caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

“Pomană” pentru regimul de la Tiraspol sau calcul geopolitic al Moscovei

de (24-10-2010)

Delegatia Sovietului Suprem, parte a regimului de la Tiraspol, in frunte cu Anatol Caminschi, a venit de la Moscova cu vesti bune pentru factorii de decizie din regiune. Pachetul de ajutor umanitar oferit trimestrial, timp de 3 ani, incepand cu 2007, administratiei de la Tiraspol, a fost deblocat [1]. Potrivit “oficialilor transnistreni”, alocarea unei noi transe, in valoare 12 mln. dolari, a fost conditionata de partea rusa cu un control sporit asupra transparentei si eficientei cheltuielilor, in comun de catre Curtea de Conturi a Rusiei si cea din regiunea transnistreana.

Totodata, solul Sovietului Suprem, Anatol Camischi a vizitat cancelariile Dumei de Stat si ale partidului “Edinoia Rossia”. Raspunsul pozitiv al Moscovei fata de solicitarile  “deficitarului” Tiraspol are rationamente geo/politice clare, chiar daca autoritatile separatiste inregistreaza deficite bugetare consecutive, neavand posibilitatea sa achite pentru volumul de gaz natural rusesc consumat de locuitorii regiunii, ca urmare a redirectionarii platilor locale pentru acoperirea bugetului transnistrean. Or, din perspectiva Moscovei, amanarea continua a ajutorului umanitar poate avea repercusiuni mai grave decat acordarea acestuia. Atat timp cat “deblocarile” recente in problema traficului feroviar si alte facilitati nu isi au efectul imediat se impune sustinerea financiara a regimului de la Tiraspol.

Anticipand o evenutala “criza umanitara” derivata din neglijarea unei situatii socio-economice critice de moment, autoritatile ruse sunt  preocupate de neafectarea imaginii sale, dar si pastrarea intacta a status-quoului sau geopolitic, in ajunul perioadei electorale din regiune, precum si a desfasurarii summitului OSCE, in luna decembrie curent. Nimeni la Moscova nu doreste sa-si piarda reputatia din cauza a 12 mln. dolari, in conditiile ambiguitatii configuratiei politice de la Chisinau, care dupa alegerile anticipate poate insa permite angrenarea geopolitica a regiunii date, sub o forma acceptabila, in teritoriul R. Moldova.

“Pamana” rusilor poate avea preconditii de natura electorala, in vederea deschiderii votului populatiei din regiunea transnistreana catre anumiti concurenti electorali de pe malul drept, in conditiile in care delegatia de la Tiraspol a discutat despre reluarea “pachetului umanitar” cu persoane-cheie din Duma de Stat si partidul rus de guvernamant “Edinaia Rossia”.

In cele din urma, Moscova incearca sa mentina regiunea cat mai departe de procesul de europenizare de pe malul drept al Nistrului. In 2009, guvernarea de la Chisinau a atins indicatori inalti la capitolul integrare europeana, avand un sprijin enorm din partea Bruxellului si altor capitole europene importante. De aceea, ezitarea Rusiei in relatia cu regimul de la Tiraspol, desi risipitor si corupt, poate conduce la reorientarea populatiei transnistrene si la impulsionarea anumitor transformari politice ireversibile in regiunea, unde emergenta europeana sporeste, datorita metamorfozelor “europeniste” de le Chisinau.

Disconfortul si calculul minutios al Rusiei depinde foarte mult de “pulsul politic” de la Chisinau. In cele din urma, proiectiile reglementarii transnistreana, pregatite la Moscova, se vor developa in mare parte dupa alegerile parlamentare din R. Moldova, lucru sugerat la recentul summit ruso-franco-german, si de catre presedintele rus, Dmitri Medvedev.

http://cenusadi.wordpress.com/2010/10/23/pomana-pentru-regimul-de-la-tiraspol-sau-calcul-geopolitic-al-moscovei/#more-1958

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Filosoful israelian Marcelo Dascal, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava

Cu prilejul desfăşurării la Suceava, în intervalul 27-29 octombrie a.c., a Conferinţei internaţionale „Ingineria Singularităţii”, manifestare ştiinţifică organizată de Catedra...

Închide
18.222.111.60