caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

Minciunile și dezinformările cu care Dăncilă a apărat PSD în Parlamentul European

de (4-10-2018)
2 ecouri

 
Ca să-și apere partidul și pe liderul PSD Liviu Dragnea în plenul Parlamentului European, Viorica Dăncilă a spus că România este o țară în care milioane de cetățeni au fost interceptați pe baza unor protocoale ilegale, că dosare din justiție sunt rod al șantajului, că protestatarii au atacat guvernul la mitingul din 10 august și că, fără legile [modificate ale/al] justiției, procurorii se întorceau în epoca sovietică.

Prezentă miercuri în plenul Parlamentului European pentru a răspunde cu privire la situația din România și la criticile aduse guvernului de oficialii europeni, premierul Viorica Dăncilă a spus că nu a venit să dea socoteală cuiva și a avut un discurs extrem de agresiv, împănat cu mai multe neadevăruri sau pur și simplu reinventări ale realității. Ea a spus, printre altele, că PSD este iubit de popor pentru că a ridicat nivelul de trăi al oamenilor.

Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, care a avut și în urmă cu două zile un discurs extrem de critic la adresa autorităților române în Comisia LIBE, i-a reproșat modificările aduse legilor Justiției care compromit toate progresele înregistrare de România din punctul de vedere al independenței Justiției și al luptei anticorupție. Un loc special a fost acordat modificării aduse procedurii de numire/revocare a șefilor de Parchete și faptul că președintele țării a fost forțat să o demită pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror al DNA, a cărei prestație la conducerea Parchetului Anticorupție a determinat un MCV pozitiv. De asemenea, Timmermans a adus reproșuri și cu privire la lipsa de reacție sau aruncarea în derizoriu, de către autoritățile române, a recomandărilor făcute de Greco, Comisia Europeană și de Comisia de la Veneția. Nu în ultimul rând, oficialul european a reproșat folosirea violenței împotriva manifestanților pașnici la mitingul diasporei din 10 august.

Ce a susținut Viorica Dăncilă miercuri în plenul Parlamentului European (monitorizare Ziare.com):

1. Justiția înainte de epoca Dragnea:

„Milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete. S-au modificat probe, au fost martori șantajați”.

Nu există nicio proba a acestei statistici, dar Ziare.com va solicită Guvernului român să îi pună la dispoziție aceste date, pe care în acest moment le știe doar prim-ministrul: milioanele interceptate. De asemenea, Executivul va trebui să clarifice chestiunea probelor falsificate.

2. Dosarele politice, obținute prin șantaj, care au distrus cariere, deși în cele din urmă oamenii (nevinovați) au fost achitați:

„Prin astfel de dosare contrafăcute au fost înlăturați judecători și procurori. În final, toți au fost achitați sau dosarele au fost clasate, dar ei au fost înlăturați”. Această narațiune a „victimelor justiției” a fost întărită și de europarlamentarul PSD Dan Nica, care a menționat că există un procent covărșitor de achitari – 98%.

Acesta este un exemplu evident de „jumătate de adevăr”, eficient în manipulare, pentru că e mai greu de combătut decât o minciună neaoșă. Totuși, realitatea frustă e altă, iar procentul de achitari e cu totul altul.

În documentul prin care a cerut revocarea șefei DNA, ministrul Toader susținea și el că unul dintre argumente ar fi și rată mare a achitărilor, însă datele îl contrazic.

De exemplu, în raportul întocmit de Raluca Prună, ministrul al Justiției înaintea lui Toader, se arată că în 2015 „din 59.000 de inculpați trimiși în judecată, au fost achitați definitiv 1.193”

Și în anul 2017 au fost achitați definitiv, indiferent de perioada trimiterii în judecată, 1.036 inculpați, din care 995 inculpați persoane fizice (12 minori) și 41 inculpați persoane juridice. Din numărul total al inculpaților achitați, pentru un număr de 123 de inculpați temeiul achitării a fost dezincriminarea faptei sau iresponsabilitatea făptuitorului.

Asta înseamnă că ponderea achitărilor definitive în totalul inculpaților trimiși în judecată a fost de 1,7%.

