caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Jurnalism, Comunicare



 

Ziua Naţională a Holocaustului: cuvântul rostit de către dl. Liviu Beriş

de (15-10-2015)
16 ecouri

 
Joi 8 octombrie 2015 începând cu ora 10.00, în prezenţa unei numeroase asistenţe, la Muzeul Holocaustului din Bucureşti a avut loc o adunare comemorativă cu ocazia Zilei Naţionale a Holocaustului.

La eveniment au luat parte şi au rostit discursuri în memoria victimelor domnii Liviu Beriş, preşedinte al Asociaţiei Evreilor Supravieţuitori ai Holocaustului, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, Dr. Aurel Vainer, preşedinte al Comunităţii Evreilor din România ş.a.

Este de menţionat faptul că au fost prezente oficialităţi din Israel, ambasadorul Israelului în România Dan Ben-Eliezer şi Yuli-Yoel Edelstein, preşedintele Kenesset-ului, oficialităţi din S.U.A., Germania, Rusia etc. precum şi numeroase persoane din corpul diplomatic. A fost prezent de asemenea preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Mike Farkas

Cuvântul rostit pe 8 octombrie 2015 la Memorialul Holocaustului de către Domnul Liviu Beriş, preşedintele AERVH, Asociaţia Evreilor din România Victime ale Holocaustului (teze)

: Liviu-Beris

1. Când vorbim despre Holocaust, vorbim de fapt despre o culme a degenerării relaţiilor interumane;

2. Ca supravieţuitor al deportărilor în Transnistria, am văzut cu ochii copilului de atunci cum poate fi adus iadul pe pământ de către omul de lângă tine;

3. Erai de fapt condamnat la moarte nu pentru ce ai făcut şi nici măcar pentru ce ai spus, ci doar pentru că te-ai născut din părinţi evrei;

4. Cuvinte şi nu maşini au fost cele care au dus la apariţia lagărelor şi zonelor de exterminare;

5. Libertatea asigurată de democraţie este folosită deseori şi acum până la stadiul de instituire a anarhiei. Şi aceasta a fost totdeauna o fază în trecerea spre totalitarism;

6. În acest sens, menirea de fond a legii româneşti 217/2015 este de a contribui la apărarea democraţiei în faţa celor care se folosesc de democraţie pentru a încerca să o distrugă;

7. Campania violentă desfăşurată de grupuri neo-legionare după promulgarea legii 217/2015 arată că problema există şi că statul român trebuia să-şi creeze instrumentele legale pentru a o gestiona;

8. A cinsti memoria victimelor Holocaustului înseamnă a face tot posibilul ca asemenea aberaţii să nu se mai repete;

9. Cunoaşterea nu poate schimba trecutul, dar prin cunoaştere apare o şansă de înţelegere a răului, de salubrizare a prezentului şi de evitare a erorilor şi ororilor în viitor;

10. Pentru că viitorul nu e o fatalitate, ci doar o posibilitate dintr-un întreg şir de posibilităţi;

11. Şi pentru a clarifica problema legată de viitor, voi apela la o relatare legată de trecutul apropiat:

12. Înainte de venirea lui Hitler la putere, Frick, şeful fracţiunii parlamentare a partidului nazist din Reichstag, a protestat violent împotriva reţinerii de către poliţe pe timp de 3 ore a doi hitlerişti implicaţi în arderea unor cărţi, într-o piaţă publică;

13. Cancelarul catolic Brüning l-a apostrofat pe Frick: „tocmai voi naziştii, care torturaţi, ucideţi, incendiaţi, faceţi atâta gălăgie pentru o reţinere de 3 ore pentru o anchetă”?

