caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ei vor face o diferenta



 

Copii obisnuiti cu pasiuni extraordinare

de (9-6-2009)
Radu Tamasie - dublu medaliat cu aurRadu Tamasie – dublu medaliat cu aur

Lotul national de karate WSKF

Olimpici si defavorizati. Daca e sa ne luam dupa ziarele si televiziunile din Romania, astea sunt singurele modele de copii existenti in tara asta. Olimpicii scolari castiga premii si, laudabil, primesc programe dedicate. Defavorizatii primesc si ei, laudabil, programe dedicate. Raman ceilalti, copiii obisnuiti, cei care vor duce in spate societatea in cativa ani, cand vor creste. Ei nu primesc niciodata programe dedicate.
Ei, impreuna cu parintii lor, isi construiesc singuri programele. Si unul dintre programele in care excelaza este sportul. Sportul amator, dar practicat cu profesionalism desavarsit. Este vorba de karate. “Cenusareasa” sporturilor, si un domeniu in care romanii exceleaza la nivel international. Un sport care nu e sustinut de statul roman precum altele, dar care aduce intotdeauna rezultate remarabile. Un sport care nu prea apare in jurnalele sortive in care aflam unde au mai facut shopping nevestele fotbalistilor.
Am avut deosebita onoare sa ii cunosc pe multi dintre tinerii acestia. De mult timp, de cand erau niste copii care se impleticeau in sala de antrenament, inainte sa devina campionii care sunt acum. Sunt normali, se duc la scoala, au chiar rezultate excelente. Dar pe langa lucrurile astea de copii obisnuiti ei aleg si pasiunea pentru acest sport nobil, care cladeste caractere puternice.
Ada, Radu, Iulia, Ruxi, Ilinca, Tavi – si lista continua… toti au medalii la campionate regionale, europene si chiar la mondiale, in Japonia. Medalii pentru care “Sensei”-ul lor, Mihai Ioghen de la clubul Toshirom 2003 a muncit cot la cot cu ei, inca din 1996 de cand s-a dedicat in totalitate carierei de antrenor de karate.
I-am vazut de atatea ori venind obositi de la scoala, pentru a mai trage din greu la un antrenament istovitor de 2-3 ore. I-am vazut cand si-au sacrificat din vacanta de vara pentru cate 5-6 ore de antrenament pe zi in zile cu temperaturi de 40 de grade. Sunt toti copii obisnuiti, dar pe care pasiunea pentru acest sport ii face deosebiti, ii face sa dea ce au mai bun in ei.

Se spune ca cea mai importanta ambasada a romaniei este sportul. Si acesti copii si-au indeplinit misiunea de ambasadori in fata practicantilor de karate din Europa si din lume. Au obtinut medalii in competitii serioase, la campionate cu peste 800 de participanti. Totul din pasiunea lor de copii obisnuiti, carora nu li se dedica nici un program special. Si bineinteles cu ajutorul parintilor care i-au sustinut dintotdeauna impreuna cu doar cativa sponsori care si ei le-au fost alaturi. Karate-ul nu e un sport scump, nu ai nevoie de aparate si echipamente complicate, nici de terenuri costisitoare de antrenament. Iti trebuie doar o sala obisnuita de sport, unde imbracat intr-un kimono de antrenament incerci sa dai totul din tine, sa devii mai bun decat ceilati si chiar decat tine insuti. Un antrenament dur, cu siguranta mai greu decat unul de fotbal din liga I, dar pe care acesti copii si tineri il fac cu zambetul pe buze, cu gandul la cat de buni vor fi la concursurile la sfarsitul carora vor primi medalii si se vor urca pe podium cu steagul Romaniei pe umeri. Cei care il practica nu castiga bani din concursurile la care participa, si nici nu primesc premii de la ministere. De aceea i se si potriveste karate-ului numele de “Cenusareasa”. Totusi, desi este un sport ieftin, nu e usor de practicat numai cu sustinere financiara proprie si cu cea a catorva pasionati. Ultimul campionat european WSKF, unde multi pusti romani au devenit campioni, a avut costuri minime, intrucat s-a desfasurat chiar la noi, in Bucuresti. Insa un drum dus-intors la Tokyo pentru participarea la un campionat mondial costa peste o mie de dolari pentru fiecare participant. Cele cateva zile de cazare pe perioada competitiei costa si ele cateva sute de dolari. Iar urmatorul campionat mondial de Karate Shotokan WSKF are loc chiar anul acesta in august in Japonia – Tokyo.
Acesti copii si tineri se descurca intotdeauna. Asa au invatat de la acest sport care cladeste caractere hotarate. Dar le-ar fi mult mai bine cu un pic de sustinere pentru pasiunea lor – karate-ului caruia ii dedica mult efort, si pentru care fac, si ei si familiile lor, multe sacrificii. Nu priviti asta ca pe un program de caritate. Priviti-o ca pe o investitie serioasa in niste tineri normali si totodata extraordinari, dintre aceia de care statul uita de cele mai multe ori.
Antrenorul acestor copii, un om dedicat acestor tineri, e oricand gata sa dea detalii despre cum ii puteti sustine la telefonul 0722568 222.
A.C.S.TOSHIROM2003
BANCA TRANSILVANIA
Sucursala UNIRII
CONT LEI : RO36 BTRL 0430 1205 8747 51XX
CONT EURO : RO82 BTRL 0430 4205 8747 51XX

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
În imagini: Andaluzia – o perlă în sudul Spaniei

1. Orașul Granada din provincia Andaluzia, din sudul Spaniei este situat la poalele munților Sierra Nevada. !poza57! Culminând la peste...

Închide
52.14.27.122