caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

La ce e bun huliganismul rus

de (22-6-2016)
17 ecouri

Traian-Ungureanu-2Violenţa de la Euro 2016 nu mai e o boală lipită de fotbal. De regulă, actele de vandalism şi izbucnirile violente de la marile competiţii şi derby-uri erau hrănite de frustrarea unor grupuri de marginali în căutare de identitate şi sfîrşeau cu un plan de protecţie poliţienească mult îmbunătăţit. Euro 2016 a adus în scenă ceva nou şi terifiant, dar nu indescifrabil. Pe scurt, e vorba de violenţa organizată paramilitar şi instrumentată de administraţia de stat rusă, în cadrul unei operaţii politice mai largi.

Cînd au izbucnit, acum o săptămîna, la Marsilia, ciocnirile între suporterii ruşi şi englezi au dat impresia unui incident tipic pentru palmaresul huliganilor europeni: două galerii se întîlnesc, îşi dau cu scaune în cap, sparg vitrine, îşi proclamă victoria pe net şi se retrag mulţumite de propriul eroism. După cîteva zile de relatări, declaraţii şi investigaţii a devenit clar că lucrurile n-au stat deloc aşa. Prima diferenţă vine din natura combatanţilor. Galeria engleză e o vechitură. Englezii s-au prezentat în formula obișnuită: cîteva sute de declasaţi beţi, cărînd după ei răcnete şi burţi umplute cu bere. În jur, cîteva zeci de mii de oameni normali care nu se amestecă, dar se aleg cu o reputaţie rea. Subgrupul violenţilor e cu adevărat huliganic, adică sosit să se îmbete, să-și facă de cap şi atît. Cu aceste date, huliganii englezi sînt nişte brute periculoase fără fundal. În spatele lor nu se află nimic. Huliganii englezi sînt exact ce sînt. Un deşeu social îmbătrînit în rele. În schimb, grupul huliganilor ruşi e cu totul altceva.

A fost nevoie de cîteva zile bune pentru ca mobilurile şi configuraţia acestui grup să fie bine înțelese. Cînd lucrurile s-au clarificat, şocul a fost enorm. Mai întîi şi mai întîi, drojdia rusă nu e chiar civilă şi de capul ei. Ruşii care au provocat violenţe au făcut-o cu priceperea unui grup bine antrenat. Mascaţi şi organizaţi strict, cu tactici anti-poliţie bine puse la punct, sutele de huligani ruşi au conturul tipic al unui grup paramilitar. E limpede că furia rusă nu e rodul întîmplării şi nu are nici un element de amatorism. E vorba de oameni care ştiu să se lupte, să atace organizat, să se regrupeze şi să deruteze dispozitivele de poliţie.

A doua împrejurare şocantă e sprijinul politic. Aceşti oameni nu sînt conduși de necunoscuţi şi nu sînt lipsiţi de protecţie. Alexandr Sprighin, un personaj cunoscut ca animator al unor grupuri moscovie pro-naziste, a sosit în Franţa împreună cu delegaţia oficială a Federaţiei Ruse. Sprighin a fost, dealtfel, lăudat pentru violenţele organizate la Marsilia de figuri politicie şi adminstrative oficiale. Igor Lebedev, parlamentar, Vice Preşedinte al Parlamentului şi membru al Comitetului Executiv al Federaţiei Ruse, s-a declarat mîndru de faptele lui Sprighin şi ale oamenilor aflaţi sub comanda lui. Vladimir Markin, purtător de cuvînt al forţelor de ordine internă ruse, a vorbit de bărbăţia suporterilor ruşi şi de slăbiciunea tipic „homosexuală” a celor care se plîng de violenţele ruseşti. Prezent, deasemenea, în Franța, Maxim Motin, membru al Conisliului orăşenesc Moscova, a vorbit cu mîndrie de suporterii ruşi şi a ajuns la concluzia că presa occidentală a organizat o campanie de defăimare împotriva lor. Andrei Malosolov, fost purtător de cuvînt al Federaţiei Ruse, a lăudat patriotismul suporterilor ruşi şi a vorbit de lecţia aplicată englezilor. Însuși Ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko, a găsit că suporterii ruşi au dat dovadă de caracter, ba mai mult s-a alăturat lor înainte de incidentele provocate de galeria rusă pe Stade Velodrome din Marsilia.