14. Şi iată replica cinică a lui Frick, pe care o citez: “Vă pretind, dle Cancelar al Reichului libertatea, în numele principiilor pe care le profesaţi, iar mâine vă o voi refuza, în numele principiilor pe care eu le propovăduiesc”;

15. Frick a devenit ministru de interne în guvernul lui Hitler. Împreună cu liderul său şi cu ceilalţi colaboratori, aceşti fanatici, odată ajunşi la putere, s-au ţinut de cuvânt cu vârf şi îndesat;

16. Consecinţele tragice au fost resimţite nu numai de evreii europeni, ci şi de zeci de milioane de oameni de pe tot globul şi chiar de propriul lor popor;

17. Iată de ce, de la această adunare comemorativă îndrăznesc să-mi închei cuvântul cu următorul apel:

18. Conductori ai lumii libere de astăzi! Ţineţi seama în alegerea căilor spre viitor, de avertismentele pe care vi le pune la îndemână istoria. Şi, mai ales NU UITAŢI că FANATICII de acest tip se ţin de cuvânt!!!

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Ecouri

  • Stefan N. Maier: (15-10-2015 la 14:55)

    Rareori îmi e dat să văd atâta inteligenţă şi atâta bun simt în atât de puţine cuvinte.

  • Alexandru Leibovici: (15-10-2015 la 22:30)

    Un cuprinzător interviu al d-lui Beriş (luat de dl. Petru Clej) apare pe situl RFI (Radio France Internationale).

    Următoarele secvenţe au apărut până acum:

    Deportat de Antonescu în Transnistria – 1. O copilărie evreiască

    Deportat de Antonescu în Transnistria – 2. Sub ocupație stalinistă

    Deportat de Antonescu în Transnistria – 3. Jandarmii împușcă evrei

    Deportat de Antonescu în Transnistria – 4. În marș prin Basarabia

    Deportat de Antonescu în Transnistria – 5. Moghilev, joc cu moartea

    Le-am citit. Foarte interesante.

  • Puscasu Vlad: (17-10-2015 la 19:10)

    Cu ocazia comemorarii doresc sa transmit condoleante celor ce au pierdut pe cineva in holocaust shoah,de la comunitatea evreeasca.

    In acelasi timp sa ne amintim de Ip Trasnea,si de romanii ucisi de nazistii din Ungaria,in Romania de nord-vest ocupata de nazisti si hortisti.

    Gratie actului istoric anti-fascist din 23 august 1944,MS Regele Mihai a salvat viata la 400.000 de evrei din Romania,care urmau sa ajunga la Auschwitz in planul ,,margareta 2,,al nazistilor germani.Recunostinta vesnica poporului romanesc si Regelui!

  • Victor Manta: (18-10-2015 la 03:05)

    Puşcaşu Vlad (PV) a scris: „Cu ocazia comemorarii doresc sa transmit condoleante celor ce au pierdut pe cineva in holocaust shoah,de la comunitatea evreeasca.
    In acelasi timp sa ne amintim de Ip Trasnea,si de romanii ucisi de nazistii din Ungaria,in Romania de nord-vest ocupata de nazisti si hortisti”.

    Ce spun sursele:

    – The National Day of Commemorating the Holocaust (Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului in Romanian, is a national event held on October 9 in Romania.

    https://en.wikipedia.org/wiki/National_Day_of_Commemorating_the_Holocaust

    – În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupație cantonată în orașul Șimleul Silvaniei,[1] împreună cu localnici maghiari și cu membri ai organizației Straja națiunii („Nemzetőrség”) au ucis 157 de localnici români și un copil înaintea nașterii sale.

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Masacrul_din_Ip

    Deoarece zilele comemorative respective sunt separate în timp, nu văd de ce trebuie să ne „amintim” de ele „In acelasi timp”. Crimele sunt şi rămân crime, iar justificările/tânguirile/amestecurile de tipul „şi noi am avut victime” nu schimbă nici gravitatea acestora, nici responsabilităţile pentru ele.

    Şi mai scrie acelaşi PV: „Gratie actului istoric anti-fascist din 23 august 1944,MS Regele Mihai a salvat viata la 400.000 de evrei din Romania,care urmau sa ajunga la Auschwitz in planul ,,margareta 2,,al nazistilor germani”.

