caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Cine sunt favoriții Rusiei pe scena politică de la Chișinău?

de (6-2-2011)
1 ecou

Trei din patru partide reprezentate în Parlament au fost selectate de partea rusă pentru a evalua îndeaproape starea în care se află politicul moldovenesc. La întâlnirea cu ambasadorul rus, Kuzimin Valeri au fost admise PLDM, PDM și PCRM, considerate adevărate centre de putere în actuala configurație politică. Ghimpu și formațiunea lui – PL – a fost exclusă din compania respectivă [1]. Ponderea liberalilor nu le-a permis să spere la o anumită atenție din partea Moscovei, cu atât mai mult, că predispoziția rușilor în legătură cu această grupare politică este puternic marcată de ziua “ocupației sovietice”, animată și menținută în stare incandescentă de către Ghimpu, în pofida verdictului negativ al Curții Constituționale. Prin urmare, eliminarea PL-ului din manevrele de tatonare a terenului politic moldovenesc, inițiate de Moscova, denotă și o dorință a acesteia de a-l descalifica, izolându-l indirect de celelalte două partide din Alianța pentru Integrare Europeană.

Întrebările care rezultă din această situație sunt următoarele: vrea Rusia să separe componentele AIE2 una de cealaltă, ce scop urmărește aceasta marginalizându-i pe liberali și care este rostul comuniștilor în aceste ecuații?

De la bun început trebuie să spunem că PCRM-ul nu este favoritul Moscovei, nici măcar PDM-ul cu care partidul lui Putin a semnat un acord de colaborare. Interesele rusești se îndreaptă spre niște guvernări loiale și nicidecum nu spre partide anume. Ipostaza umilitoare cu PCRM-ul anului 2003 și ulterior a demonstrat cât de nesustenabilă este alianța politică cu un partid dominant, care deține monopolul asupra luării deciziilor. Astfel, atragerea comuniștilor în dialoguri cu PLDM și AMN nu dovedește simpatii speciale față de comuniști, în schimb arată imuabilitatea acestora chiar și în calculele Rusiei în ce privește depășirea impasului politic din RM.

În al doilea rând, trebuie să precizăm că PL este văzut de Moscova drept susținător al intereselor României în regiune, cu care aceasta concurează activ, nu dar ca o formațiune ce critică influența istorică și prezentă a Rusiei în R.Moldova. Liberalii displac nu doar rușilor, dar și comuniștilor, iar invitarea lor ar fi condus la blocarea discuțiilor comune până la demararea lor propriu-zisă.

Un al treilea aspect important care derivă din consultările trilaterale sub egida Moscovei se referă la rolul pe care aceasta și-l păstrează în politica autothtonă, fiind un semnal direcționat Bruxellului, dar și o contrabalansare a poziției europene deocamdată rezervată vizavi de multiplele variabile necunoscute caracteristice politicii moldovenești. În realitate, doar Rusia a reușit să adune împreună liderii celor mai semnificative forțe politice, lucru imposibil până acum din cauza opoziției categorice din partea comuniștilor.

În altă ordine de idei, Moscova se pare că totuși dorește soluționarea problemei în favoarea actualului algoritm al puterii decât invers, dar cu asigurarea unei opoziții comuniste puternice, reactive și indivizibile. Este logic raționamentul. Or, AIE 2 se va discredita din cauza numeroaselor probleme socio-economice, pe care le va înfrunta, comuniștii vor rămâne pe poziții asigurând spate intereselor rusești, iar alte partide vor avansa în contextul unei crize a încrederii față de partidele pro-europene.

Depășirea crizei cu numirea lui Lupu în funcția de șef de țară va însemna îndepărtarea țării de alegerile anticipate, care pot să-i aducă înapoi pe comuniști, conferindu-i un nou monopol de putere, sau să favorizeze partidele “liberale” (o variantă improbabilă, dar care nu poate fi scoasă definitiv din prognoze, atât timp cât PLDM și PDM vor avea acces la resursele administrative, iar majoritatea surselor mass-media dau prioritate forțelor pro-europene). Însă serviciile de mediere ale Moscovei au la mijloc și anumite calcule pragmatice. Or, promovarea democraților va crea o rivalitate între PDM și PLDM, ajutând la discreditarea AIE2  Totodată, votarea lui Lupu poate opri marile transformări constituționale plănuite de către liberali, dar în primul rând Ghimpu și nedorite de partea rusă (neutralitatea).

În afara strategiilor puse la cale de Moscova, adunarea celor două partide AIE2 cu PCRM lovește în integritatea coaliției pro-europene și în dialogul sensibil cu PL, care nu reacționează, probabil, deoarece se pregătește în tăcere pentru alegerile locale, lăsând pe planul doi votarea președintelui țării.

Referințe:

1. Ambasadorul rus, în discuţii cu liderii partidelor politice de la Chişinău, http://www.azi.md/ro/story/16143

Ecouri

  • ionic: (13-2-2011 la 02:48)

    Ma intereseaza mai putin miza Rusiei. Pe ce sa mizeze acum populatia R.Moldova?
    Evenimentele din Egipt scot in prim plan DOLEANTE ale UE comune pentru toate statele vecine UE, atat din Parteneriatul Mediteranian, cat si din Parteneriatul Estic, inclusiv fata de R.Moldova: SUNT NECESARE REFORME DEMOCRATICE SI ECONOMICE IN URMA CARORA POPULATIA SA NU MAI AIBA NEVOIE DE A EMIGRA ILEGAL IN UE IN CAUTAREA UNOR LOCURI DE MUNCA , creand probleme statelor UE. S-ar cuveni ca partide din AIE sa urmareasca acelas obiectiv – reformele economice, stimularea producatorilor locali, sporirea numarului de locuri de munca si in rezultat – STOPAREA EXODULUI MASIV, A REFUGIULUI ECONOMIC al populatiei in tarile UE. Cu regret, unele partide din AIE si acum pun accentul nu pe reforme, ci pe aceleasi solutii simpliste si POPULISTE din campania electorala precedenta – obtinrea REGIMULUI LIBERALIZAT DE VIZE UE pentru calatorii… desigur nu pentru turism, ci pentru a gasirea unor locuri de munca. Ori Bruxeless-ul nu explica clar in ce scopuri se vor scoate vizele, ori Chisinaul se face a nu intelege si promite populatiei o perspectiva irealizabila – calatorii fara vize in lipsa reformelor economice ce ar stopa saracierea in continuare a populatiei si a exodului ei in strainatate.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.22.217.61