caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Catalonia rămâne profund divizată după alegerile de joi

de (23-12-2017)
13 ecouri

 
Partidul „Cetățenilor” (Ciudadanos/Ciutadans/Cs) nu va putea forma un guvern de coaliție, dar are suficientă putere pentru a bloca sau cel puțin întârzia, în Parlament, o declarație de independență a Cataloniei.

Votul de joi din Catalonia confirmă un singur lucru: populația provinciei rămâne profund divizată între separatiști și unioniști, iar situația politică rămâne la fel de tulbure.

Desigur, separatiștii au câștigat majoritatea mandatelor, dar partidul „Cetățenilor”, care vrea ca regiunea Catalonia să rămână în Spania cu un statut semi-autonom, este partidul cel mai puternic. În aceste condiții, este greu de spus care partid va fi însărcinat cu formarea noului guvern.

Potrivit ultimelor rezultate parțiale, cele trei partide separatiste au împreună 70 de mandate și majoritatea în Parlamentul cu 135 de locuri. Iar între ele, cel mai puternic este partidului fostului lider Carles Puigdemont, aflat în exil în Belgia. Imediat după anunțarea primelor prognoze, Puigdemont declara suporterilor săi: „Statul spaniol a fost învins, mișcarea pentru independență a câștigat. Avem o majoritate care vrea acum un referendum” – asupra independenței, desigur.

Alegerile anticipate de joi au fost decise după ce pe 27 octombrie, Parlamentul catalan, controlat de separatiști, a proclamat independența regiunii de Spania. Dar după un referendum ținut în condiții atât de precare încât era departe de a putea confirma opțiunea reală a catalanilor. Ca reacție, Madridul a suspendat guvernul local, a pus regiunea sub administrația sa, și a decis organizarea alegerilor anticipate pe 21 decembrie.

În noul Parlament de la Barcelona, partidul cel mai puternic este Partidul „Cetățenilor”, unionist, care a câștigat singur 37 de mandate. Lidera partidului, Ines Arrimadas, a declarat imediat că va încerca să formeze o coaliție de guvernare „dar [că] situația este foarte complicată”. În primul rând pentru că în Parlament sunt șapte partide. În al doilea rând, argumentează unioniștii, pentru că sistemul electoral este nedrept, oferind partidelor separatist majoritatea parlamentară, deși nu ar fi câștigat majoritatea voturilor. Explicația ar fi că separatiștii cu cîștigat mai ales în orașe mici și la sate, unde este nevoie de mai puține voturi pentru un mandat decât la Barcelona, capitala dominată clar de unioniști. Așa că votul de joi, ca și referendumul pentru independență din octombrie, a adâncit și mai mult tensiunile între sate și orașe.

Realist, partidul „Cetățenilor” nu va putea forma un guvern de coaliție, dar are suficientă putere pentru a bloca sau cel puțin întârzia în Parlament, o declarație de independență a Cataloniei.

Ileana Giurchescu, 22 decembrie 2017

Acest articol a fost preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Nicu Adrian Udriște: (6-1-2018 la 13:30)

    Cel mai grav lucru într-o țară este clivajul social, mental și politic de tipul 42 % pentru, 43 % contra și restul nu contează… Încă mai gravă este atitudinea anticatalană a multor spanioli „pe bune”… Acestea sunt premisele războiului civil. Sigur, nu va fi un război civil „cald”, cu tancuri și arme automate, dar un război al sentimentelor și al convigerilor radical diferite poate fi mult mai lung și mai dureros decât un război clasic, standard.
    În Spania izbucnește, după decenii, psihologia post-Franco, după cum în Europa fostă comunistă poate izbucni, dacă nu a isbucnit deja, psihologia post-comunistă. Aceasta și-a consumat bună parte din energie doar în fosta Iugoslavie,dar mai are câteva tone neconsumatre de TNT.

  • Nicu Adrian Udriște: (7-1-2018 la 14:02)

    Și, uitasem: „Așa că votul de joi, ca și referendumul pentru independență din octombrie, a adâncit și mai mult tensiunile între sate și orașe.” Da, exact la fel a fost la referendumul pt Brexit, clivajul urban ~ rural și, pe de altă parte, Scoția ~ Anglia. Așa e când te joci cu focul, pălălaia o ia razna și nu o mai poți controla.

