caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Raportările DNA şi ale IJ legate de achitările definitive

de (22-9-2018)
2 ecouri

A apărut Raportul Inspecţiei Judiciare nr. 2316/IJ/590/DIP/2018 având ca obiect „controlul tematic la Secţia judiciară a Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind situaţia achitărilor definitive înregistrate în perioada 2016 – semestrul I/2017”, cu link pe pagina aceasta.

Înainte de a mă ocupa de el, mi-am aruncat o privire pe raportările respective ale DNA-ului însuşi, condus atunci de d-na L.C. Kovesi, demisă între timp de Preşedintele K. Iohannis. Sursa.

DNA – Raport de activitate 2016

Condamnați definitiv

879 inculpați condamnați definitiv în dosarele DNA

Calitatea activității în 2016

10,5 % din totalul persoanelor trimise în judecată sunt achitate

Să trec acum la:

RAPORT Inspecţia Judiciară

privind efectuarea unui control tematic la Direcția Națională Anticorupție. Data: 12 iunie 2018

B2. DATE STATISTICE ÎN MATERIA ANALIZATĂ.

În perioada de referință, respectiv în cursul anului 2016 și în semestrul I 2017 au fost înregistrate un număr total de 201 de inculpați achitați definitiv, dintre care 134 inculpați achitați definitiv în anul 2016 și respectiv 67 în semestrul I 2017.

În anul 2015 au fost 96 inculpați achitați, iar în anul 2016 un număr total de 134 inculpați achitați, constatându-se o creștere de 39,58 %.

În semestrul I 2016, un număr total de 104 inculpați au fost achitați, iar în semestrul I 2017, un număr total de 67 inculpați, ceea ce denotă o scădere de 35,57%.

Pornind de la datele de mai sus se poate constata că:

– IJ. În anul 2015 au fost 96 inculpați achitați, iar în anul 2016 un număr total de 134 inculpați achitați, constatându-se o creștere de 39,58 %.

– VM. DNA a anunţat în materie de calitate că 10,5 % din totalul inculpaţilor a fost achitaţi, dar din datele IJ rezultă că 15,24 % au fost achitaţi. Procentajul celor achitaţi conform IJ este deci mai mare cu 45 % faţă de raportările DNA.

Se confirmă deci, privind înapoi, ceea ce susţineau diverse surse cu privire la creşterea importantă a numărului achitărilor, înclusiv în 2018.

Iată o explicaţie din presă, apărută pe 2 iulie 2018 sub titlul „DNA – „Cooperativa munca în zadar“ şi datorată ziaristului Vasile Surcel de la Cotidianul.

În majoritatea dosarelor întocmite de anchetatorii DNA, rechizitoriile lor combină, claie peste grămadă, tot soiul de acuzații care acoperă o bună parte a legislației penale. Ideea este simplă: anchetatorii speră că, dintre toate aceste acuzații s-o nimeri, până la urmă, și vreuna care să reziste în fața magistraților (de obicei, de la instanța supremă) atunci când dosarul respectiv este trimis în judecată. Iar rezultatul este pe măsură: după luni, uneori chiar și ani, nefericitul inculpat a avut ghinionul să intre în acest malaxor cumplit, după ce a fost înjurat de toată lumea și s-a ales cu imaginea terfelită întrucât a fost purtat prin fața lumii întregi, precum ursul prin iarmaroc, încătușat și trimis după gratii.

Iar atunci când inculpatul este om politic sau un funcționar de rang înalt, asta aduce după sine, de obicei, scoaterea lui definitivă din viața publică. Iar faptul că, ulterior, omul este achitat ori scos de sub urmărire penală nu mai interesează pe nimeni. Sursa.

Aş menţiona în încheiere că „munca în zadar” descrisă de dl. Surcel este una foarte bine remunerată.

Ecouri

  • Sorin Paliga: (25-9-2018 la 12:27)

    Sau, mai simplu spus: orice cetățean al României se poate trezi cu un dosar penal pe ORICE temă convine procurorului. Acest lucru este extrem de ușor pt un funcționar public și cel mai ușor pt un ministru, pt un secretar de stat, pt un primar, pt un viceprimar etc. etc. Pur și simplu, vine un procuror, ia orice biblioraft dorește și scoate un document, oricare, și spune: există suspiciune de corupție, dosar penal, spectacol televizat (cel mai bine cu cătușe la mâine, dă bine la popor), anchetă etc. etc.
    Exact asta e problema, doamnelor și domnilor, și așa s-a procedat: vrei să scapi de un politician/ de un candidat, îi faci dosar penal. Simplu. Trec alegerile, NUP = neînceperea urmăririi penale. Așa s-a masacrat PNL-ul, TOȚI membrii relevanți și care dau voturi au fost scoși pe scandaluri media și/sau pe dosare DNA sau alte dosare. Urmarea: PSD – singurul partid care poate lua singur, oricând, peste 30 %, pe un context bun, peste 40 %. E așa de simplu, simplu de tot…
    Am ajuns la concluzia că oamenii educați, „citiți”, sunt mult mai ușor de manipulat decât oamenii simpli, care gândesc în termeni la fel de simpli. Este uluitor cum oameni educați ies în stradă și strigă
    Vrem cătușe, nu cultură
    Vrem bulane și tortură.
    Am zis. Prea mult deja.

  • Pincu Sfartz: (25-9-2018 la 14:34)

    Cu toata stima pentru gandirea Dvs. Analitica, Domnule Paliga, sunt curios sa aflu, relativ la textul de mai jos:

    „Este uluitor cum oameni educați ies în stradă și strigă
    Vrem cătușe, nu cultură
    Vrem bulane și tortură.”

    Unde, cand si care oameni EDUCATI-ar striga asemenea tampenie ?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Artişti străini prezenţi la Cerbul de Aur

Artişti străini prezenţi la Cerbul de Aur

Închide
3.238.202.29