Aşadar, dincolo de supoziţii şi jumătăţi de adevăr, un lucru e clar: huliganii ruşi sînt susţinuţi deschis prin declaraţii publice, de figuri oficiale ale administraţiei ruse. Aşa ceva e nemaiauzit. Grupurile de huligani occidentali au făcut destule rele pe lume, dar n-au fost niciodată susţinute sau apărate de figuri politice occidentale. Lucrurile se complică şi mai mult dacă ţinem seama că valul de adeziuni oficiale a fost curmat brusc, pentru a fi urmat de un val de declaraţii conciliante. Dintr-o dată, ministrul Mutko a vorbit de comportamentul intolerabil al huliganilor ruşi. Administraţia Prezidenţială rusă a declarat incidentele provocate de ruşi inacceptabile. La un semnal, discursul s-a schimbat şi tot ce era eroic a devenit reprobabil. Multă lume e uimită de aceste evoluţii şi găseşte explicaţia în bunul simţ final al conducerii de vîrf a Rusiei care, de bună seamă, e alcătuită din oameni civilizaţi, în fond cu nimic deosebiţi de politicienii şi normele occidentale. Oare? De fapt, nu e nimic nou în comportamentul oficialilor ruşi, iar cei ce se grăbesc acum, recunoscători, să salute noua poziţie rusă ar fi trebuit să aibă o memorie mai bună şi să își facă lecţiile la timp.

Schimbarea de direcţie a declaraţiilor ruse după incidentele de la Euro 2016 seamănă ca două picături de apă cu tactica aplicată de Rusia în cîmpul politico-militar. Mai întîi, acte de agresiune dură purtate de civili sau aşa zişi civili foarte bine pregătiţi. În această primă fază violenţa e susţinută şi justificată cu diverse argumente de autorităţi politice de vîrf. Ea e atribuită unor oameni obișnuiți, fără legătură cu structurile politice sau militare, dar animaţi de cel mai autentic patriotism. Situaţia e lăsată să evolueze pînă în clipa în care protestele din afară ating o cotă alarmantă. Exact în acel moment, înalţi oficial ruşi intervin şi deplîng excesele regretabile la care s-a ajuns. Lumea din afară descoperă, fără întîrziere, faţa rezonabilă a statului rus şi se grăbeşte să îi iasă în întîmpinare. În acelaşi timp, un segment notabil al opiniei publice occidentale găseşte admirabile virtuţile brutale, dar principial corecte ale sufletului rus: patriotismul, mîndria, curajul și, desigur, două-trei palme care nu strică. Scenariul a fost văzut la lucru în Donbas, în Crimeea anexată şi în nenumărate acţiuni militare de provocare, la limita sau dincolo de limita teritorială a statelor membre NATO. Operaţiunea Euro 2016 are aceleaşi date. Manevra provocare-retragere-reconciliere a fost pusă, din nou, la lucru.

Fotbalul nu e o temă separată ci un capitol component al strategiei politico-propagandistice aplicate de Rusia la toate nivelele şi în toată Europa. Operaţia contează pe naivitatea sau ignoranţa publicului şi a mediilor de informare. Rezultatul urmărit e lărgirea breşei interne în mediile de opinie şi decizie europene care se împart tot mai dramatic în pro- şi anti-ruşi. O altă ţintă e acreditarea ideii după care Rusia e, într-un fel sau altul, neînţeleasă sau prost înţeleasă, dar are, în cele din urmă, măcar un dram de dreptate.

Dacă revenim la fotbal, operaţia va continua, foarte probabil, cu pasul trei. Violenţele de la Euro 2016 au loc la ultimul mare turneu înainte de Campionatele Mondiale din 2018. Iar ediţia 2018 va avea loc în Rusia, după un proces de atribuire contestat şi dubios. Aşadar, Cupa Mondială 2018 va începe la Moscova cu amintirea problemelor provocate de suporterii ruşi în 2016. Mulţi comentatori de presă se întreabă deja, îngrijoraţi, ce vor face suporterii ruşi acasă, la Moscova, după ce şi-au permis atîta violenţă în Franţa, la mii de kilometri distanță. Neliniştea provocată de suporterii ruşi se va transorma într-un cadou pentru autorităţile ruse care vor ordona, prin interpuşi controlaţi, cumințenie totală și exmplară la Mondialele din 2018. Mondialele se vor desfăşura impecabil şi toată lumea va conchide că Rusia e rezonabilă, în vreme ce reproşurile Occidentului sînt pripite şi excesive. Operaţie încheiată, obiectiv atins.