    Să vedem ce zic sursele: A plan for the occupation of Romania was devised under the name Operation Margarethe II but was never carried out, so the Romanian Government switched sides the first chance it had.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Margarethe

  • Puscasu Vlad: (19-10-2015 la 18:09)

    asa este,Romania a intors armele la timp,in 23 august 1944, diviziile germane de blindate Panzer au fost retrase in 1 august 1944 si duse in Varsovia pentru a starpi rebeliunea poloneza armata,iar MS Regele a profitat de moment si atunci a intors armele,ca nemtii sa nu mai poata ocupa Romania ca sa ne fure petrolul.Petrol ajuns in manile rusilor si aliatilor la 23 august 1944 pentru a putea inainta contra nazistilor.

    Si strabunicul meu Gheroghe Stoica din Avrig-Sibiu a luptat impotriva fascistilor pana in Praga-Cehoslovacia,alaturi de aliati, in divizia romaneasca de artilerie,eliberand multe orase de sub fascisti.

    De fapt toate neamurile mele au fost impotriva fascismului.

    In privinta crimelor fasciste din Nord-estul Romaniei,savarsite de Horty si Szalasi, trebuie sa le comemoram cu fast,pe aceeasi baricada cu israelienii si cu Rromii,deoarece tin tot de aceeasi Romanie si istoria ei zbuciumata.

    De ce vrei dumitale sa le separi,e problema dumitale.Nu e vorba ,,si noi am avut victimele noastre,,ci e vorba de aceleasi victime ale fascismului,ca si victimele evreesti,deoarece ungurii si nemtii nu au tinut cont ca unul e roman in Ip si Trasnea,altul e evreu din Sarmasu si Turda,altul e RROMA din satul Cojocna sau din Targu Mures.

    Toti au fost deportati si ucisi,sau torturati.Acesta este adevarul istoric.Sa plateasca Merkel romanilor banii de Holocaust!

  • Victor Manta: (20-10-2015 la 17:13)

    Puşcaşu Vlad (PV) a scris: „MS Regele a profitat de moment si atunci a intors armele,ca nemtii sa nu mai poata ocupa Romania ca sa ne fure petrolul”.

    Înainte acelaşi domn PV a scris: „Gratie actului istoric anti-fascist din 23 august 1944,MS Regele Mihai a salvat viata la 400.000 de evrei din Romania,care urmau sa ajunga la Auschwitz in planul ,,margareta 2,,al nazistilor germani.Recunostinta vesnica poporului romanesc si Regelui!”.

    Am arătat înainte că planul „Margareta II” nu a fost decât un plan. Dar ce să vezi, după dl. PV regele a salvat dintr-un foc şi pe evrei, şi preţiosul petrol al naţiunii. Bine ţintit!

    >In privinta crimelor fasciste din Nord-estul Romaniei,savarsite de Horty si Szalasi, trebuie sa le comemoram cu fast,pe aceeasi baricada cu israelienii si cu Rromii,deoarece tin tot de aceeasi Romanie si istoria ei zbuciumata.

    Cine *trebuie* să le comemoreze? Şi de unde rezultă că pe baricade, şi de ce pe aceleaşi, şi de ce neapărat cu fast? Vorba spune că fiecare îşi îngroapă morţii săi, şi că tot el îi şi jeleşte, cu sau fără invitaţi.

    > Toti au fost deportati si ucisi,sau torturati.Acesta este adevarul istoric.Sa plateasca Merkel romanilor banii de Holocaust!

    Adevărul istoric asupra masacrului din Ip ne este cunoscut, deoarece am citat şi înainte acest extras: „În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupație cantonată în orașul Șimleul Silvaniei,[1] împreună cu localnici maghiari și cu membri ai organizației Straja națiunii („Nemzetőrség”) au ucis 157 de localnici români și un copil înaintea nașterii sale”.

    Nu văd ce amestec are „Merkel”, sau mai precis Germania, în aceste crime şi de ce ar trebui să plătească ea? Situatia este asemănătoare şi în cazul numeroaselor victime din rândul populaţiilor evreieşti şi rome care au avut nenorocul să se afle pe teritoriile administrate de statul român.

  • Puscasu Vlad: (20-10-2015 la 20:01)

    stimate domn,Merkel conduce statul german,responsabil de holocaust si de moartea a mii de romani,de aceea sa plateasca banii -despagubiri pentru romani.

