Nu m-aş fi apucat să scriu aceste rînduri dacă nu mi-ar fi căzut în faţa ochilor un articol în numărul din 12 iulie al săptămînalului „Der Spiegel“ intitulat „Pe uşiţa din spate în ţara făgăduinţei“ („Hintertürchen ins Gelobte Land“) şi cu subtitlul explicativ „Paşapoarte UE pentru (Republica) Moldova“. Intr-o corespondenţă din Chişinău se menţionează că aproape un milion de moldoveni au intors deja spatele patriei lor, oferindu-şi serviciile în străinătate, cel mai des ilegal. Din cei 3,6 milioane de locuitori ai Republicii Moldova 120 000 posedă deja un paşaport românesc şi mai bine de încă 800 000 sunt pe lista de aşteptare. In plus preşedintele României a fost de acord ca numărul naturalizărilor acordate să depăşească cifra de 10.000 pe lună, în acest an. Concluzia reporterului de la „Spiegel“ este evidentă: în acest mod se pune în mişcare o lărgire „pe şest“ a Uniunii Europene – fără vreun referendum şi fără acordul vreunor foruri competente de la Bruxelles, Berlin sau Paris. „Moldovenii votează cu picioarele şi intră prin uşa din spate în UE, în paradisul economic“ (citat).
Reporterul nu este străin de istoria evenimentelor care au dus la apariţia celor două state de limbă română, amintind anexarea Basarabiei în 1940 ca urmare a pactului Hitler-Stalion din august 1939, dar şi faptul că România se eschivează pînă în ziua de azi să recunoască graniţa de pe Prut. Dar chiar dacă un unionist – l-am numit pe Mihai Ghimpu – se află la ora actuală la cîrma statului, aceeaşi idee fiind împărtăşită şi de Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului (şi totodată nepot al lui Ghimpu) ziaristul de la „Spiegel“ notează că totusi perspectiva unei eventuale unire cu România nu este prea atrăgătoare: după sondajele de opinie două treimi din locuitori doresc intrarea în Uniunea Europeană, în timp ce doar două procente „se consideră români“. Cei mai mulţi ţintesc doar obţinerea unui document care să le permită să lucreze undeva în Unuinea Europeană– întocmai ca Denis Rotari, faianţar de meserie care abia aşteaptă să primească paşaportul românesc pentru a-şi căuta de lucru undeva între Roma şi Lisabona. („Cu paşaportul vreau să merg undeva în Occident; România nu mă atrage“ – citat din articol).
In final – notează „Spiegel“ – în martie 2011, când România va intra în spaţiul Schengen, sutele de mii de moldoveni titulari ai paşapoartelor româneşti vor putea să se deplaseze liber în UE.
Personal am primit de mai multe ori prin e-mail mesaje in care se stringeau semnaturi in favoarea acordarii cetateniei romane tuturor basarabenilor. Intrucit prin radacinile mele de familie ma simt legat de Basarabia (se vede si din numele meu) mi-am exprimat şi eu mai demult opinia în această chestiune. O chestiune ce ar trebui tratată cu mai multă atenţie: desigur că un stat are în atribuţiile sale şi acordarea cetăţeniei, dar în cazuri îndreptăţite. Or o legislatie corecta prevede in mod exact cazurile cu pricina.
Legea federala germană este un exemplu, paragraful 116 a al Constitutiei defineste întîi de toate „cine poate fi numit german“. In cazul cetăţenilor Republicii Moldova ne lovim insa din start de ambiguitati. Cine este „basarabean“? Locuitor in prezent al tinutului – care? Al Republicii Moldova? Al Basarabiei romanesti de la – să zicem – 1 iunie 1940? Cei născuti acolo? Si cîind? Dar cei născuti in Basarabia romaneasca si domiciliati in prezent pe toate meridianele fostei URSS?
In preumblarea mea prin Bolgrad – oraşul natal al părinţilor mei, în sudul Basarabiei (în prezent în „regiunea Odessa“ a Ucrainei) incercind sa reperez strazile pe care au locuit parintii mei, strada în care locuise familia mamei nici macar n-am reusit s-o gasesc deoarece cei mai „vechi“ in cartierul respectiv erau acolo … abia din anul 1946, fiind adusi din cele mai diferite colturi ale Ţării Sovietelor!
Asa cum – dupa cum am constatat cu totii – societatea romaneasca eliberata de comunism in decembrie 1989 nu mai semana cu cea din 1938 sau din 1945, nici societatea din fosta Basarabie – actuala Republică Moldova (eventual cu Basarabia de sud, aparţinîmd Ucrainei) nu mai seamănă cu societatea din 1940. Se mai indoieste cineva de acest lucru?
Am vazut ca numai 15 procente din locuitorii R.Moldova au votat la un moment dat pentru Unire. Chiar şi cu toate manipularile posibile, presupuse, reale, etc, cu o eroare de 100%, ajungem de la simplu la dublu, adica la numai 30 %, deci departe de o majoritate care sa fie luata in consideratie. Ne place sau nu – aceasta este deci situatia care se ia in considerare, tinind seama de principiile democratiei (sa nu uitam ca votul in societatile libere nu este obligatoriu, ca in socialism!).
Se cunoaste pe de alta parte citi locuitori ai Republicii Moldova (nemaivorbind de sudul Basarabiei – sau de Bucovina de nord) sunt ruşi sau de alte nationalitati din cuprinsul fostei URSS? Ce justificare ar avea aceştia ca sa obtina cetatenia română?
Şi ce ne facem cu cetatenii altor foste „republici unionale“ trimisi acolo (mai bine zis deportati) fara drept de a se intoarce in locurile natale? Si urmasii lor? Sa nu uitam ca cei nascuti deja in alte parti – unde nu aveau dreptul sa afiseze originea romaneasca – ating acum virste de peste 60 de ani; iar urmasii lor daca au facut scoli, e putin probabil ca le-au urmat in limba română. Nici in Germania, daca cineva se duce si studiaza citeva semestre in Austria nu simte neaparat nevoia sa ceara cetatenia austriaca – sau invers.
Si acum – poate chestiunea concreta, tinind de dreptul international: à propos de Germania (tara in care traiesc de 17 ani) sa nu se uite urmatorul lucru: nici Germania – ca de altfel nici o tara din lume – nu acorda cetatenia unor persoane care nu si-au stabilit domiciliul permanent pe teritoriul ei (cu atit mai putin s-ar pune problema de a acorda cetatenie „in bloc“, nediferentiat!). Soţia mea, care este de naţionalitate germană (recunoscuta ca atare de Constituţia RFG prin articolul 116 mai sus citat) nu a primit cetăţenia Republicii Federale Germania decit dupa ce a ales sa se stabileasca definitiv pe teritoriul acestei tari.
Si haideţi să fim drepti: daca România nu ar fi in UE ar mai fi atita imbulzeala la paşapoarte româneşti?