Traian Ungureanu, 16 iunie 2016

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Victor Manta: (22-6-2016 la 16:32)

    Un excelent articol şi o analiză justă pe care le datorăm d-lui Traian Ungureanu. Spicuiri:

    – Ruşii care au provocat violenţe (în Franţa, la CE – vm) au făcut-o cu priceperea unui grup bine antrenat. Mascaţi şi organizaţi strict, cu tactici anti-poliţie bine puse la punct, sutele de huligani ruşi au conturul tipic al unui grup paramilitar.

    – Schimbarea de direcţie a declaraţiilor ruse după incidentele de la Euro 2016 seamănă ca două picături de apă cu tactica aplicată de Rusia în cîmpul politico-militar.

    – Lumea din afară descoperă, fără întîrziere, faţa rezonabilă a statului rus şi se grăbeşte să îi iasă în întîmpinare. În acelaşi timp, un segment notabil al opiniei publice occidentale găseşte admirabile virtuţile brutale, dar principial corecte ale sufletului rus: patriotismul, mîndria, curajul …

    – Rezultatul urmărit e lărgirea breşei interne în mediile de opinie şi decizie europene care se împart tot mai dramatic în pro- şi anti-ruşi. O altă ţintă e acreditarea ideii după care Rusia e, într-un fel sau altul, neînţeleasă sau prost înţeleasă, dar are, în cele din urmă, măcar un dram de dreptate.

    În consecinţă mă aştept ca unii dintre obişnuţii comentatori de pe ACUM să sară în breşa proaspăt lărgită. Nu vă jenaţi, fraţilor, este loc pentru toţi!

  • Sfartz Pincu: (22-6-2016 la 19:30)

    Sărim ,sărim în sus,Domnule Victor,pentrucă avem de ce !

    În formula StImatului şi fără nicio îndoială talentatului analist, care este Traian Ungureanu,în limbajul de „şantier”-pe care mi-l-am atribuit singur,aş spune că Traian Ungureanu are „gura pe rulmenţi”,(superlativul din şantiere!),dar în şablonul frumos, creat acum,în acest articol -precum că ruşII, aplică şi în sport,şi în realitate,formulă:PROVOCARE-RETRAGERE-RECONCILIERE, aş îndrăzni să-l întreb pe Stimabilul AUTOR,unde a văzut faza de RETRAGERE DIN CRIMEEA ,DONEŢK ŞI LUGANSK ?

    Nu cumva pentru politica lui Putin, care fără îndoiala că este autorul reconcilierii în fotbal, da nu şi în politicâ, se potriveşte mai bine această formulă:

    Provocare-Ocupare-Reconciliere, şi întotdeauna- Rămânere !

  • Victor Manta: (22-6-2016 la 20:54)

    Într-adevăr analogia dintre acţiunile huliganice în sport şi cele militare este limitată.

    Ideea putinistă de a crea o situaţie conflictuală şi apoi a o calma, arătându-şi astfel spiritul de colaborare, rămâne.

    Asemenea manevre induc în eroare o parte din opinia publică occidentală, dar nu şi pe majoritatea politicienilor.

    „Sancţiunile vor fi extinse pina în ianuarie 2017 si ele vor afecta pe mai departe sistemul energetic, financiar-bancar si militar al economiei rusesti. … Saptamina trecuta Uniunea Europeana a introdus sancţiuni si impotriva autorităţiloe actuale ale Crimeii”.

    http://acum.tv/articol/76624/

  • Alexandru Leibovici: (22-6-2016 la 20:56)

    @Sfartz Pincu

    şablonul frumos precum că ruşII aplică şi în sport, şi în realitate, formula PROVOCARE-RETRAGERE-RECONCILIERE, aş îndrăzni să-l întreb pe Stimabilul AUTOR unde a văzut faza de RETRAGERE DIN CRIMEEA, DONEŢK ŞI LUGANSK ?

    (Din păcate autorul nu urmăreşte comentariile de pe ACUM, şi nici nu cred că putem să-i cerem aşa ceva).

    Pe de altă parte, eu înţeleg teza articolului altfel decât dv., şi anume că tactica PROVOCARE-RETRAGERE este menită să creeze în opinia publică europeană IMPRESIA că Rusia lui Putin este un stat rezonabil cu care trebuie DISCUTAT, şi care nu trebuie SANCŢIONAT.