    Asta am spus,va faceti ca nu intelegeti. [Mai mult calm. La următorul atac de acest fel încep să contabilizez avertismentele/Mod.]

    Da domnule,daca Regele la 23 august 1944 statea cu mainile in san,nemtii furau tot petrolul romanesc,ca sa alimenteze tancurile fasciste in toata europa.

    Iar evreii erau trimisi la Auschwitz,asa cum au fost trimisi cei din ungaria in planul margareta1.

    Ar trebui sa-i faceti statuie regelui Mihai,ca a salvat 400.000 de evrei din Romania,de la moarte sigura,deportari si executii,si a salvat Ardealul de nord romanesc de sub jugul fascist al lui Horty.

    Merkel trebuie sa inceapa sa acorde despagubirile de razboi romanilor,vom da in judecata statul german,la toate institutiile disponibile.

    Exista nenumarate marturii despre ce s-a intamplat in Ardealul de nord,dovezi,arhive,dar si crimele savarsite de fascistii germani in Romania dupa 24 august 1944,cand au bombardat femei si copii in Bucuresti,sau au ucis oameni inocenti.

    PS: Am pe cineva in Republica Moldova,nu-i voi da numele,care mi-a spus ca cea mai mare groapa comuna din istoria umanitatii se afla la Balti,unde in iunie-iulie 1941 au fost ucisi de catre trupele germane naziste SS peste 80.000 de evrei si etnici rusi si moldoveni care i-au ajutat pe evrei ,intr-o groapa comuna care nu incape pe suprafata municipiului Balti.

  • Victor Manta: (20-10-2015 la 22:17)

    @Puscasu Vlad

    Voi trece peste lucrurile pe care le reciclaţi fără să citiţi, sau fără să daţi semne că înţelegeţi, ceea ce v-am scris.

    Mă voi opri doar la finalul dvs. apoteotic, după cum urmează:

    > PS: Am pe cineva in Republica Moldova,nu-i voi da numele,care mi-a spus ca cea mai mare groapa comuna din istoria umanitatii se afla la Balti,unde in iunie-iulie 1941 au fost ucisi de catre trupele germane naziste SS peste 80.000 de evrei si etnici rusi si moldoveni care i-au ajutat pe evrei ,intr-o groapa comuna care nu incape pe suprafata municipiului Balti.

    Decât să ne concentrăm asupra a ce v-a şoptit cineva la ureche, să vedem ce spun sursele:

    „Unul dintre cele mai mari lagăre a fost înfiinţat în oraşul Bălţi, în mlaştina de lângă râul Răut. În total, au fost adunaţi 50.000 de soldaţi. Aproximativ 40.000 de soldaţi erau români, apoi mai erau circa 5.000 de soldaţi germani, 2.000 de soldaţi maghiari, precum şi prizonieri proveniţi dintre cehii, slovacii ori croaţii înrolaţi ca voluntari în trupele SS. Mulţi dintre prizonieri au murit din cauza foametei, a condiţiilor precare de igienă şi a lipsei de medicamente.

    Alţii au fost deportaţi şi au pierit în lagăre din Siberia ori din Kazahstan. Cei care au rămas, în vara anului 1944, au fost duşi în mlaştină şi puşi să sape nişte şanţuri lungi, apoi au fost împuşcaţi şi înmormântaţi de soldaţii NKVD, precursorul KGB”.

    http://www.romanialibera.ro/aldine/history/istoria-nespusa-a-masacrului–din-balti-281279

    Tot mai insistaţi să o puneţi la plată pe d-na Merkel pentru crimele de mai sus?

  • Puscasu Vlad: (21-10-2015 la 07:18)

    stimate domn,

    eu nu ma uit ce zice romania libera sau un ziar senzational.care pentru publicitate poate spune orice,ca sa-si vanda titlul si poza de pe pagina 1.Eu ma iau dupa marturiile oamenilor,si dupa ce imi spun oamenii mei de incredere.

