere serviciile de specialitate celor care au nevoie de ele. Și ce se așteaptă în schimb? Doar satisfacția ajutorului acordat semenilor noștri.

Pentru mine este al doilea an în care pun la dispoziția comunității timpul și cunoștințele mele, prin intermediul Asociației Contabililor Autorizați din Canada (CGA), a cărei membră am devenit în 2004, după o asiduă pregătire.

Anul trecut m-am alăturat unui grup mic, format din două canadiene de origine română, emigrate cu mulți ani în urmă. Împreună am ajutat pensionarii dintr-o casă de bătrâni. A fost o experiență unică, înălțătoare, care ne-a umplut sufletele de satisfacție. Doamne în vârstă, cu mâini tremurânde, sprijinindu-se în baston, cu actele necesare adunate ordonat în plicuri, au coborât din camerele lor în salonul primitor, apropiindu-se cu pași timizi de noi, cele care urmau să le “salveze” din acest păienjeniș fiscal.

Dotate fiecare cu cate un laptop, formulare, pixuri și creioane, am lăsat o amprentă în urma noastră. Munca împlinită, dar mai ales atingerea abia simțită a sufletului unor femei. Gândul mi-a zburat la mama mea, plecată dintre noi, care poate de acolo, de sus, veghează asupra mea și, probabil, a zâmbit mândră văzându-și fiica ajutând o altă mamă rămasă singură în această lume, fără ajutor.

Atunci ne-am despărțit de acele doamne cu promisiunea de a reveni peste un an. Daniela, Gabriela și Cristina se pregătesc pentru revederea de peste câteva săptămâni.

Ecouri

  • Paula din / in Haifa: (14-2-2011 la 09:32)

    *** Stiut este ca NU luam nimic, cind…

    Deci satisfactia ramine a noastra, cind dam o mina de ajutor, celor in nevoie.

    O spun si din experienta mea proprie.

    Renumele este ce lasam dupa noi.

    Poti fi fericita, draga Cristina, cele bune, se aduna !

    Si asa cum imi imaginez, se vor aduna si in continuare.

    Paula din / in Haifa

  • Natalie Montanaro: (18-2-2011 la 08:37)

    In the states I was one of the folks who took advantage of tax preparation help a while back through volunteer organization of retired accountants at our local library and I think that it’s always a wonderful program for those of us who just hate wading through all the paperwork alone. Tax preparers can be quite costly in the US and now I learned a few things in order to complete most of what I need myself. I know that there are many others who get lost in the details of complicated government forms and volunteers like you and your friends with positive attitudes do make the experience so much more enjoyable.

  • "tanti"Agi: (20-2-2011 la 09:06)

    Desvoltarea in ritm alert a societatii
    impune individului sa faca fata la ce-
    rinte tot mai noi;mai specializate.
    Unele activitati depasesc cunostiin-
    tele persoanelor mai in varsta;astfel
    intocmirea „declaratiilor de venit”
    Initiativa si participarea voluntarelor
    in misiunea de-a ajuta,de-a dona o
    parte din timpul lor liber in acest
    scop merita tot respectul,toata lauda.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.136.233.213