    Deja o bună parte din europeni au înţelegere, chiar admiraţie, pentru Putin (văd asta pe forumurile unde mai discut, inclusiv româneşti!), ceea ce constituie un sprijin preţios pentru acei politicieni europeni şi din EU care au aceleaşi simpatii. Pe ACUM această linie înţelegătoare faţă de aşa zisele interese legitime ale Rusiei – să n-aibă la graniţele sale ţări membre în UE sau NATO, ci numai vasali (ca înainte de 1990) – este apărată de dl. Soporan.

    Deci: ideea articolului este că Putin încearcă să anestezieze Occidentul, să-i adoarmă vigilenţa şi să obţină noi târguieli în care să mai obţină câte ceva – în loc de RETRAGERE imediată şi fără condiţii din Crimeea şi Donbas. Până acum a obţinut (la Minsk-2) ca Ukraina să fie cea care face concesii, acuma mai vrea suprimarea sancţiunilor.

  • Sfartz Pincu: (23-6-2016 la 13:29)

    @ Alex.Leibovici

    Faţă în faţă se găsesc – o organizaţie cu un statut de organizare şi funcţionare bine pus la punct, inclusiv cu o strategie fermă, pe de o parte, iar de cealaltă parte – o SINGURĂ PERSOANĂ (Putin)!

    Eu mă gândesc că este o situaţie „contra naturii” ca pacea mondială, mai mult chiar existenţa mondială să depindă de un singur om, care intr-o bună zi poate derapa şi să spună:

    – Эх, была-не была!!- (o expresie în rusă echivalentă, cu „fie ce-o fi”, sau „după noi poropul” !), şi să apese pe butonul roşu.

    Ce garanţie există că puţin înainte de a pleca, sau de a muri, nu va face acest gest?

  • Victor Manta: (23-6-2016 la 16:08)

    Dl. Pincu Sfartz scrie: „Faţă în faţă se găsesc – o organizaţie cu un statut de organizare şi funcţionare bine pus la punct, inclusiv cu o strategie fermă, pe de o parte, iar de cealaltă parte – o SINGURĂ PERSOANĂ (Putin)!”.

    Regret, dar nimic din cele scrise mai sus su rezistă la o analiză critică.

    – UE nu este o organizaţie bine pusă la punct. Ce dovadă mai bună pentru aceasta decât Marea Britanie, care azi votează asupra BREXIT-ului?

    – Rusia nu este reprezentată de o singură persoană. Această persoană a reuşit să acapareze puterea şi să se înconjoare de foarte mulţi susţinători.

    > Eu mă gândesc că este o situaţie „contra naturii” ca pacea mondială, mai mult chiar existenţa mondială să depindă de un singur om, care intr-o bună zi poate derapa şi … să apese pe butonul roşu.

    Timp de zeci de ani s-a trăit în această situaţie, în timpul unui război fiebinte care se numea, în mod greşit, rece. De ce nu au apăsat nomenclaturiştii sovietici din vârfuri pe buton? Pentru că nu le convenea să trăiască pe un pământ pustiit. La fel e şi cu Putin.

  • Alexandru Leibovici: (23-6-2016 la 21:44)

    @Sfartz Pincu

    Eu am prezentat o altă interpretare a articolului decât interpretarea dv. Cum nu spuneţi nimic despre interpretarea mea, înţeleg că sunteţi de acord cu ea.

    Cu privire la „Ce garanţie există că puţin înainte de a pleca, sau de a muri, nu va face acest gest?” :

    Am mai spus şi în alt context (accidente la centrale nucleare, de ex.) că securitate 100% nu există. Dar la micşorarea riscului ajută măsuri pentru ca oamenii instabili şi imprevizibili să nu fie lăsaţi în preajma butonului roşu. De fapt… este tehnic imposibil ca o singură persoană să poată apăsa pe acel buton.

  • Sfartz Pincu: (24-6-2016 la 05:06)

    @ Victor Manta

    Aţi înţeles greşit: Textul meu,cel criticat de Dvs. ca fiind vorba de UE, se referea de fapt la NATO (!),menţionat în comentariul Domnului Alex.Leibovici ! Si NATO nu e UE.

    „Nu le convine sa traiasca pe pamant parjolit” !-spuneti Domnia Voastra,iar eu vorbeam nu de conducâtori care mai vor sa trâiasca, ci de cei la care le-a „plecat acoperişul”- (сьехала крыша!= с-ума-сшедший).

