caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Jurnal Cultural



 

Expoziţie Nicolae Dărăscu la Muzeul Naţional Cotroceni –

de (14-6-2009)
1 ecou

Administraţia Prezidenţială şi Muzeul Naţional Cotroceni în colaborare cu Muzeul Naţional Brukental – Sibiu, Muzeul de Artă – Constanţa, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Muzeul de Artă – Craiova, Muzeul de Artă – Timişoara, Muzeul Municipiului Bucureşti organizează miercuri, 17 iunie 2009, orele 18.30, vernisajul expoziţiei „Nicolae Dărăscu – magician al culorii”.

Nicolae Dărăscu s-a născut în anul 1883 în oraşul Giurgiu, iar în perioada 1902-1906 a urmat cursurile Şcolii Naţionale de Arte Frumoase din Bucureşti, unde i-a avut profesori pe George Demetrescu Mirea şi Ipolit Strâmbu la pictură şi pe D. Serafim la desen. Între 1906-1907 a studiat la Paris la Academia Julian cu Jean Paul Laurens şi la Academia de Arte Frumoase cu Luc Olivier Merson. În anul 1908 a călătorit la Saint-Tropez şi Veneţia, iar în 1911 a organizat prima expoziţie personală la Ateneul Român.

Între anii 1912-1936 a deschis mai multe expoziţii personale, a pictat în Dobrogea şi din nou la Veneţia, şi-a expus lucrările la Haga, Amsterdam şi Bruxelles, a fost numit profesor suplinitor la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, catedra de desen artistic.

Anul 1942 aduce participarea artistului la Bienala de la Veneţia şi la Expoziţia de Artă românească de la Bratislava, ca şi definitivarea ca profesor titular la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti. În anul 1946 a primit împreună cu Francisc Şirato Premiul Naţional pentru pictură. A încetat din viaţă la 4 august 1959 la Bucureşti.

Expoziţia dedicată pictorului Nicolae Dărăscu se doreşte aşadar, o retrospectivă, comemorînd astfel 50 de ani de la dispariţia marelui artist român (1959-2009). În cadrul expoziţiei vor figura 60 de lucrări purtînd semnătura lui Nicolae Dărăscu, cele mai multe reprezentînd peisaje şi scene marine, inspirate de călătoriile sale în Sudul Franţei (Saint-Tropez), la Veneţia, dar şi la Balcic şi în Dobrogea.

Opera pictorului Nicolae Dărăscu influenţată de curentele impresionism şi neoimpresionism este una originală şi prin ea, pictura românească modernă şi-a dovedit valoarea şi robusteţea.

Vernisajul va fi urmat de un concert susţinut de sopranele Patricia Seymour şi Mioara Manea Arvunescu, de tenorul Răzvan Săraru, acompaniaţi la pian de Adina Cocargeanu. În program vor figura lucrări semnate L. Bernstein, R. Leoncavallo, G. Puccini, A. Lara, P. Abraham, F. Lehar, G. Verdi, F. Loewe.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 17 iunie – 3 august 2009.

Comunicat de presă Muzeul Naţional Cotroceni

Ecouri

  • mady: (25-3-2012 la 14:14)

    cf lume?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Adam Michnik la Chișinău

Doua evenimente cu participarea cunoscutului eseist si fost disident anticomunist polonez, aflat pentru prima data in Republica Moldova Organizator principal:...

Închide
3.147.70.247