1. Orașul Granada din provincia Andaluzia, din sudul Spaniei este situat la poalele munților Sierra Nevada. !poza57! Culminând la peste 3400 de metri altitudine, acești munți sunt cei mai înalți din Spania și sunt acoperiți chiar și în luna iunie de zăpadă.
2. Pe un deal ce străduiește Granada se află complexul Alhambra, reședința conducătorilor musulmani ai Andaluziei până în 1492, !poza71! data la care s-a încheiat “Reconquista” peninsului Iberice de către catolici, după aproape opt secole de dominație islamică.
3. Alhambra a fost construită târziu în timpul dominației islamice – secolele XI – XIV, pe ruinele unei mici cetăți. !poza72! Stilul maur al construcției încântă și astăzi numeroșii vizitatori. În fundal se vede palatul Împăratului Carol al V-lea, construit după alungarea musulmanilor din Spania.
4. Construit în 1527, palatul lui Carol al V-lea combină mai multe stiluri, păstrând curtea interioară specifică edificiilor musulmane din Andaluzia. !poza73! Stilul monumental este evident o afirmare a intențiilor noilor stăpânitori catolici ai Granadei.
5. Monumentalismul, poate chiar grandomania catiolicilor după 1492, !poza74! este ilustrat și de dimensiunile acestei uși de lemn a catedralei din Granada, construite în primă jumătate a secolului al XVI-lea.
6. Catedrala din Malaga, construită între 1528 și 1782, este și mai impresionantă ca dimensiuni decât cea de la Granada, având o turlă înaltă de 86 de metri. !poza75! Ea a fost înălțată pe locul unei foste moschei. De altfel, catolicii au dus o politică destul de sistematică de înlăturare a urmelor prezenței musulmane în Andaluzia.
7. Malaga, oraș port cu o populație de peste 500000 de locuitori, este al doilea oraș ca mărime al Andaluziei după Sevilla. !poza76! Andaluzia, cu opt milioane de locuitori, este cea mai populată provincie a Spaniei.
8. În Andaluzia, muntele și marea se întâlnesc. Aici, pe plaja de la Salobrena pe malul Mediteranei, vilegiaturiștii fac plajă sub dealurile de sub munții Sierra Nevada. !poza77! Turismul este de fapt ramura de bază a economiei andaluze.
9. Andaluzia a prosperat în ultimii 20 de ani, mai ales ca urmare a aderării la Uniunea Europeană. !poza78! În ultimii ani, numeroși lucrători din România și-au adus contribuția, mai ales în sectorul construcțiilor, la această prosepritate. Prezența lor în număr mare este dovedită și prin astfel de afișe privind curse de autobuze spre România din autogara Malaga.
…0 mare placere…o adevarata incantare,,,
multumiri si felicitari autorului si in aceiasi
masura fotografului…m-ar iteresa sa stiu:
FOTOGRAFIILE AU FOST LUATE DE AUTOR,SAU CUMPARATE?
inca odata,multam frumos pentru o neasteptata
desfatare.
itzhak bareket
Autorul și fotograful sunt una și aceeași persoană.