Deocamdată numai reprezentanţii unor partide de dreapta au atras atenţia forurilor UE faţă de acest fenomen. O declaraţie a unui deputat CDU din Germania citată de articolul din „Spiegel“ m-a făcut să zîmbesc: „Pentru Germania nu vedem deocamdată vreun motiv de îngrijorare – pe cei mai mulţi îi atrag îndeosebi Italia şi Spania“.
Simplă indiferenţă sau acceptarea tacită a unei imigraţii de forţă de muncă ieftină – dar mai calificată şi mai integrabilă decît cea de pe alte continente – cu avantaje pentru economiile occidentale?
Alex Timoshenko – atunci cand sovieticii au ocupat Basarabia nu i-au intrebat pe
Cetatenia romana se recunoaste acum, nu se acorda!
Basarabenii nu obtin acum naturalizarea …
Ei erau si au ramas cetateni romani, de jure chiar daca au purtat un pasaport al urss, ai carei cetateni au devenit fara voia lor ! Ei nu au acte doveditoare ale cetateniei si nici pasapoarte de circulatie – si asta face Romania acum: isi respecta cetatenii ! Macar sub acest aspect arata Bucurestiul oficial respect cetatenilor romani – ca in rest sunt multe de discutat, cred ca aici suntem de acord 🙂
Potrivit textului constitutional (faci d.ta diferenta dintre Constitutie si Legea fundamentala, exact ca in Germania, da?:) si conform tuturor legilor privind cetatenia/nationalitatea candva/ sunt cetateni romani cei nascuti din cetateni romani (poti citi – ai Regatului Romaniei)
Cred ca ingrijorarea afisata vine mai degraba dinspre Kiev …sau dinspre Moscova, desi Moscova s-a cam obisnuit cu ideea; deh, cercurile sovinisto-sovietice nu pot sa nu-si dea reprezentantia !
Nu exista impedimente de ordin juridic ! Cred ca am spulberat ingrijorarea acum …! Ceea ce uiti d.ta este ca exista nemti cu domiciliul in strainatate. Si ca au primit cetatenie, din motive reparatorii nu doar etnicii germani!
Un proiect de lege pentru recunoasterea cetateniei romane unor categorii de cetateni …gasiti pe internet, din anul 2005!
Cetateni ai regatului roman am intanit la Cernauti, ucraineni bastinasi ai Bucovinei, care oricand si-ar fi dorit sa aiba un pasaport romanesc, la care aveau dreptul pentru ca au mai avut acte de identitate romanesti pana in 1945 si la fel ar fi vrut si descendentii lor! Problema era insa la Bucurestiul oficial…
In alta ordine de idei:
Exista doar politica dublului standard si nu le putem cere socoteala nemtilor pentru asta pentru ca ei sunt un Stat serios si o parte a motorului EU!
putem sa le reamintim insa nu de pactul Ribbentropp-Molotov sau de 28 iunie 1940 ci de „reunificarea germana” – nu-i mai deranjeaza ca s-a facut printr-un Tratat, nu ne deranjeaza nici pe noi ! Poate Uniunea Europeana sa impiedice recunoasterea dreptul la cetatenie romana al unui descendent din cetatean roman?
Nu poate, pentru ca exista CEDO : Conventia si Curtea!
Respectarea, in sfarsit, unui drept incalcat continuu, de vreo 70 de ani, e o usa din dos? Drepturile Omului – religie a sfarsitului de secol, cum spunea un fost premier roman – sunt underground-ul UE sau tocmai fatada si interiorul intregului stabiliment democratic?
Si mai cred ca ingrijorarea din Spiegel era o ratacire ruseasca prin paginile unui ziar, altfel serios in comentariile sale.
Sau a fost un test pe care adversarii Omului si si Dreptului l-au picat, pentru ca…nu s-au putut abtine!
cordial,
ap
Domnule Popescu,
As vrea sa va intreb, ce s-ar intampla daca toate tarile din Uniunea Europeana care au fost la un moment dat in posesia unor teritorii aflate acum in afara UE (Polonia, Ungaria, Finlanda, Bulgaria, Lituania) s-ar apuca sa adopte legi in care sa incerce sa bage pe usa din dos (pentru ca asta face Romania cu cei din Republica Moldova) potential milioane de cetateni?
Care drepturi ale omului domnule Popescu? Acordarea cetateniei este o recompensa, nu un drept. Nu i-a intrebat nimeni pe basarabeni in 1940 cand le-a luat URSS cetatenia romana? Nici in 1918 nu i-a intrebat nimeni, desi Romania s-a angajat la Paris in 1920 sa organizeze un referendum privind autodeterminarea Basarabiei, angajament neonorat vreodata.
Si oricum, pana unde ne intoarcem in istorie cu aceste pseudo-revendicari teritoriale.
Ma dezamagiti, domnule Popescu cu acest discurs nationalist, sunteti jurist intr-o tara a UE, care are obligatii fata de aceasta uniune politica din care face parte.
Nu e de ajuns ca Romania a intrat total nemeritat in UE, neindeplinind de departe criteriile de aderare, acum sa mai bage pe gatul si in carca contribuabililor europeni sute de mii, poate chiar pana la trei milioane de rude sarace? Ca ce chestie?
Iar despre influenta ruseasca asupra unei reviste ca Spiegel, ma faceti sa zambesc. Domnule Popescu, va rog ridicati-va deasupra partizanatului nationalist si provincial pe care-l practicati.
Da,ar fi corect faţă de cetăţenii ce sau pomenit peste noapte cetăţeni sovietici ca statele de care au aparţinut pînă la 1940(Polonia,Ungaria,Finlanda,Lituania,nu înţeleg ce caută în această listă Bulgaria) să adopte legi ce ar favoriza redodîndirea cît mai urgentă a cetăţeniei ce şi-au pierdut-o cu ocazia unor rapturi teritoriale realizate de imperiul sovietic totalitar.E un drept natural a acelor cetăţeni,cu toate că teritoriile de unde provin se află în componenţa unor state ce au apărut în rezultatul destrămării URSS. Drepturile cetăţenii originari din teritorii ce au fost încorporate în URSS trebuie să fie egale cu drepturile cetăţenilor din statele în care ar fi aparţinut dacă nu ar fi fost preluate de imperiul sovietic.Aici nu este vorba despre „partizanat naţionalist”,ci de repunerea în drepturi a unor cetăţeni ce şi-au pierdut aceste drepturi fără voia lor.
Dar ca să înţelegeţi mai bine situaţia acestor cetăţeni ce sau pomenit sovietici,fără voia lor,încercaţi pentru cîteva minute să fiţi în pielea lor.
Domnul Popescu are perfectă dreptate în restul declaraţiilor sale.Replica dată dumnealui e doar o reacţie a sătului ce nu doreşte nici să asculte,nici să creadă pe cel flămînd.