  • Nicu Adrian Udriște: (9-1-2018 la 13:18)

    @Degetul roșu în jos.

    Ah, sigur că da, cum să spun eu ceva rău de Brexit, este de o puritate cosmică, albul imaculat al Albionului, proiecția sa spre viitorul omenirii.

  • Nicu Adrian Udriște: (11-1-2018 la 11:38)

    În fond, la ce schimbări radicale de opțiune politică și de viziune ideologică ne-am putea aștepta în câteva săptămâni doar? În afara faptului că Rajoy s-a comportat, păstrând proporțiile, precum Milošević prin 1991–1992, nu se putea schimba nimic spectaculos. Nici discursul regelui, submediocru, nu a schimbat nimic în bine, în sensul unei armonizări a viziunilor.
    Catalunia poate deveni o problemă majoră a Europei, mult mai importantă decât tragi-comedia numită Brexit, cu toată fanfaronada aferentă.

  • Victor Manta: (11-1-2018 la 20:53)

    Mai aproape de oile noastre, oare ce părere au cititorii lui ACUM despre actuala (11 ianuarie 2018) polemică din România:

    Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri seara, la Realitatea TV, ca „nici nu poate fi vorba” de o autonomie a Tinutului Secuiesc, si a avertizat ca „daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag”.

    Cei de la UDMR au reactionat joi foarte dur, presedintele executiv cerandu-i prim-ministrului sa isi ceara scuze public si sa isi retraga declaratia, despre care afirma, pe Twitter, ca este una de „ev mediu”. Sursa.

    Eu am înţeles de la Tudose că se referă la adepţii autonomiei ŢS, ce vor flutura spânzuraţi pe lângă steagurile respective, caz în care reacţia celor de la UDMR nu mi se pare dură. Poate că mă înşel…

  • Alexandru Leibovici: (11-1-2018 la 21:15)

    @Victor

    Aici, la articolul despre Catalonia, unde este vorba:

    – de Catalonia,
    – şi de independenţă,

    nu este locul tocmai potrivit pentru acest subiect.

    Îţi sugerez atunci să cauţi şi să recomanzi pentru publicare un material actual de la Europa Liberă pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc, şi mutăm discuţia acolo. Spun că de la EL deoarece de oriunde din altă parte avem nevoie de autorizaţie separată…

    Sau scrii tu un articol scurt…

  • Victor Manta: (11-1-2018 la 21:35)

    @Alexandru

    Un comentator a publicat în intervalul 6 – 11.1 patru comentarii, care au rămas (deocamdată?) fără ecou. Loc oricum a mai rămas.

    Eu am înţeles în trecut de la tine că nu este obligatoriu să se rămână în comentarii pe subiectul din articol. Exemplele abundă.

    Am căutat în prealabil dacă pe ACUM exista un articol mai vechi despre ŢS, dar nu am găsit vreunul, drept care am plasat comentariul meu acolo unde mi s-a părut mai apropiat ca problematică.

    Dacă găseşti un loc mai bun, te invit să muţi comentariul meu, sau să-mi spui unde să-l plasez eu. Poate fi şi şters, chiar dacă subiectul mi se pare interesant şi actual.

    Nu am găsit un articol potrivit pe site-ul Europei Libere, iar să scriu eu acum unul nu mă simt suficient de informat.

  • Alexandru Leibovici: (11-1-2018 la 22:44)

    @Victor

    > Eu am înţeles în trecut de la tine că nu este obligatoriu…

    A fost doar o sugestie (deoarece este o diferenţă mare între autonomie şi independenţă), iar nu o încercare de a-ţi face mizerii. Iar pentru o discuţie care să nu fie pură speculaţie ar fi nevoie de o bază minimă de informaţii concrete.

    Pentru o discuţie despre autonomia ŢS mie îmi lipsesc informaţiile de bază. Dar dacă pe tine te interesează nu asta, ci numai o discuţie despre ce a spus Tudose, lucrurile sunt extrem de simple: diferenţa între autonomie şi independenţă este irelevantă, iar ce contează sunt reflexele fasciste ale primului ministru român.

    Deci părerea mea este: actualul prim ministru român trebuie să fie demis de urgenţă.