    @ Alex. Leibovici

    Parcă nu aţi şti, că Rusia prezintă o excepţie în care nu există alte structuri care să controleze puterea absolută a ţarului Putin, comandantul suprem al maşinăriei de război. Nimeni, absolut nimeni-nu poate influenţa, critica, contesta-un ordin al acestui conducător absolut-absolut !

  • Alexandru Leibovici: (24-6-2016 la 09:26)

    @Sfartz Pincu

    Eu am spus: „este tehnic imposibil ca o singură persoană să poată apăsa pe acel buton” (nuclear)

    Dv. scrieţi: „Parcă nu aţi şti, că Rusia prezintă o excepţie în care nu există alte structuri care să controleze puterea absolută a ţarului Putin…”

    Nu, eu nu ştiu asta. Dar dacă dv. ştiţi, aştept o referinţă.

    Chiar din contră: o simplă căutare „Ядерный чемоданчик” sau „ядерная красная кнопка” arată că în Rusia o singură persoană nu poate declanşa o armă nucleară. Puteţi folosi serviciul de căutare în limba rusă yandex.ru.

  • Victor Manta: (24-6-2016 la 21:48)

    @Sfartz Pincu

    > Aţi înţeles greşit: Textul meu,cel criticat de Dvs. ca fiind vorba de UE, se referea de fapt la NATO (!),menţionat în comentariul Domnului Alex.Leibovici ! Si NATO nu e UE.

    Nu era evident la ce vă refereaţi. Că NATO nu e UE ştie mai oricine. Nu trebuie să presupuneţi că eu citesc ceea ce le răspuneţi dv. altor comentatori. De altfel şi NATO, creată în 1949, este o organizaţie în continuă evoluţie. Iată un exemplu de studiu pentru o nouă viziune strategică:

    „This volume brings together scholars and policy experts from both sides of the Atlantic to examine the key issues that NATO must address in formulating a new strategic vision. With thoughtful and reasoned analysis, it offers both an assessment of NATO’s recent evolution and an analysis of where the Alliance must go if it is to remain relevant in the twenty-first century.

    http://press.georgetown.edu/book/georgetown/nato-search-vision#sthash.V0n4Kt0s.dpuf

    Este drept că, mai ales prin prisma ultimelor jocuri cu focul ale lui Putin, nimănui nu-i trece prin cap năstruşnica idee să părăsească NATO şi umbrela militară/nucleară americană de disuasiune.

    > „Nu le convine sa traiasca pe pamant parjolit” !-spuneti Domnia Voastra,iar eu vorbeam nu de conducâtori care mai vor sa trâiasca, ci de cei la care le-a „plecat acoperişul”- (сьехала крыша!= с-ума-сшедший).

    Constat că avem o comunicaţie care abundă cu neînţelegeri. De regulă conducătorii vor să continue să conducă, iar doctrina „după mine potopul” este în contradicţie cu această dorinţă. Noroc că nimeni nu este suficient de nebun să lase un buton roşu de declanşare a unui cataclism nuclear major pe mâna unei singure persoane, oricât ar fi ea de suspusă. În plus sunt lăsate deschise pentru cazuri de urgenţă şi alte canale de comunicare.

  • Sfartz Pincu: (25-6-2016 la 04:16)

    Cu sau fârâ huliganismul din fotbal, Putin câştigâ întotdeauna !

    Acum, dupa Brexit, toatâ Europa trosneşte din încheeturi! Nu ştiu care sunt câile, dar peste tot, Putin işi bagâ coada.

    Pentru România ar fi manâ cereascâ, ca sâ se intoarcâ acasâ cele 3 milioane de români, şi sa facâ treaba pe care au învaţato,-la ei acasâ!.

    UE mai mult ia din România, şi mai mult blocheaza dezvoltarea României, decât îi dea.

    Pomana Europei de cca. 3 miliarde pe an, adica 1,9 % din PIB,- sau chiar mai mult, s-ar putea obtine fie de la americani, fie chiar de la rusi – printr-o politica proprie gânditâ strategic.

    Vrem independenţâ, si politicieni noi, EXCLUSIV dintre „intorşii acasa” !!
    (na, câ v-am dat apâ la…. gurâ !!)

  • Victor Manta: (25-6-2016 la 14:24)

    @Sfartz Pincu

    > … na, câ v-am dat apâ la…. gurâ !!

    Doar că până acum nu i-a lăsat nimănui gura apă şi, cunoscându-vă, n-a rămas nimeni cu gura căscată.