3. „Jumătate dintre magistrați au dosare la DNA” – dacă nu sunt date dintr-un raport de lucru pe care l-a primit doar Viorica Dăncilă, urmând să îl prezinte și public sau măcar în vreun CSAT, atunci este o minciună sau, pe șleau, o manipulare bună pentru televiziunile de propagandă, dar inadmisibilă pentru Parlamentul European.

Cel mai probabil, Viorica Dăncilă a folosit aici datele publicate de Inspecția Judiciară după un control la DNA. IJ a fost criticată atunci tocmai pentru că a dat aceste cifre fără să facă analiza completă și fără să spună ce reprezintă ele, astfel ca ele să poată fi folosite tocmai în astfel de discursuri.

În realitate, aceste dosare apar pentru că cetățeni nemulțumiți în instanțe fac plângeri împotriva personalului judiciar – de la procurori și judecători la grefieri, iar legea obligă și, totodată, stabilește că automat se deschide dosar penal.

4. Protocoalele secrete, care au dus la interceptări ilegale: Este un leitmotiv al discursului PSD/ALDE să eticheteze drept ilegale protocoalele dintre SRI și instituțiile din justiție, deși nicio instanța nu le-a declarat în afară legii.

5. Jandarmeria a acționat legal, la fel că în toate statele europene:

„Văd că este acuzată Jandarmeria Română pentru că a intervenit la un miting neautorizat împotriva unor manifestanți violenți care au încercat să ocupe clădirea Guvernului. (…) Nu pot acceptă sub nicio formă că Jandarmeria să fie acuzată de acțiuni și proceduri practicate peste tot în Europa”.

„Mitingul neautorizat” este un pseudo-adevăr, parte a procesului de deturnare a procesului din 10 august. În ceea ce privește acțiunile legale și legitime ale Jandarmeriei, există o cauză pe rol, deschisă de Parchetul General, unde deja au fost puși sub acuzare capi ai Jandarmeriei.

Mai mult, la Parchetul General au fost depuse sute de plângeri penale împotriva forțelor de ordine care au intervenit asupra manifestanților în dată de 10 august.

Articolul integral – pe Ziare.com.

Laurenţiu Gheorghe, 3 octombrie 2018

Acest articol a fost preluat cu permisiunea redacţiei de pe situl Revistei 22

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (4-10-2018 la 20:07)

    Situl românesc de fact-checking factual.ro a analizat în amănunt una din declaraţiile Vioricăi Dăncilă la Parlamentul European la intervenţia din 3 septembrie 2018.

    Afirmaţia analizată este următoarea:

    “În ultimii 4 ani, peste 3.000 de magistrați au fost cercetați de DNA. Practic, jumătate dintre magistrații din România au avut, ani de zile, dosare, prin care, probabil, au fost influențați să dea soluții stabilite în afara sălii de judecată. Nu o spun doar eu, o spun cu multă îngrijorare asociațiile de magistrați din România.

    Prin astfel de dosare contrafăcute, au fost înlăturați din funcție un judecător al Curții Constituționale, un vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, patru judecători ai Înaltei Curți, mai mulți judecători de instanțe superioare, un procuror general, un șef de parchet superior. În final, toți au fost achitați sau dosarele au fost clasate. Dar ei au fost înlăturați!”

    Situl verifică dacă situația prezentată de Viorica Dăncilă în Parlamentul European este una reală.

    Urmează verificarea amănunţită – v. aici.

    Citez din concluzii :

    Afirmațiile făcute de Viorica Dăncilă în Parlamentul European sunt false și produc dezinformare. A spune că dosarele tuturor magistraților care au fost anchetați au fost clasate sau au avut soluții de achitare este complet nerealist.

  • Victor Manta: (8-10-2018 la 14:12)

    Amintesc titlul articolului, el fiind: „Minciunile și dezinformările cu care Dăncilă a apărat PSD în Parlamentul European”, după care parcurg şi comentez diferitele puncte ale articolului din revista 22, care aparent a fost scris de Redacţia Revistei 22, dar este semnat de dl. Laurenţiu Gheorghe.

    De altfel, in ziare.com titlul este asemănător, dar mai restrâns ca acţiune: « Cinci dezinformari si minciuni cu care Dancila a aparat in PE guvernul PSD, cel „iubit de popor” ».