  • Victor Manta: (21-10-2015 la 15:57)

    @Puşcaşu Vlad

    >eu nu ma uit ce zice romania libera sau un ziar senzational.care pentru publicitate poate spune orice,ca sa-si vanda titlul si poza de pe pagina 1.Eu ma iau dupa marturiile oamenilor,si dupa ce imi spun oamenii mei de incredere.

    Bun, să lăsăm ziarele, în care nu aveţi încredere, şi să ne uităm la altceva.

    Aţi afirmat că: ” … cea mai mare groapa comuna din istoria umanitatii se afla la Balti,unde in iunie-iulie 1941 au fost ucisi de catre trupele germane naziste SS peste 80.000 de evrei si etnici rusi si moldoveni care i-au ajutat pe evrei …”.

    Ce aflăm însă dacă privim mai atent lucrurile: „După unirea cu România, Bălți a fost reședința județului cu același nume. La recensământul din 1930 au fost numărate 30.570 de persoane, din care 14.229 evrei, 8.868 români, 5.426 ruși, 981 polonezi, 290 germani, 280 ucraineni etc.”.

    https://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83l%C8%9Bi

    Chiar dacă populaţia a crescut între 1930 şi 1941, parcă tot nu vă iese rezultatul. Menţionez că, nefiind vorba în 1941 de un lagăr, nu ar trebui incluşi şi locuitori din afara judeţului Bălţi.

    Eu înclin să cred că cunoştinţa dvs. a încurcat nişte borcane, sau, exprimat mai precis, a confundat nişte lucruri, ceea ce este explicabil după peste 70 de ani de la producerea evenimentelor.

    Revenind la subiectul mai general al responsabilităţilor pentru crimele pe un teritoriu administrat de statul român, să citim şi cele ce urmează:

    „După atacarea Uniunii Sovietice de către Germania și România în 1941, România a preluat din nou controlul asupra Basarabiei, eliberată în întregime la 23 iulie 1941. În perioada războiului, zeci de mii de evrei au fost împușcați în masă, deportați în ghetouri și lagăre de concentrare organizate pe teritoriile Basarabiei și Ucrainei. Un număr mare de evrei basarabeni au fost deportați în Transnistria sau masacrați de Armata Română, Jandarmeria Română și de subdiviziunile germane și române de „curățare” Einsatzgruppe D și Eșalonul operativ”.

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_evreilor_%C3%AEn_Republica_Moldova#Demografie

    Desigur că sunteţi liber să-i scriţi d-nei Merkel (pe adresa: Frau Angela Merkel, Bundeskanzlerin, Deutschland – scrisoarea va ajunge) şi să-i cereţi şi socoteală, şi bani, pentru toate aceste crime…

  • Alexandru Leibovici: (21-10-2015 la 23:48)

    @Puscasu Vlad

    > Am pe cineva in Republica Moldova… care mi-a spus ca cea mai mare groapa comuna din istoria umanitatii se afla la Balti,unde in iunie-iulie 1941 au fost ucisi de catre trupele germane naziste SS peste 80.000 de evrei si etnici rusi si moldoveni care i-au ajutat pe evrei ,intr-o groapa comuna care nu incape pe suprafata municipiului Balti.

    1. Am în format electronic cartea monumentală a lui Matatias Carp „Holocaust in Romania” (sau „Cartea Neagră…”, publicată iniţial în 4 volume la Bucureşti între 1946 şi 1948, dar la scurt timp confiscată şi distrusă). Am căutat în ea cuvântul „Balti” şi am citit paragrafele respective. Nu am dat nicăieri de menţionarea evenimentelor de care vorbeşte Vlad Puscasu sau de ceva de proporţii asemănătoare.

    2. Nici în Wikipedia, la „Bălţi” în diferite limbi nu văd nimic, deşi ar fi trebuit… Acolo, ca şi în multe alte părţi, este menţionat masacrul din vara-toamna lui 1944 a unor prizonieri români, germani ş.a. de către sovietici. Cifrele variază, în funcţie de surse, între 3’000 şi 50’000.