Domnule Anatol Marin, Uniunea Europeană nu e mama răniților și a pomanagiilor. Veți fi de acord cu mine că cea mai mare parte a celor care doresc cetățenia României vor asta din motive strict materiale, deoarece, așa cum spuneți sunt flămânzi și vor să se ducă la câini cu covrigi în coadă (sau așa își închipuie ei) în Uniunea Europeană.
Iar incorporarea teritoriilor menționate s-a făcut prin Tratatul de Pace de la Paris din 1947 și a fost confirmat prin Tratatele CSCE din 1975 Helsinki și 1990 Paris. Nici pe cetățenii din Basarabia nu i-a întrebat nimeni în 1918 dacă vor să facă parte din România sau pe cetățenii Transilvaniei sau pe cei ai Bucovinei (aceștia din urmă în majoritate ne-români).
D-le Petru !
După cîte ştiu eu,plebescitul ca modalitate de a rezolva probleme de importanţă statală a început să fie utilizat în lume după Pacea de la Paris din 1920.
Problemele referitoare la noile frontiere ale României după Unirea de la 1918 a fost rezolvată în conformitate cu standartele dreptului internaţional existente la acel moment în lume.(Aceeaşi modalitate de a trasa noi frontiere a fost utilizată începînd cu Iugoslavia şi terminînd cu statele Triplei Alianţe)Acele noi frontiere au fost recunoscute de majoritatea statelor cu excepţia Rusiei bolşevice.
Teritoriile României au fost acaparate de URSS în conformitate cu Protocolul adiţional secret sovieto-nazist din 23 august 1939.
Şi după Tratatul de Pace dela Paris din 1947,şi după confirmarea Tratatelor CSCE sin 1975 de la Helsinchi şi Paris din 1990 au fost lichidate unele consecinţe ale acelui pact sovieto-nazist prin restabilirea Independenţei statelor baltice.De ce pentru baltici sa putut reveni la situaţia de la 1940,iar cel puţin pentru o parte a teritoriilor româneşti aflate în componenţa R.Moldova – nu s-ar putea?La părerea mea nu este problema în tratatele susmenţionate,ci în voinţa politică necesară pentru a lichida cel puţin parţial consecinţele p.3 a Protocolului adiţional secret din 23.08.39.
Domnule „istoric” Anatol Marin, organizarea unui referendum de autodeterminare în Basarabia era obligația României de după 1920, dar n-a fost niciodată convocat. Dacă „standartele” (nu mai vă mai dezbărați odată de rusisme?) erau așa de avansate, de ce, de pildă, au fost desființate în 1924 școlile în limba ucrainiană, antagonizând astfel o populație care ar fi putut fi aliată cu românii în Bucovina?
Statele baltice au folosit clauza de modificare pașnică a frontierelor de la Paris 1947, Helsinki 1975, Paris 1990. Când populația din Republica Moldova va dori și ea această schimbare, nu doar cetățenia României ca o pomană ca să lucreze în UE, atunci va putea să exercite această voință prin referendum așa cum spune art. 142 din Constituția acestei caricaturi de stat:
(1) Dispozitiile privind caracterul suveran, independent si unitar al statului, precum si cele referitoare la neutralitatea permanenta a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majoritatii cetatenilor inscrisi in listele electorale.
Așa încât domnule „istoric” Anatol Marin, nu mai așteptați pomeni. Dacă sunteți așa de ahtiat după unirea cu România, inițiați un referendum, așa cum vă permite Constituția. În ipoteza improbabilă că-l veți putea convoca și în cea și mai improbabilă că majoritatea corpului electoral va vota pentru unire, mai trebuie ca și România, stat membru UE, să accepte unirea cu această piatră de moară numită Republica Moldova (vă imaginați opoziția multor state membre ale UE…).
In comparatia Dvs cu Germania, ma uimeste faptul ca va scapat un detaliu important: atunci cand Germania Federala s-a unit cu Germania Democrata, oare aceasta nu tot a adus in Uniunea Europeana milioane de nemti care au intrat, si ei, pe usa din spate?
1) Unirea celor două Germanii s-a făcut sub egida marilor puteri care o împărțiseră cu 45 de ani înainte, în văzul lumii, ceea ce a făcut ca germanii din est să intre în Comunitatea Europeană pe poarta din față, nu pe șest așa cum intră moldovenii. În plus, germanii din est nu au pretins niciodată că sunt altceva decât germani sau că vorbesc o altă limbă decât germana.
2) Unirea a fost rezultatul unei voințe exprimate în parlamentul ales prin alegere libere și corecte al Germaniei de est ex-comuniste (nu Democrate) și apoi în cel al Germaniei de vest (cea democrată).
3) Germania nu e România (nu se compară elefantul cu puricele) și a cheltuit sute de miliarde de mărci pentru integrarea germanilor din est, nu prin efracție la mila contribuabilului occidental așa cum face România cu cetățenii din Republica Moldova (statul cel mai sărac din Europa).
„Cine este „basarabean“? Locuitor in prezent al tinutului – care? Al Republicii Moldova? Al Basarabiei romanesti de la – să zicem – 1 iunie 1940? Cei născuti acolo? Si cîind? Dar cei născuti in Basarabia romaneasca si domiciliati in prezent pe toate meridianele fostei URSS?”-
Spre deosebire de Bulgaria, care deja de 8 ani depasesete Romania prin numarul de cetatenii acordate macedonenilor si moldovenilor, Romania nu acorda cetatenii dupa principiul apartenentei etnice a parintilor sau buneilor.Are dreptul la REDOBANDIREA cetateniei persoanele de orice origine etnica, fara a se tine cont de domiciliu actual, daca prezinta actele necesare prin care dovedesc ca parintii sau buneii lor au locuit pana la 1940 in Basarabia sau Bucovina, adica in Romania si au fost cetateni romani. Poate face acest lucru si cei cu bunei de la Bolgrad. Actele se depun la consulatul roman de peste hotare din tara de resedinta, inclusiv in Germania. Persoanele straine venite in Basarabia si Bucovina dupa 28 iunie 1940 nu au dovezi ca descind pana la a treia generatie din cetateni romani si, deci, nu pot pretinde la REdobandirea cetateniei, ci numai la OBTIINEREA prin naturalizare a cetateniei romane si urmeaza sa aiba (la fel ca in Germania si toata UE)dovada domiciliului legal si permanent de mai multi ani in Romania.
