caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Fotografia Zilei



 

TEMA SĂPTĂMÂNII: Chemarea muntelui

de (15-8-2010)
2 ecouri

Camelia Lica 22-08-2010

Machu-Picchu, orasul legendar din inima Anzilor

Teodor Nicolescu 21-08-2010

Caraiman și Costila

Natalie Montanaro 20-08-2010

My neighborhood

Here in my neighborhood, below the Carpathian Mountains, the end of the day is just the beginning of a really nice mini-vacation out with the camera in the valley. Today the goats were grazing and I walked along in the late day sun, ice cream in hand, to see the sights and take in the freshness.

Gabriela Marinescu 19-08-2010

Bucegi

Pentru noi, cei din Bucuresti, aflati la o suta si un pic de kilometri de Valea Prahovei…nu mai este o mare atractie cand auzim „hai la munte”, „unde?”, „prin Bucegi!”… „Oooofff… iar in Bucegi?”

Paula Drexler 18-08-2010

Muntele populat – așezarea Avtalion pe muntele Avtalion în Galileea


Ariel Manor 17-08-2010

Apus de soare la Machtesh-Ramon

Paula Duta 16-08-2010

Drumul către Schafbergspitze

O variantă comodă a urcatului pe munte fără a pierde “ atingerea” lui este trenul cu cremalieră…

Începând cu anul 1893, trenul în miniatură Schafbergbahn îşi face conştiincios traseul pe o distanţă de 5.85 km,  acoperind o diferenţă de nivel de aproximativ 1.200 m între orăşelul Sankt-Wolfgang şi Vârful Schafberg (1.783m) din Austria Superioară. Locomotiva cu aburi a rămas încă alături de cea diesel, pufăind zgomotoasă şi înghiţindu-şi  lacomă cărbunii spre deliciul amatorilor de “ vechituri “ în stare perfectă de funcţionare.

Drumul a debutat cu o imagine de vis în care se împleteau munţi, lacuri şi culmi împădurite, iar la un moment  am avut impresia că trenul se transformă într-un scalpel care incizează straturi de vegetaţie , străpungând musculatura de piatră a  muntelui… Parcă asistam la o lecţie de anatomie a muntelui… Am reuşit oare să-i zăresc sufletul ?

Vă invităm să trimiteți fotografii originale, autentice care să se încadreze în această tematică pe adresa fotoacum@gmail.com

Ecouri

  • Paula Duta: (19-8-2010 la 04:33)

    Muntele este frumos şi înălţător prin însăşi chemarea lui. De un prieten vechi nu te saturi să-l vizitezi niciodată. Chiar dacă asta înseamnă de multe ori corvoada unui drum interminabil cu maşina …Eu mă bucur de fiecare dată când revin la umbra Bucegilor şi când pot zări de pe şosea Crucea de pe Caraiman . O adevărată infrastructură ar aduce în faţă acele locuri pe care nu le putem vedea încă, dar care există şi sunt superbe.

  • Paula Duta: (21-8-2010 la 10:11)

    Privind Crucea de pe Caraiman a zilei de astăzi, cred că merită menţionată o mică istorie ( sursa Wikipedia ) a acesteia.
    Crucea Eroilor Neamului, situată în șaua masivului Caraiman la altitudinea de 2291 m este unică în Europa atât prin altitudinea amplasării, cât și prin dimensiuni: crucea propriu-zisă are o înălțime de 28 m și două brațe de câte 7 m fiecare. Monumentul era cea mai înaltă construcție de acest fel din lume, situat la o astfel de altitudine, la vremea respectivă. A fost construit între anii 1926-1928 pentru a cinsti memoria eroilor ceferiști căzuți la datorie în Primul Război Mondial, fiind înălţat la inițiativa Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I al României. La început iluminatul monumentului s-a făcut cu ajutorul unui generator de energie electrică (localizat în soclul din beton armat) și al 120 de becuri de câte 500 W. În anul 1939 Crucea a fost racordată la sistemul energetic național. Până la instalarea regimului comunist în 1948, Crucea era aprinsă de Sfânta Maria Mare (15 august) și de Ziua Eroilor. În perioada regimului comunist monumentul a fost amenințat cu mutilarea, un primar obedient regimului dorind să-i taie brațele și în vârful coloanei rămase să monteze o stea roșie. În 1990 s-a terminat de montat instalația electrică prin efortul Primăriei din Buşteni, al locuitorilor și al unor societăți comerciale, Crucea fiind din nou iluminată. Instalația electrică a fost vandalizată repetat de-a lungul timpului de către unii turiști care s-au cățărat pe Cruce și au spart becurile. În anul 2003 instalația care lumina crucea s-a defectat. Pentru repararea acesteia au lucrat echipe de salvamontiști care au fost nevoite să transporte în vârful muntelui sute de kilograme de materiale, în ciuda vântului și a temperaturilor deosebit de scăzute. Salvamontiștii au înlocuit mai multe zeci de becuri care nu mai funcționau, instalația fiind repusă în funcțiune în decembrie 2004 și racordată la energia electrica a orașului Bușteni. Există un proiect care își propune să acopere Crucea Eroilor cu o vopsea fluorescentă, iar asupra ei să fie proiectat un spot laser.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
În urma meteoriţilor

Puritatea şi inocenţa au dispărut în lumea noastră dominată de EGO.

Închide
18.227.48.102