    3. Pe de altă parte, Bălţi are între 40 şi 70 KM pătraţi. La o groapă comună de cam aceste dimensiuni avem, pentru 80’0000 de morţi, un mort la cel puţin 500 m.p., neobişnuit pentru o groapă comună…

    Asta înseamnă că informaţia dv. este îndoielnică. Puteţi face un lucru simplu: întrebaţi-l pe acel „cineva” din R.M. care este informaţia şi care este sursa lui, apoi postaţi aici ce aţi aflat. În felul ăsta putem să evaluăm credibilitatea informaţiei.

    Cu asta voi fi şi eu lămurit, dar şi dv. Facem aşa? Vă mulţumesc anticipat.

  • Puscasu Vlad: (22-10-2015 la 12:11)

    Daca v-a starnit interesul subiectul in sine,

    voi ruga pe jurnalistii mei sa intreprinda in Balti un documentar pe aceasta tema.O sa ramaneti surprinsi de proportiile holocaustului la Balti,iar statul german va fi actionat in instantele internationale,pentru a acorda comunitatii din Moldova despagubiri de Holocaust, atat evreilor cat si etnicilor rusi din Balti,care au incercat sa-i salveze pe evrei,si au fost masacrati.

    Nu avea cum sa fie lagarele sovietice de prizonieri in toamna lui 1944 atat de mari,atata vreme cat cel mai mare lagar aliat sovietic era la Vaslui nu la Balti,iar romanii au trecut de partea aliatilor in 23 august 1944,si i-au masacrat pe nemtii fascisti,deci nu are cum Wikipedia sa scrie adevarul pe aceasta tema.

    Faptul ca popa ortodox Petre de Balti,care a fost finantat de BOR din Bucuresti sa cante liturghia Romaniei,a spus ca acolo au murit 60.000 de romani,nu inseamna ca automat este si adevarat.Acesta putea pur si simplu sa exagereze pentru a soca comunitatea internationala,presa,ziarele,si pentru a isi justifica si primi sprijinul,banii din Bucuresti de la Patriarhia Romana.

    Daca dumnealui a crezut in Romania si in fascistii prizonieri de razboi este problema lui.

    Aici vorbim de marturiile oamenilor,de la fata locului,de documente,dovezi si despre noi cercetari jurnalistice care vor avea loc in Republica Moldova. In final statul german va fi actionat in judecata,la instantele internationale pentru a acorda banii -despagubirile batranilor evrei si etnici rusi,care i-au ajutat.

  • Alexandru Leibovici: (22-10-2015 la 12:57)

    @Puscasu Vlad

    >voi ruga pe jurnalistii mei sa intreprinda in Balti un documentar pe aceasta tema

    Vai de mine, nu trebuie să întreprindă vreun documentar (?), doar să vă repete afirmaţia şi să spună care a fost sursa lui. Este o treabă de 10 minute: dv. îi scrieţi, el vă răspunde. Nu trebuie să „întreprindă” nimic şi să mai treacă un an-doi

  • Victor Manta: (22-10-2015 la 21:10)

    @Puscasu Vlad

    > Aici vorbim de marturiile oamenilor,de la fata locului,de documente,dovezi si despre noi cercetari jurnalistice care vor avea loc in Republica Moldova.

    Adică aici, pe ACUM, dvs. sunteţi cel care vorbiţi, fără a prezenta nici un fel de dovezi, în afară de ceea ce v-a spus cândva o persoană a cărei nume nu doriţi să-l dezvăluiţi.

    Nici pe web şi nici în alte lucrări nu apar menţionaţi cei „80.000 de evrei si etnici rusi si moldoveni” masacraţi la Bălţi „de catre trupele germane naziste SS”.

    Nu cred că o crimă de asemenea proporţii ar fi putut fi ascunsă timp de peste 70 de ani, şi de aceea nu pot să cred că veţi reveni vreodată cu dovezi, ceea ce ar arunca o umbră neagră asupra credibilităţii spuselor dvs. Sper însă, pentru reputaţia dvs., că nu se va întâmpla acest lucru.

