caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica TELEGRAMA



 

Democraţie, Memorie şi Justiţie – dezbatere la ICR

de (30-6-2009)

Institutul Cultural Român organizează marţi, 30 iunie, ora 18.00, în colaborare cu Ambasada Republicii Africa de Sud, dezbaterea \”Democraţie, Memorie şi Justiţie\”. Vor lua cuvântul: Charles Villa Vicencio (Senior Fellow, Institute for Justice and Reconciliation, Cape Town şi Visiting Professor, Georgetown University), Vladimir Tismăneanu (Professor of Politics, University of Maryland, Preşedintele Comisiei Prezidenţiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România), Ioan Stanomir (profesor, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti, Preşedintele Comisiei Prezidenţiale de Analiză a Regimului Politic şi Constituţional din România) şi Silviu Rogobete (profesor Universitatea de Vest şi Consul General al României în Cape Town). La eveniment va participa şi E.S. Pieter A. Swanepoel, ambasadorul Republicii Africa de Sud la Bucureşti. Dezbaterea va fi moderată de Mircea Mihăieş (vicepreşedinte al Institutului Cultural Român şi profesor, Universitatea de Vest). Discuţiile se vor desfăşura în limba engleză. Accesul publicului este liber.

Charles Villa-Vicencio este una dintre cele mai importante autorităţi internaţionale în domeniul justiţiei de tranziţie. În anul 1996, Preşedintele Nelson Mandela, şi Rev. Desmond Tutu i-au oferit poziţia cheie de National Research Director al Comisiei pentru Adevăr şi Reconcliere (Truth and Reconciliation Commission – TRC), comisie recunoscută la nivel mondial pentru contribuţia decisivă pe care a avut-o în procesul de tranziţie paşnică de la apartheid la democraţie în Africa de Sud. A condus echipa de cercetători şi a editat cele 5 volume de concluzii pe care le-a înmânat personal preşedintelui Mandela în 1998. În perioada 2000-2007 a fost Director Executiv al Institute for Justice and Reconciliation. În prezent deţine poziţia de Senior Fellow în cadrul aceleaşi instituţii. Charles Villa-Viccencio este Visiting Professor în Conflict Resolution Program al Georgetown University (Washington DC) precum şi profesor la Graduate School of Business Administration al University of the Witwatersrand (Johannesburg).

Charles Villa-Vicencio şi-a asumat rolul de consilier pe lângă Comisia de Adevăr şi Reconciliere din Peru (2003), Comisia pentru Pace din Sudanul de Sud (2006), în acelaşi an fiind consultant internaţional în Ţara Bascilor. A oferit şi oferă consiliere în probleme de justiţie de tranziţie în Burundi, Republica Democratică Congo, Nigeria, Mozambic, Somalia, Namibia, Rwanda (pentru Ministerul de Externe al Belgiei) şi Zimbabwe. Autor prolific, profesorul Villa-Vicencio a publicat şi editat optsprezece cărţi şi un număr impresionant de articole în jurnale academice, care acoperă o largă arie tematică din domeniul complex al justiţiei de tranziţie. Opera sa oferă un dialog interdisciplinar între teologie, psihologie, sociologie, filosofie, politică, drepturile omului şi istorie. În 1998 i s-a conferit titlul de Doctor of Humane Letter, Honorius Causa de către Elmhurst College (SUA). În anul 2000 a fost numit Profesor Emeritus al Universităţii din Cape Town, iar în 2005 a primit Abraham Kuyper Prize din partea Princeton Theological Seminary. A fost invitat şi a predat la Universitatea din Cape Town, la Universitatea Uppsala (Suedia), Universitatea Rice, Princeton, Universitatea din Barcelona, Institut Français d’Afrique du Sud (Paris) şi Universitatea Notre Dame.

Charles Villa-Vicencio, alături de rev. Desmond Tutu, de Nelson Mandela şi celalte figuri emblematice ale opoziţiei faţă de apartheid au înţeles, în acelaşi fel precum intelectualii critici din Europa de Est, necesitatea construirii unei democraţii şi a re-fondării unor societăţi libere de domnia şi violenţa arbitrariului autoritar, ca formă de stat, pe principii precum responsabilitatea morală şi politică, cunoaşterea nefalsificată a trecutului, empatie şi demnitate, şi pe justiţie ca reafirmare a binelui comun. Reconcilierea, în concepţia sa, nu este şi nu trebuie să fie legată de premisa mântuirii morale. Tranziţia de la un regim ilegitim şi criminal la democraţie şi o cultură a drepturilor omului este într-adevăr un proces in situ, implică o serie de compromisuri şi negocieri, dar actul de vindecare al unei comunităţi nu trebuie confundat cu consensul moral asupra trecutului traumatic. Istoria violenţei nu trebuie să legitimize tranziţia. Cu alte cuvinte, justiţia restorativă trebuie completată de cea retributivă. La care, aş îndrăzni să adaug rolul justiţiei morale. – Vladimir Tismaneanu, „Laudatio Charles Villa Vicencio” cu ocazia acordării titlului Doctor Honoraris Causa de către Universitatea de Vest (Timişoara)

sursa: ICR

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Parazile gay” si locul lor in societatile vestice

In tot cursul anului americanii organizeaza diverse parazi: unele pe criteriul etnic, ca de exemplu parada irlandeza, organizata in luna...

Închide
18.191.174.4