caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Opoziția liberală și Marian Lupu

de (28-6-2009)

Demisia din Partidul Comuniștilor (PCRM) a fostului președinte al Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, și trecerea sa în fruntea listei Partidului Democrat (PDM) pentru alegerile parlamentare repetate din 29 iulie a.c. a provocat vii discuții pe scena publiucă de la Chișinău. Analistul Nicu Popescu analizează impactul acestei mișcări asupra spectrului politic pre-electoral.:

O discutie utila despre “din voturile cui fura Lupu?“… raspunsul e ca probabil atat din PCRM cat si un pic de pe dreapta. dar raspunsul la intrebarea “de unde fura dar mult – de pe dreapta sau de pe stanga?” va depinde si de pozitionarea PD-ului in viitorul imediat.

Cei care incearca sa inteleaga daca Lupu este un cal troian sau adevarat actor politic aflat in opozitie fata de pcrm se vor ciocni de urmatorul paradox. daca in campania electorala Lupu/PD se situeaza mai pe dreapta, cu un mesaj anti-comunist mai ferm, acuzatii transante aduse prcm, o oferta de colaborare cu restul partidelor liberale in contextul post-electoral, si o excludere a vreunei aliante post-electorale cu comunistii – in acest caz PD va obtine mai mult credibilitate pe dreapta, va dispersa anumite suspiciuni ca ar fi cal troian, ar parea un actor de opozitie mai credibil…

Insa in acest caz ar si “fura” mai multe voturi de la opozitia liberala. deci cu cat mai credibil va fi Lupu ca jucator in opozitie, cu atat mai mult va submina partidele de opozitie, in special PLDM-ul. Cu cat mai anti-comunist va fi, cu atat mai daunator va fi PD-Lupu pentru celelate partide de opozitie.

Al doilea model e urmatorul: Lupu se situeaza mai pe centru/centru-stanga, mesaj de politica externa intre Rusia si UE, nu exclude cooperarea post-electorala cu pcrm, mentine o distanta egala atat de opozitia liberala cat si de pcrm, critica atat guvernul cat si opozitia pentru gestionarea crizei din aprilie etc. In acest caz Lupu – va parea si mai mult ca un cal troian comunist, care ar putea fi un partener de coalitie cu pcrm, care nu este pe deplin credibil ca jucator in opozitie etc… INSA in acest caz el probabil va rupe mai multe voturi de la pcrm, si nu va submina atat de mult opozitia pe cat se crede.

Deci dilema e urmatoarea: fie Lupu devine un jucator de opozitie credibil si atunci erodeaza partial baza electorala a celorlalte partide de opozitie; fie Lupu joaca pe centru-stanga, cu un mesaj nu la fel de articulat si transant ca al celorlate partide de opozitie, si atunci isi construieste baza electorala pe centru stanga fara a fura prea mult de la opozitia actuala. Paradoxul e ca cu cat mai anti-comunist va fi lupu, cu atat mai rau pentru opozitia liberala, si cu cat mai stanga-centrist este Lupu, cu atat mai rau pentru PCRM.

http://npopescu.yam.ro

Ecouri

  • ionic: (28-6-2009 la 00:00)

    Lupu place electoratului prin faptul ca e un erudit, un poliglot, un bun economist si legiuitor, are o figura diplomatica prezentabila. Dar dezamăgeşte prin uşurinţa greu explicabilă prin care a permis sa-i fie folosită imaginea – la început cea de agitator dedat cu trup si suflet cauzei partidului – in spoturile PCRM-ului, iar acum, la numai trei luni distanţă, figura sa a împânzit in Chişinău mulţimea de panouri publicitare ale PD-ului, in care Marian Lupu este deja anticomunist, oricum ambiguu, căci cheamă la stoparea războiului politic al extremelor. Figura sa de Gulliver contrastează cu caracterul său uneori prea moale si emotiv ca de copil (la funeraliile lui Gr.Vieru camerele TV l-au surprins pe preşedintele parlamentului neputându-si stăpâni lacrimile si cu vocea scăzuta, cu greu si-a încheiat discursul). Posibil ca PCRM-ul ar fi dorit la postul de preşedinte al ţării o persoana cu caracter mai dârz, de combatant tipic, devotat principiilor, previzibil si de neclintit in situaţii excepţionale si de criză.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Procuratura din RM cere lichidarea adresei www.UNIMEDIA.md

Portalul de știri UNIMEDIA ar putea rămâne fără numele său pe internet – www.unimedia.md. Acest lucru poate deveni realitate, după...

Închide
3.138.175.10