Cine este „basarabean“? Locuitor in prezent al tinutului – care? Al Republicii Moldova? Al Basarabiei romanesti de la – să zicem – 1 iunie 1940? Cei născuti acolo? Si cîind? Dar cei născuti in Basarabia romaneasca si domiciliati in prezent pe toate meridianele fostei URSS?”-
Spre deosebire de Bulgaria, care deja de 8 ani depasesete Romania prin numarul de cetatenii acordate macedonenilor si moldovenilor, Romania nu acorda cetatenii dupa principiul apartenentei etnice a parintilor sau buneilor.Au dreptul la REDOBANDIREA cetateniei persoanele de orice origine etnica, fara a se tine cont de domiciliu actual, daca prezinta actele necesare prin care dovedesc ca parintii sau buneii lor au locuit pana la 1940 in Basarabia sau Bucovina, adica in Romania si au fost cetateni romani. Pot face acest lucru si cei cu bunei de la Bolgrad. Actele se depun la consulatul roman de peste hotare din tara de resedinta, inclusiv in Germania. Persoanele straine venite in Basarabia si Bucovina dupa 28 iunie 1940 nu au dovezi ca descind pana la a treia generatie din cetateni romani si, deci, nu pot pretinde la REdobandirea cetateniei, ci numai la OBTIINEREA prin naturalizare a cetateniei romane si urmeaza sa aiba (la fel ca in Germania si toata UE) dovada domiciliului legal si permanent de mai
(Rectificat)
“Cine este „basarabean“? Locuitor in prezent al tinutului – care? Al Republicii Moldova? Al Basarabiei romanesti de la – să zicem – 1 iunie 1940? Cei născuti acolo? Si cîind? Dar cei născuti in Basarabia romaneasca si domiciliati in prezent pe toate meridianele fostei URSS?”-
Spre deosebire de Bulgaria, care deja de 8 ani depasesete Romania prin numarul de cetatenii acordate macedonenilor si moldovenilor, Romania nu acorda cetatenii dupa principiul apartenentei etnice a parintilor sau buneilor.Au dreptul la REDOBANDIREA cetateniei persoanele de orice origine etnica, fara a se tine cont de domiciliu actual, daca prezinta actele necesare prin care dovedesc ca parintii sau buneii lor au locuit pana la 1940 in Basarabia sau Bucovina, adica in Romania si au fost cetateni romani. Pot face acest lucru si cei cu bunei de la Bolgrad. Actele se depun la consulatul roman de peste hotare din tara de resedinta, inclusiv in Germania. Persoanele straine venite in Basarabia si Bucovina dupa 28 iunie 1940 nu au dovezi ca descind pana la a treia generatie din cetateni romani si, deci, nu pot pretinde la REdobandirea cetateniei, ci numai la OBTIINEREA prin naturalizare a cetateniei romane si urmeaza sa aiba (la fel ca in Germania si toata UE)dovada domiciliului legal si permanent de mai multi ani in Romania.
Domnule Ciucium, vă întreb și pe dumneavoastră: ce-ar fi dacă Polonia, Finlanda, Ungaria sau Lituania ar permite redobândirea cetățeniei de către descendenții acelora care au fost odată cetățeni ai acestor țări? Nu înțelegeți că România are o obligație față de Uniunea Europeană să nu bage pe ușa din dos potențiali cetățeni UE?
E o chestiune ce tine de legislatiile acestor tari, deaceea nu vreau sa fac careva pronosticuri decat doar in privinta R.Moldova.
Daca maine toti cetatenii nostri ar obtine posibilitatea de a trece liber hotarul UE va asigur ca numarul moldovenilor aflati legal sau ilegal in UE dupa o scurta perioada s-ar stabiliza. Convinsi ca pot pleca si reveni oricand acasa multi moldoveni vor reveni la copii, la parintii bolnavi, isi vor investi banii castigati in mici afaceri, care sa le permita sa nu mai fie nevoiti sa plece peste hotare pe multi ani, punandu-si in pericol existenta familie.
Ceea ce se intampla acum in R.Moldova e o CATASTROFA UMANITARA de mari proportii – zeci de mii de familii separate de hotarul UE sunt pe cale de a se destrama . In timp ce sotiile sunt plecate in Italia, Spania, Grecia si nu mai vor sa revina la incomoditatile de acasa, sotii – ori se autodisitrug prin betie, ori pleaca la munca in Rusia, unde isi intemeiaza noi familii. Copii raman doar in paza buneilor sau vecinilor. Majoritatea din ei au celular si computer, ce le permite zilnic sa converseze prin Skype cu mamele, dar, oricum, sunt o generatie care creste fara a simti caldura sufleteasca a parintilor, deaceea sunt mereu nerabdatori, nervosi, nemultumiti, instrainati, cruzi, gata sa iasa in strada cu piatra in mana si sa faca inca multe-multe revolutii “twiter”. In aceste conditii – ori UE liberalizeaza cat mai curand regimul de vize, ori lumea isi ia orice cetatenie – romana, bulgara, rusa, ucraineana etc., ce le-ar permite sa treaca cortina de fier a UE.
Domnule Ciucium, vă mai întreb o dată, de ce trebuie să fie UE mama răniților și a pomanagiilor din Republica Moldova? Și de ce trebuie România să-și compromită reputația în Uniunea Europeană băgând cetățeni pe ușa din dos? Că România este neisprăvită și a fost băgată nemeritat în UE e una, dar de ce trebuie să-și mai bage pe șest și rubedeniile sărace din est? Dumneavoastră nu înțelegeți ce înseamnă a fi membru al unei uniuni politice și a-ți respecta obligațiile?
Dle Clej, chiar esti ridicol cu „ranitii si pomanagarii din MD…, rubedenii sarace din est, etc. „. Stau si ma gandesc cine e mai sarac si mai pomanagiu, mai ales cand trec prin satele de dincolo de Prut sau cand intalnesc cersetori romani pretutindeni prin UE… Am observat ca multi cetateni din RO si-au luat nasul la purtare de cand sunt UE. Remarc: statisticile spun ca MD e cea mai saraca (60% economie tenebra), in realitate nu e chiar asa. Ati comparat Chisinaul cu Bucurestiul? Unde sunt mai multi saraci? Ati vazut cersetori aici ca la Bucuresti? Ati vazut o sumedenie de masini luxoase in MD? „Obligatiunile unui membru UE” e sa-ti umilesti confratii cu vame si vize? Sa nu poata merge cei 2/3 care au rude peste Prut sa-si vada rudele?
Populatia MD e doar de 0,1%, deci care e pericolul pt piata de munca a UE? Mai bine s-ar teme de imigrari masive musulmane? Noi, majoritatea, nu avem nevoie sa muncim in vest (cei care au vrut demult au emigrat, cu sau fara vize sau cetatenie RO). NOI VREM SA NU FIM UMILITI! „Obligatiunile unui membru UE” – de ce Ungaria nu a impus regim de vize pt RO? Ca sa nu-i imileasca pe romanii de origine magheara, iata de ce! Ei au convins Bruxelles-ul. RO, insa, mereu se justifica cu „obligatiuni”… Niciodata nu ne-ati inteles si nu ati depus eforturi suficiente pt a ne apropia. Pacat ca romanul e asa cum e… Pacat ca judecati astfel…
Observați profundele resentimente de rudă săracă ale acestui „Victor”, mai rămâne doar să folosească sintagma „țiganii de români”, așa cum au fost spălați pe creier de ocupanții ruși (care au nenorocit această țară în ultimii 200 de ani, dar sunt temuți și moldovenii nu îndrăznesc să se lege de ei pentru că urmează represalii imediate).