  • vlad puscasu: (28-6-2016 la 12:10)

    huligarnii englezi sunt la fel de alcoolici si periculosi ca si ceilalti.

    Iar acum cu BREXIT comunitatea evreeasca ,poloneza, rroma, bulgara, romaneasca din Anglia este in pericol real: secesiunea Scotiei fata de Anglia,

    -scaderea lirei si prabusirea afacerilor, magazinelor, romanesti, evreesti, etc

    -cresterea atacurilor xenofobe la adresa imigrantilor si minoritatiilor, antisemitismului, anti-romanismului, anti-polonia, anti-bulgaria, anti- lituania ,etc

    au chiar pus neo-nazistii britanici care se pare ca vin la putere ,,GO HOME,, mesaje pentru polonezi.

    Propaganda rusa nu e doar in football, este si in politica, prin Le Pen in Franta, devenit a doua forta politica ca marime, deci nu un partid de un procent sau trei procente.

    Englezii, mai pe scurt acum s-au pus la bataie cu toata planeta: cu americanii, cu FMI-ul, cu scotienii, cu europenii,romanii, polonezii cu toata lumea. Eu voi pleca din Anglia curand.

  • Victor Manta: (28-6-2016 la 13:40)

    @vlad puscasu

    >Englezii, mai pe scurt acum s-au pus la bataie cu toata planeta: …

    Eu, dimpotrivă, cred că *britanicii* au încercat să se lămurească ce poziţie au ei pe ansamblu faţă de UE.

    De altfel „planeta” s-a arătat dură faţă de ei, iar unii suspuşi s-a amestecat în treburile britanicilor înaintea referendumului. De exemplu prima reacţie a conducerii UE după BREXIT a fost ceva de genul plecaţi cât mai repede. De ce oare atâta grabă, după atâţia ani de colaborare? S-a supărat cumva pentru ce cred alţii despre ea?

  • Alexandru Leibovici: (28-6-2016 la 13:48)

    @Vlad Puscasu

    > huligarnii englezi sunt la fel de alcoolici si periculosi ca si ceilalti.

    Nu, deoarece nu sunt dirijaţi de oficiali ai Federaţiei Ruse

    > Iar acum cu BREXIT comunitatea evreeasca ,poloneza, rroma, bulgara, romaneasca din Anglia este in pericol real: secesiunea Scotiei fata de Anglia […]

    1. Afectaţi pot fi numai imigranţii recenţi care s-au stabilit în UK pe bază de paşaport EU. În ce măsură vor fi până la urmă afectaţi, este prea devreme de spus; s-ar putea ca cei deja stabiliţi în UK să nu fie deloc afectaţi.

    2. Pe evrei degeaba i-aţi pus pe listă, deoarece doar foarte puţini sunt din categoria descrisă la pct. 1.

    PS. În calitate de moderator: apreciez pozitiv faptul că de data asta faceţi un oarecare efort să răspundeţi la comentariile care vi se adresează. Încă mai rămâne să comentaţi acestea:

    http://acum.tv/articol/76615/comment-page-1/#comment-150145
    http://acum.tv/articol/76366/comment-page-1/#comment-150137

    Nu mai vorbesc de
    http://acum.tv/articol/75308/comment-page-1/#comment-138614
    şi altele şi mai vechi

  • Vlad Puscasu: (1-7-2016 la 09:33)

    Stimate d-le Alexandru,

    Va voi raspunde punctul la cele enumerate. Daca doriti sa imi raspundeti imi puteti raspunde pe emailul privat atasat in casuta de mai sus, sau pe telefon sau Skype. Adresa Skpe este puscasu.vlad

    Telefonul vi-l pot da in email daca doriti sa ma sunati, momentan tot in Anglia sunt.

  • Alexandru Leibovici: (1-7-2016 la 11:11)

    @Vlad Puscasu

    > Daca doriti sa imi raspundeti imi puteti raspunde pe emailul privat…

    Desigur că nu doresc să corespondez cu dv. pe privat. Nu ştiu cum de vă veni această idee năstruşnică



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ambasadorii țărilor Uniunii Europene au decis prelungirea cu șase luni a sancţiunilor impuse Rusiei…

Ambasadorii țărilor Uniunii Europene au decis prelungirea cu șase luni a sancţiunilor impuse Rusiei ca răspuns la intervenția Moscovei în...

Închide
34.239.150.167