  • Vlad Puscasu: (1-7-2016 la 09:53)

    stimate d-le Alexandru, stimati domni,

    Va voi raspunde exact daca inca nu am facut-o despre acest subiect.

    Cunosc bine subiectul si deci nu va vorbesc dupa ureche ci dupa martorii oculari din acele vremuri.

    Un anume domn X, nu-i voi da numele deoarece s-ar putea sa traiasca inca, si nu mi-a dat aprobarea sa-i spun numele, daca traieste ar trebui sa aiba varsta de 91 de ani, este nascut in orasul basarabean BALTI.

    In anul 1941 (*avea deci 16 ani)a fost martorul ocular la atrocitatiile comise de trupele germane SS impotriva evreilor si minoritatii rusesti din acest oras basarabean Balti. Dansul mi-a vorbit despre cele 80.000 de cadavre si morti ale rusilor si evreilor din acest oras Balti.

    Dansul a facut parte din PNT Iuliu Maniu, iar dupa 1990 din PNTCD deci nu-l putem banui de extrema dreapta sau vreo simpatie nici catre maresalul Antonescu nici catre alte forte cuziste, extremiste sau antisemite, si deci nu a luat parte la atrocitatiile comise de nazisti.

    In anul 1941 au fost exterminati, conform acestui domn, 80.000 de rusi si evrei in orasul basarabean Balti de catre trupele din SS, cu totii civili , femei si copii.

    In anul 2005 cand l-am intalnit , i-am luat un interviu, iar inregistrarea am dat-o domnului Otto Adler din Bucuresti, care devenise seful comunitatii evreesti din Romania, si supravietuitor al lagarului Auschwitz, deci acum inregistrarea dupa moartea dansului ar trebui sa fie acasa la familia sa. Aceeasi inregistrare am trimis-o prin Posta domnului Petre Roman.

    Domnul acesta X spune ca nemtii si trupele speciale SS germane au intrat in Balti si au strans toti evreii si rusii, si i-au dus intr-o padure unde i-au impuscat pe toti in cap. Dansul mai spune ca aici vorbim doar despre trupele germane ,pentru ca nemtii au intrat in Balti, in timp ce Armata lui Antonescu s-a concentrat pe orasul Chisinau si Odessa pentru a le ocupa militar. Iar Balti la acea data era un oras ,un targ de fapt , foarte mic, insa nemtii i-au adunat pe evreii din toate satele si nordul Basarabiei pentru a-i duce langa Balti in acea padure.

    Domnul acesta X mi-a spus ca a revenit in Republica Moldova dupa anii 1990, la Balti insa nu si-a mai gasit nici macar mormantul parintiilor deoarece sovieticii au construit blocuri de locuit peste cimitirul parintilor sai, si acelasi lucru crede ca au facut si cu groapa comuna comisa de nazisti, deoarece autoritatiile sovietice se temeau ca daca se descopera groapa, Israelul or sa ceara despagubiri URSS-ului, pentru ca unii bastinasi luase parte la aceste masacre.

    Alta confirmare a crimelor naziste in zona, este jurnalistul fundatiei George Soros din Republica Moldova, Oleg Brega, el spune ca in satul Pepeni de langa Balti, de unde este el originar , nemtii(nazistii) au comis crime impotriva umanitatii.

  • Victor Manta: (1-7-2016 la 18:20)

    @Puscasu Vlad

    Am scris înainte: „Nu cred că o crimă de asemenea proporţii ar fi putut fi ascunsă timp de peste 70 de ani, şi de aceea nu pot să cred că veţi reveni vreodată cu dovezi, ceea ce ar arunca o umbră neagră asupra credibilităţii spuselor dvs.”.

    Din păcate nu aţi venit cu informaţii suplimentare documentate, şi cum s-a văzut şi înainte că sunteţi adeptul a tot felul de teorii ale complotului, etc., eu cred că, în ceea ce mă priveşte, pot închide acest subiect fără să pierd ceva important.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Sumarul ultimelor ştiri în cazul Gheorghe Ursu

Ultimele ştiri în cazul Greorghe Ursu...

Închide
18.208.172.3