În rest, sferturi de adevăr – Moldova nu e chiar așa săracă (e suficient să treci prin satele basarabene ca să te lămurești) sau chestia cu vizele, care sunt obligatorii în toată Uniunea Europeană pentru non-cetățeni UE. Iar cu dorința de a munci, mulți ar vrea să muncească în UE, până una alta nici cetățenii României nu au acces deplin la piața muncii în toate țările UE.
Un alt lucru elementar pe care nu-l sesizează acest Victor: când Ungaria a aderat la UE în 2004 și nu a impus vize cetățenilor români (ca să-i protejeze pe cei de origine „magheară”) România era țară candidată la aderare la UE. În 2007 când România a aderat la UE a avut OBLIGAȚIA să impună vize cetățenilor Republicii Moldova, stat care nu are statutul de candidat și nu îl va dobândi în viitorul previzibil.
Așa încât, cetățenii Republicii Moldova să lase cerșetoria pentru cetățenia României (implicit a UE, care nu e instituție de caritate), care e o recompensă și nu un drept.
Atat timp cat inca n-a intrat in vigoare Tratatul de la Lisabona si Romania nu e o simpla tzara-regiune a UE – ea are dreptul de a actiona in conformitate cu legislatia sa nationala, ce prevede procedura de redobandire a cetateniei in conformitate cu interesele sale nationale.Desigur ca aceasta lege poate fi abrogata sau blocata, dar in acest caz ar trebui si Marea Britanie sa nu mai acorde anual circa 100 000 de cetatenii persoanelor din fostele sale colonii, la fel si Franta, altfel in UE ar fi standarde duple – unele pentru tzarile mari si altele pentru cele mici sau mijlocii, cum e Romania.
Domnule Ciucium dumneavoastră nu pricepeți mare lucru din ceea ce este Uniunea Europeană. Legislația în domeniul cetățeniei nu face parte din „acquis communautaire” și este de competența guvernelor naționale. Dar când prin această legislație poți crea potențial trei milioane de noi cetățeni ai UE (cei mai mulți dintre hămesiți), atunci să nu vă mire că multe state ale UE intră în stare de alertă.
Pe de altă parte, se pare că nu prea cunoașteți modul în care se acordă cetățenia britanică, nu doar persoanelor din fostele colonii, ci oricui. Eu am am avut voie să depun acte pentru cetățenie după cinci ani de rezidență legală și am primit cetățenia britanică după alți doi ani. Oameni ca Mohammed Fayed, fostul proprietar al magazinului Harrods din Londra locuiesc de zeci de ani acolo și nu au primit cetățenia.
Repet, ca să vă intre bine în cap: dobândirea cetățeniei unei țări este o recompensă și nu un drept.
Sincer imi pare rau de faptul ca in unile tzari ocidentale jurnalistii au pareri preconcepute despre Republica Moldova si cetatenii sai – nu suntem noi sperietoarea Europei.Totodata ma bucur ca Itlia descopera tot mai mult R.Moldova si ne vad intr-o lumina mult mai favorabila. Dovada e si urmatorul citat dintr-o publicatier italiana, care ne ia apararea si polemizeaza cu publicatiile ce au intiat aceasta campanie:
„La Repubblica Moldova è una terra dalla bellezza senza tempo, una bellezza non solo paesaggistica ma anche del popolo che la compone. Una bellezza fatta di diversità, di fusioni fra culture e popoli diversi. I moldavi sono gente ospitale, allegra, responsabile e soprattutto gente che lavora e che lo sa fare bene. Gli immigrati moldavi in Italia pensano anche a migliorare la propria situazione economico-sociale frequentando corsi di formazione nei più disparati settori, una ricerca di sviluppo, perfezionamento delle proprie conoscenze che contribuisce non solo alla crescita del singolo individuo ma anche a quella di un Paese che mai come in questo momento è apprezzato, sostenuto, incoraggiato non solo dall’Unione Europea ma anche da tante, tantissime Entità internazionali. Il Governo moldavo sta facendo molto per cercare di non deludere le attese e per avvicinarsi agli standard dei Paesi vicini.
La Repubblica Moldova e i moldavi sono un opportunità, non un problema sia per l’Italia che per il resto d’Europa. Ci sono poi degli stranieri che risultano fondamentali nell’economia di un Paese, fra questi ci sono senza ombra di dubbio le decine di migliaia di colf e badanti moldave che, con serietà e professionalità, accudiscono e accudiranno ancora negli anni a venire i nostri anziani. Di cosa, di chi abbiamo veramente paura?”
http://www.legnostorto.com/index.php?option=com_content&task=view&id=29354&Itemid=3
Domnule Ciucium, tenacitatea dumneavoastră e demnă de o cauză mai bună: vă demontez un comentariu, inventați altceva, de data asta ați găsit o publicație obscură de pe internet, pe care o contrapuneți prestigioasei publicații Der Spiegel. Și de ce aveți impresia că toată lumea care citește revista ACUM ar trebui să înțeleagă limba italiană? Vă rog să traduceți acest citat. Și nu înțeleg ce este disperarea care v-a apucat cu privire la cauza moldovenilor în Europa. Se descurcă destul de bine și fără să-i compătimiți dumnevoastră. Europa are probleme și sperietori mult mai importante decât o țară obscură de care mai nimeni n-a auzit.
TRADUCEREA CITATULUI DE MAI SUS:
„ Republica Moldova este o tara de o frumuseţe in afara timpului, de o frumuseţe nu numai peisagistica, ci şi a oamenilor care o alcătuiesc. O frumuseţe ce iese din diversitate, din fuziuni a diferite culturi şi popoare. Moldovenii sunt oameni ospitalieri, veseli, responsabili şi mai presus de toate persoane care iubesc sa muncească si fac acest lucru bine. Imigranţii moldavi în Italia de gândesc, de asemenea sa-si amelioreze situaţia lor economico-socială frecventând cursuri de instruire în multe sectoare industriale, de cercetare-dezvoltare, de perfecţionare a cunoştinţelor lor, care contribuie nu doar la avansarea individuala, dar şi a unei ţări care în acest moment este apreciată, susţinută şi încurajată nu numai de către Uniunea Europeană, dar şi de multe, multe organisme internaţionale. Guvernul Moldovei face mult pentru a căuta de a nu dezamăgi aşteptările şi pentru a se apropia de standardele din ţările vecine.
Republica Moldova şi moldovenii reprezintă o oportunitate, dar nu o problemă atât pentru Italia cat şi pentru restul Europei. Exista străini care contribuie fundamental la economia unei ţării, si printre ei sunt fără umbra de îndoială si zecile de mii de lucrătoare de casa si îngrijitoare moldave care cu seriozitate si profesionalism îngrijesc si vor îngriji încă mulţi ani de bătrânii noştri . De ce, de cine ne este cu adevărat frica? ”
Eu cred ca exista multe motive pentru ca italienii si francezii sa se intereseze tot mai mult despre moldoveni si R.Moldova. Nu întâmplător in primele 3 luni ale acestui an au fost lansate pe ecranele cinematografice doua comedii de succes, in care eroinele principale sunt imigrantele moldave Olga si fiica ei Lara – in filmul „Io, loro e Lara” („Eu, ei si Lara”) a regizorului si actorului italian Carlo Verdone, precum si Tatiana in filmul francez „Les amis du mon père” („Prietenii tatălui meu”).