    1. Citat din articol, întâi după V. Dăncilă: „Milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete. S-au modificat probe, au fost martori șantajați”. Comentariul articolului. « Nu există nicio proba a acestei statistici, dar Ziare.com (de unde a preluat Revista 22 articolul – vm) » va solicită Guvernului român să îi pună la dispoziție aceste date, pe care în acest moment le știe doar prim-ministrul: milioanele interceptate ».

    Deci autorii articolului nu cunosc situaţia reală, drept care vor cere informaţii de la Guvern, dar ei nu se sfiesc să folosească un titlu incriminator (vezi mai sus).

    2. În documentul prin care a cerut revocarea șefei DNA, ministrul Toader susținea și el că unul dintre argumente ar fi și rată mare a achitărilor, însă datele îl contrazic. (…) Asta înseamnă că ponderea achitărilor definitive în totalul inculpaților trimiși în judecată a fost de 1,7%.

    Cifrele ce ne sunt prezentate nu se referă la activitatea DNA, cea despre care este vorba. Din Raportul de activitate a DNA pe 2017 ştim că: „În anul 2017, instanțele de judecată au condamnat definitiv prin 315 hotărâri penale un număr de 713 inculpați, trimiși în judecată prin rechizitoriile emise de procurorii anticorupție”.

    Nici vorbă ca ponderea de 1,7% menţionată în articol să fie valabilă în cazul DNA-ului, cifră cu care cei da la ziare.com şi susţinătorii lor încearcă să ne ameţească. Lucruri relevante pot fi aflate din acest articol, publicat pe ACUM.

    3. „Jumătate dintre magistrați au dosare la DNA” – dacă nu sunt date dintr-un raport de lucru pe care l-a primit doar Viorica Dăncilă, urmând să îl prezinte și public sau măcar în vreun CSAT, atunci este o minciună (…).

    Şi dacă sunt într-un raport?

    4. Protocoalele secrete, care au dus la interceptări ilegale: Este un leitmotiv al discursului PSD/ALDE să eticheteze drept ilegale protocoalele dintre SRI și instituțiile din justiție, deși nicio instanța nu le-a declarat în afară legii.

    Chiar aşa să fie? Toţi redactorii laolaltă (de la ziare.com şi Revista 22) par să trăiască în afara României, de vreme ce nu au aflat de achitarea datorată celor doi înalţi judecători militari români, pentru motivul că „unele probe din dosar au fost obținute in baza Protocolului PICCJ – SRI din 2009, despre care instanța subliniază că a fost aplicat în această cauză”. Sursa.

    5. „Mitingul neautorizat” este un pseudo-adevăr, parte a procesului de deturnare a procesului din 10 august. Mai mult, la Parchetul General au fost depuse sute de plângeri penale împotriva forțelor de ordine care au intervenit asupra manifestanților în dată de 10 august.

    Să luăm o sursă nu tocmai prietenoasă Guvernului, şi anume Digi24.ro. Ea ne spunea: « Primăria Capitalei anunţă că a primit o adresă din partea Federaţiei Românilor de Pretutindeni prin care se cere anularea autorizaţiei pentru mitingul din 10 august. Mai mult, administraţia susţine că Federaţia ignoră faptul că a primit autorizaţie pentru a organiza manifestaţia din Piaţa Victoriei.” Sursa.

    Deci « pseudo-adevărul » d-nei Dăncilă este un adevăr, şi anume că mitingul a fost unul neautorizat.

    Faptul că « au fost depuse sute de plângeri penale împotriva forțelor de ordine » nu ne spune câte dintre aceste plângeri au fost întemeiate, tot aşa cum nu ştim nici câte din zecile de plângeri ale jandarmilor se vor traduce în acţiuni penale.

    Pe moment ce ştim este că agresorii femeii-jandarm şi persoana care i-a sustras pistolul sunt anchetaţi în stare de arest, ca şi protestatarul care şi-a luat vânt şi a lovit puternic în spate cu piciorul un jandarm ce privea în direcţia opusă. Sursa.

    Concluzia mea este că se cere prudenţă în lecturarea articolelor publicate de ziare.com şi Revista 22, în special când atrag atenţia prin titluri ţipătoare.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
New York – Yacht Harbor

New York - Yacht Harbor

Închide
3.145.107.223