    De altfel, reflexele fasciste la un PSD-ist nu mă miră.

  • Alexandru Leibovici: (11-1-2018 la 23:00)

    Văd că despre autonomia Ţinutului Secuiesc a mai avut loc o mini-discuţie aici —
    https://acum.tv/articol/79184/ – în comentarii (căutaţi cuvântul secuiesc)

  • Victor Manta: (11-1-2018 la 23:15)

    @Alexandru

    > A fost doar o sugestie (deoarece este o diferenţă mare între autonomie şi independenţă), iar nu o încercare de a-ţi face mizerii.

    Cred că ai înţeles că problema mea de publicare a comentariului meu a fost una mai degrabă tehnică. Constat că, din păcate, nu a putut fi rezolvată satisfăcător nici de tine.

    Apropo, de ce aş presupune eu că vrei să-mi faci mizerii? Nu presupun.

    > … Iar pentru o discuţie care să nu fie pură speculaţie ar fi nevoie de o bază minimă de informaţii concrete.

    Constat din cele scrise de tine în continuare că ai putut să comentezi şi fără acel minim de informaţii concrete.

    > … lucrurile sunt extrem de simple: diferenţa între autonomie şi independenţă este irelevantă, …

    Nu pot decât să fiu de acord pentru cazul în speţă.

    > Deci părerea mea este: actualul prim ministru român trebuie să fie demis de urgenţă.

    Sunt de acord cu tine că ceea ce a declarat Tudose este revoltător, îl descalifică şi că deja numai pentru această declaraţie el nu are ce căuta în politică.

    > De altfel, reflexele fasciste la un PSD-ist nu mă miră.

    Lichidarea fizică a celor care gândesc altfel nu este numai/exclusiv un reflex fascist şi nu caracterizează doar un partid anume. Este un mod de a „gândi” care am constatat că este destul de răspândit.

    Update

    > Văd că despre autonomia Ţinutului Secuiesc a mai avut loc o mini-discuţie aici —
    https://acum.tv/articol/79184/ – în comentarii (căutaţi cuvântul secuiesc)

    Imi pare rau ca nu mi-a aparut inainte in căutare, dar mă consolează că articolul de bază tot la independenţa Cataloniei se referă. În plus, ai scris atunci: „Infrastructura ACUM nu permite deschiderea unui nou thread fără publicarea unui nou articol – thread-urile sunt legate de articole. Deci locul potrivit pentru acestă temă (ŢS – vm) este aici”.

    Ne-am lovit de aceleaşi greutăţi şi ne-am descurcat în acelaşi fel 🙂

  • Alexandru Leibovici: (11-1-2018 la 23:26)

    >>Deci părerea mea [A.L.] este: actualul prim ministru român trebuie să fie demis de urgenţă.

    Şi, dacă legea permite, chiar inculpat pentru ameninţare şi incitare la omor.

    [Adăugat 23:33]
    Eu sunt foarte surprins că maximul sancţiunii pe care opoziţia o cere contra individului este ca acesta să-şi ceară… scuze !!

    Şi a mai spus primul ministru: „discuțiile despre autonomia Ţinutului Secuiesc sunt în afara legii”.

    Niciun fel de discuţii nu sunt în afara legii! Din contra, Constituţia garantează, fără excepţii în prezent, libertatea oricăror discuţii politice.

  • Victor Manta: (11-1-2018 la 23:34)

    @Alexandru

    >>Deci părerea mea [A.L.] este: actualul prim ministru român trebuie să fie demis de urgenţă.

    > Şi, dacă legea permite, chiar inculpat pentru ameninţare şi incitare la omor.

    Aşa ar fi drept! Nu a spus-o la beţie într-o cârciumă, ci pe un post de televiziune.

  • Alexandru Leibovici: (14-1-2018 la 00:28)

    A apărut un articol consacrat incidentului de acum câteva zile legat de Ţinutul Secuiesc şi spânzurătorile lui Mihai Tudose — https://acum.tv/articol/79925/

    Cine vrea să comenteze acolo…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cea mai întinsă colonie ideologică a stângii

O lume întreagă a întîmpinat cu uimire, ba chiar cu oroare, decizia Statelor Unite de a recunoaște Ierusalimul drept capitală...

Închide
18.221.246.108