Domnule Ciucium, de ce nu-i scrieți premierului Filat să vă angajeze la departamentul de imagine al guvernului pe post de propagandist pentru Republica Moldova în Occident?
Mi-ar face plăcere sa coaborez cu asociaţiile diasporei noastre din UE, întrucât sunt traducător, licenţiat de Ministerul Justiţiei – e adevărat ca numai pentru limba rusa, deşi pana mai an am tradus sute si mii de acte pentru cetăţenii noştri care isi deschideau vize de munca, studii sau de reîntregire a familiei pentru Italia, Spania, Portugalia, Franţa, Canada etc. Rar oraş din Italia unde sa nu am cunoscuţi. Anterior am fost mulţi ani telejurnalist si ziarist specializat dintotdeauna in tematica pentru copii si tineret, sunt si acum membru al Uniunii Jurnaliştilor si membru al Organizaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor. Nu cred, insa ca as putea sa mă angajez si sa scriu la comanda – inca din perioada sovietica când eram redactor la Televiziunea Moldoveneasca am moştenit o oroare fatza de şefi si fatza de temele impuse de sus, la comanda.
De ce să nu scrieți la comandă, domnule Ciucium, dacă așa cum spuneți ați făcut gazetărie sovietică (deși după mine asta e o contradicție în termeni), asta ar fi floare la ureche, să îmbunătățiți imaginea acestui stat minunat, Republica Moldova.
Aflu acum ca sunteti in R.Moldova – Bun vent! N-am privit emisunea de la un post TV la care ati participat. Mesajul meu e urmator: Da, ati putea fi la moment un Vlad Socor, dar evitati de a fi la concret legat de un anumit partid. Socor s-a legat de PCRM, a vrut sa-i faca europeni, dar a dat gres. Cu regret n-avem acum nici un partid si nici o figura politica care sa va asigure ca maine nu va compromite imaginea de stat democratic a R.Moldova.Toti sunt nascuti inca in fosta URSS su au in gene doza imprevizibila de comunisti, dicatatori totalitari, smecheri nomenclaturisti. Va trebui sa mai astepatam generatiile dupa 1990 incoace.
Domnule Ion Ciucium,
Vă mulțumesc de urare. Dacă n-ați privit emisiunea, puteți s-o priviți aici http://www.publika.md/emisiuni/fabrika_411.html. Apoi poate-mi traduceți și mie din moldovenește ce înseamnă „evitati de a fi la concret legat de un anumit partid”. Ce legătură am eu cu Vlad Socor? Ați ascultat vreodată BBC? Ați citit ce am scris eu despre Republica Moldova? Puteți să-mi arătați în vreunul din nenumăratele texte pe care le-am scris urme de partizanat în favoarea unui partid? Eu nu vreau să fiu un „Vlad Socor” eu sunt Petru Clej și scriu despre ceea ce observ fără să fiu implicat emoțional în niciun fel. Mi-este absolut perpendicular cine este la putere în Republica Moldova și nu este treaba mea să fac propagandă în favoarea cuiva. Sper că ați reținut aceste lucruri și nu le veți mai repune pe tapet.
In prima emisiune de la Publika ati incercat sa scoateti PL din extrema extremei drepte. La noi lumea nu vede nimic rau a fi alaturi de PPCD in extrema dreapta, fiindca nu avem o noua dreapta ultra-dreapta, ci o dreapta moderata.
Am privit acum subiectul la care ati participat la Televiziunea Nationala a Moldovei. Sincer sa va spun, din replicile pe care le faceti in dialog cu forumistii de pe site-ul “Acum.TV” mi-am facut impresia ca sunteti un om categoric, taios, puteti pe orice sa-l opriti la jumatate de fraza si sa va impuneti punctul D-voastra de vedere.
Acum mi-am schimbat parerea – mi-ati parut a fi foarte bland, transant, deloc vehement, ba chiar din politete ati evitat sa raspundeti la o intrebare spinoasa legata de identitatea cetatenilor R.Moldova. Imi sunteti simpatic, d-le Clej. As vrea sa va vad mai des la ecranul TV.
Domnule Ciucium, Partidul Liberal din Moldova NU este un partid de extrema dreapta. Dacă doriți să știți care sunt partidele cu tendințe de extrema dreaptă din Europa, atunci priviți la Frontul Național din Franța, Partidul Libertății din Austria, Partidul Poporului din Danemarca, Vlaams Belang din Belgia, Attaka din Bulgaria, JOBBIK din Ungaria, Partidul Național Britanic, Partidul Popular din Elveția, Partidul Național Democrat din Germania.
PL este un partid naționalist pro-românesc, care nu întrunește în niciun fel caracteristicile unui partid de extremă dreaptă. Moldovenii care spun acest lucru (ca și despre PPCD) sunt niște analfabeți politic spălați pe creier de comuniști pentru care tot ce este pro-românesc este ori fascist, ori de extremă dreaptă.
Am fost tranșant și în discuția de la Publika TV. Diferența este că acolo nu am avut de a face cu nemernicii, ignoranții și oligofrenii pe care trebuie să-i pun la punct pe pagina revistei ACUM.
Sunt de acord,aveti dreptate.
Draga Ionic, eu sunt de o alta parere: Clej e un antimoldovenist si vede in culorile cele mai sumbre realitatea din MD. Asa si nu mi-a spus cu ce nu i-au placut satele noastre in comparatie cu cele din judetul Vaslui. Expresiile de felul ” unirea cu această piatră de moară numită Republica Moldova”, „tradu, te rog din moldoveneste in romaneste”, etc, ne demonstreaza cat de mult ne uraste pe noi basarabenii. De ce nu vorbesti despre mizeria de la voi, despre boschetarii care scurma prin gunoistile Bucurestiului? Nu cred ca o sa gresesc daca nu voi mai citi nimic din „scrierile” Domniei sale si o sa dezabonez aceasta prestigioasa revista „Acum” care se pretinde a fi de talia „Der Spiegel” (cum Clej a ironizat despre articolul dintr-o revista italiana ca ar fi una putin cunoscuta). Stii, dle Clej, aerele DVS de superioritate nu prea plac cititorilor, cel putin celor din dreapta Prutului. Nu esti nici obiectiv, nici corect.
Domnule Victor Nicolae, dacă urmăreați intervențiile mele recente la Publika TV sau TVM ați fi observat că de fapt spuneți numai minciuni cu privire la presupusa mea ură împotriva basarabenilor. Cum minciuni spuneți și atunci când scrieți „revista “Acum” care se pretinde a fi de talia “Der Spiegel””. Și se vede că vorbiți în limba moldovenească, altfel n-ați folosi calcuri rusești precum „Așa și nu mi-a spus” sau „o să dezabonez”. Cât despre satele moldovenești le-am parcurs în săptămâna ce a trecut și într-adevăr sunt mult mai sărace decât cele din România, ceea ce este normal, dat fiind faptul că Basarabia a fost dintotdeauna provincia cea mai săracă. Iar drumurile sunt absolut execrabile – am fost de la Chișinău la Soroca și de la Chișinău la Giurgiulești (unde, între Cantemir și Cahul drumul cu asfalt este încă închis după inundațiile de acum o lună). În sfârșit, nu vă mai dați dumneavoastră cu părerea despre preferințele celor din dreapta Prutului, nici despre obiectivitate și corectitudine. Sunteți ros de resentimente și plin de complexe de inferioritate, așa că vă recomand să vorbiți doar în numele dumneavoastră personal.
Am urmarit tot ce a scris acest Petru Clej si vreau sa zic urmatoarele:
ESTI UN MARE BLEG, PETRU CLEJ!
Ce merite ai tu ca Romania face parte din UE?
Acest comentariu semnat cu uluitor curaj „leco” are tot atata sens ca un banc sec, pe care mi-l aduc aminte din liceu: cica doi crocodili zburau deasupra Nilului. La un moment dat unul dintre ei spune: „Colega, zburam de doua zile si tot marti e”…
Nu pot să mă exprim cănd din aceste posibilităţi extraordinare de comunicare, pentru unii sunt folosite doar aşi vărsa veninul pe alţii. Sunt absolut sigur că domnul Clej care se vede un renegat de către români, nu are nici-un mandat să apere s-au protejeze Germania LUI de alte naţii, cum spune dânsul care „intră prin dos în cămara lui” şi tot la fel de rău este atunci când din motive politice lucrurile se fac…cum se fac. Oameni buni, omenia caracterizează numai pe OAMEENI.
Domnule Gross Tomas alias Rocneanu: am cateva intrebari catre dumneavoastra:
1) Unde am scris ca ma vad un renegat de romani?
2) Cum poate fi Germania „a mea” cand nu locuiesc in aceasta tara?
3) Cand invatati sa va exprimati coerent in limba romana, ca sa se inteleaga ceva din comentariile dumneavoastra?
Dle Clej,
„Calcurii” mei rusesti vin din faptul ca am avut o alta soarta – orfelinat, studii in Rusia, armata sovietica in Siberia, dosr la KGB ca element antisovietic, proroman, etc… Am fost si voluntar la Nistru. Nu pot sa ma compar cu cei scoliti in liniste si pace in limba lor materna, acasa la caldut…
Vreau sa abordez problema patriotismului. Ce fel de ROMANI sunt acei care preiau un articol „rechtspopulist” – populist de dreapta si fac comentarii in defavoarea romanilor, adica toarna apa la moara acelor extremisti? Ne vor aei noua binele? De ce Dvs., ca roman, nu aparati drepturile noastre la unitate nationala, de ce nu sunteti pentru neam si tara? Halal de neamul nostru. De aceea si suntem dezbinati si vorbim doar despre fuga din tara. De ce nemtii in 1945 n-au fugit din tara lor ruinata, dar au pus mana pe roabe si unelte si au creat o noua Germanie. Pt ca n-au avut asa analisti si comentatori care in loc sa-si apere neamul o dau cu calitatea lor de UE si recurg la fraze jignitoare fata de consangeni… CHIAR BOGDAPROSTE, DLE CLEJ!
Domnule Victor Nicolae,
Parada dumneavoastra de cunoastere a limbii germane ar fi avut un efect daca nu ar fi fost folosita pentru a da cu bata in balta, adica a da o eticheta complet ridicola unui articol publicat intr-un saptamanal care nu poate fi calificat drept „populist”.
Apoi va recomand sa ma slabiti cu fanfaronadele patriotarde despre neam si tara, nu au niciun efect.
In sfarsit, daca tot faceti o comparatie grotesca cu Germania, poate remarcati faptul ca germanii din est n-au spus niciodata altceva decat ca sunt germani si ca vorbesc limba germana.
Faceti comparatia cu compatriotii dumneavoastra din Republica Moldova, ce au declarat la recensamantul din 2004 si reamintiti-va de votul din cvasi-refrendumul „La sfat cu poporul” din 6 martie 1994 care a confirmat cu o majoritate de 94 la suta optiunea anti-unionista a populatiei care acum cerseste cetatenia romana de care s-a dezinteresat in perioada 1991 – 2001, pe vremea cand Romania nu era „interesanta”.
Asa incat, lacrimile dumneavoastra de crocodil nu ma impresioneaza.
Dle Clej,
inteleg ca nu mai aveti argumente pt faptul ca jigniti basarabenii si in general toata romanimea. Ati citit cumva ecourile nemtilor (!) la articolul „Hintertuerchen…”? Eu le-am citit pe toate. Marea majoritate sunt de parerea ca articolul e „rechtspopulistisch”, e cu iz nazist si ca de vina existentei a 2 state romanesti e si a Germaniei. Nemtii au pareri foarte bune despre moldoveni, spre deosebire de Dvs.
Nu e buna comparatia cu germanii din est – ei au trait despartiti doar 46 ani, iar noi din 1812… Ei nu au fost supusi unui proces diabolic de stergere a identitatii nationale care a durat sute de ani. Recensamantul din 2004 e fals, – personal am verificat rezultatele si am constatat cu stupoare ca toti membrii familiei mele au fost trecuti la „moldoveni”, desi cu totii am raspuns „romani” (nu uitati ca recensamantul a fost facut de comunisti).
La urma urmei, nu e vina noastra ci a celor care au fost slabiti cu „fanfaronadele patriotarde” si ne-au cedat fara nici o impuscatura rusilor… Da, in 1992 majoritatea vroiau unirea, acum mult mai putini si vina o poarta in mare parte Romania, stiu bine ca pricepeti de ce (se ciocnesc cu atitudini fata de ei de tipul celei expuse de Dvs.). Tin bine minte cand M.Snegur s-a intors de la Bucuresti si a spus ca I.Iliescu ar fi zis ca romanii nu ne vor, nu vor unirea… Nu am mai aflat daca a fost adevarat.
In fine, n-am varsat nici o lacrima de crocodil, – credeam ca poate o sa va cereti scuze pentru calificativele jignitoare fata de romanii basarabeni, doar atat.
O singura intrebare mai am: DE CE ATI INCALCAT PRINCIPIUL DE CONFIDENTIALITATE AL PUBLICATIEI DVS.? VAD CA TOT IMI ZICETI „VICTOR NICOLAE”, NUME INDICAT IN E-MAIL (care nu se publica). Nu va dau in judecata doar pt faptul ca-mi sunteti frate de sange si poate, de undeva, am putea fi si rude indapartate.
Toate bune!
PS: De unde ati luat ca Basarabia a fost „cea mai saraca” regiune a Romaniei? Vedeti, va rog, statisticile din perioada 1918 – 1940. Basarabia a mostenit de la Imperiul tarist o economie mai dezvoltata decat cea din Regat. Doar fostele regiuni austriece si unguresti erau mult mai dezvoltate.
Nu stiu ce sate ati vizitat in Basarabia, dar am o alta parere despre satele de pe cele 2 maluri ale Prutului. Nu face sa ne certam, – las’ sa fie mai „bogate” ca satele din Basarabia pt care ma bucur si le doresc locuitorilor de acolo prosperitate.
Domnule Victor Nicolae (n-am publicat nicio adresa de email, se pare ca delirati),
Saptamanalul Spiegel este unul prestigios si faptul ca in unele comentarii ale cititorilor e calificat drept populist de dreapta e complet irelevant.
Germanilor le e drept in cot de Moldova de care 99,99 la suta n-au auzit. Va atrag atentia sa incetati cu demagogia patriotarda si sa nu mai generalizati plecand de la experienta personala.
Nu aveti NICIO dovada ca majoritatea modlovenilor din RM se considera romani sau ca vreodata in intervalul 1990 – 2010 ar fi dorit in majoritate Unirea cu Romania.
Din punctul meu de vedere articolul din Spiegel este echilibrat si spune lucrurilor pe nume, ca moldovenii sunt bagati pe usa din dos in UE. De fapt am scris acest lucru de mai demult.
Asta nu e nicio jignire, e o realitate.
Nu-mi sunteti niciun fel de frate de sange, astfel de mentalitate etnicist-rasista este rusinoasa in secolul XXI.
In mesajele dumneavoastra detectez resentimentele complexatului, ura profunda pe care o aveti fata de Romania, care chipurile ar avea obligatii fata de dumneavoastra. Daca v-ati plimbaat prin Europa n-ati profitat de ocazie ca sa va civilizati. Aveti dreptate ca efectul ocupatiei rusesti a fost devastator.
Uitati insa un lucru: cand a fost ocupata Basarabia in 1812 Romania bu exista iar pentru imensa majoritate a basarabenilor identitatea nationala romaneasca era o abstractie incomprehensibila.
Dle Clej,
vad ca vA DATI CU atacuriLE la persoana. De ce nu va cereti scuze pt insulta, daca sunteti „civilizat”? De ce mai scrieti unor dobitoci necivilizati de basarabeni?
N-am spus ca Spiegel e populist de dreapta, ci DOAR articolul cu pricina.
„99,99% nu stiu de RM” – cand ati facut facut sondaje prin Germania? Chiar atatea nu stiu acolo geografia Europei?
„NICIO dovada ca moldovenii din RM ar fi dorit unirea” – dar ce dovada aveti Dvs. ca in 1990 noi nu ne-am fi dorit unirea?
Nicio jignire? Recititi ce ati scris despre basarabeni mai sus. Sau poate „n-ati profitat de ocazie ca sa va civilizati” tot nu e o jignire?
Nici nu vreau sa va fiu frate odata ce vorbiti ca e rusinos in sec. XXI… Nu sunteti convingator ca ar fi etnicist-rasist ca romanii sa se tina de frati. E o aberatie.
Nu am avut niciodata ura fata de Romania, aici chiar ati dat-o in bara! Am lucrat pt interesele politice ale Romaniei un deceniu…
Ce are ocupatia Basarabiei din 1812 cu lipsa identitati nationale romanesti la acea perioada? Tocmai de asta basarabenii isi zic „moldoveni” pana in ziua de astazi, e normal. Vedeti, va contraziceti cand spuneti ca la recensmant 94% au raspuns ca-s moldoveni, nu romani…
VA IMPLOR SA NU MAI TRIMITETI PE ADRESA MEA ARTICOLELE DVS.
AM SA TRIMIT UN MESAJ REDACTIEI „ACUM” PRIN CARE AM SA SOLICIT ACELASI LUCRU.
Dle Clej,
vad ca ati blocat comentariul meu precedent, dar nu e nici o problema.
Ma scuzati ca V-am numit frate, nu stiam ca sunteti evreu (mi-a spus un prieten), acum inteleg pozitia Dvs…
Domnule Victor Nicolae,
Daca urmariti acest fir al comentariilor veti vedea ca dumneavoastra sunteti cel care a inceput cu atacurile la persoana si cu calomniile la adresa mea ca i-as uri pe basarabeni.
Am scris ca in cvasi referendumul din 1994 aproape 95 la suta au votat in favoarea independentei RM, deci implicit impotriva unirii cu Romania.
De altfel, la toate alegerile parlamentare majoritatea a fost obtinuta de partide explicit anti-unioniste. Chiar si in actualul parlament exista un singur partid – cel Liberal – unionist, cu 15 mandate din 101, pe cand partidele anti-unioniste (PCRM si PDM) detin cel putin 60 de mandate din 101.
Pana la proba contrarie faceti parte dintr-o minoritate (acei ce se declara romani si cei care sunt unionisti).
De aceea va recomand sa nu mai vorbiti in numele basarabenilor, pentru ca v-a dat nimeni un asemenea mandat, ci in nume propriu.
Va sterg de pe lista noastra asa cum doriti, oricum nu cred ca sunteti dispus sa invatati ceva din revista ACUM.
Domnule Victor Nicolae,
Nu sunt evreu. Prietenul care v-a informat (Anatol Marin – cunoscut antisemit, negaționist și mai ales istoric sfertodoct) a mințit cu nerușinare. AM afirmat de atâtea ori în paginile acestei reviste că nu sunt evreu, dar dacă aș fi nu mi-ar fi rușine să o recunosc. Dar acest comentariu vă dă încă o dată de gol gândirea etnicist-rasistă. Din fericire, oameni ca dumneavoastră sunt minoritari, iar în Europa astfel de pitecantropi n-au ce căuta.
Dl Victor pomeneste de ura romanilor impotriva moldovenilor.. Ar fi interesat oare domnia sa de ce i s-a intamplat unui om simplu dar.. „roman”, spre ghinionul sau, in aprilie trecut? Cat de „iubitori” au fost moldovenii cand, vazand ca simpla prezenta in institutia lor a unui roman le-ar putea crea prejudicii? Cat de usor le-a fost sa se dezica de el?
Despre ce patriotism vorbim, domnule Victor? Haideti mai bine sa tacem, sa nu mai ponegrim acest cuvant, ca si asa a ajuns de toata batjocura…
ziceti ca numai cei infometati de faima si care vor o veata mai buna vor sa dobandeasca cetatenie romana,dar voi nu va ganditi ca gresiti ca eu sunt casatorita de 11ani in Romania si am si un copil de 8ani si nici pana in ziua de azi nu am cetatenie,deci eu la fel sunt infometata faima sau avere cum scrieti voi aici?