De câteva săptămâni o parodie intitulată “Imnul Turistic al României” face furori pe internet http://www.youtube.com/watch?v=1FYl9p3VYNg. Interpretat de Happyfish.ro, imnul tratează cu sarcasm starea actuală a turismului în România, fiind pe alocuri extrem de dur, cu referiri explicite la prostituție și pedofilie. Unul dintre autori, fostul meu coleg de la BBC, Alexandru “Ducu” Hâncu a avut amabilitatea să stea de vorbă cu revista ACUM despre acest imn controversat.
1) Ce reacții ai avut la \”Imnul turistic al României? Ai fost făcut anti-român, vândut, etc?
– In mod clar, “The End of Choice”, parodia noastra la ideea de Imn turistic al Romaniei, a atins o coarda extrem de sensibila. Dupa trei saptamini, am depasit 200.000 de vizionari – pe Youtube.com, Happyfish.ro, 220.ro si celelalte situri care au postat videoclipul. Evident, nu puteau lipsi reactiile negative. Am fost acuzati pe forumuri ca sintem tradatori, anti-romani, vinduti, “alogeni”, am fost injurati in toate felurile. Unul dintre noi a primit si amenintari cu moartea. Apoi, mai multe asociatii din turism, impreuna cu Departamentul de Turism al Primariei Bucuresti,
(vezi link-ul : http://www.smartnews.ro/Business/11674.html)
au cerut interventia “organelor abilitate ale statului”, acuzindu-ne de “defaimare a Romaniei, subminare a intereselor nationale, distorsionarea rau intentionata a imaginii unei destinatii turistice, instigare la proxenetism, prostitutie, pornografie, pedofilie, trafic de organe si alte nemernicii”. Criticile, insultele, atacurile, au fost insa net eclipsate de mesajele pozitive, de felicitarile si de incurajarile pe care le-am primit. La radio si la televiziune, Mihai Dobrovolschi, Iulian Tanase, Razvan Simion si Dani Otil, Realitatea TV, Mihai Morar, Radu Moraru au difuzat parodia noastra, iar ultimii doi ne-au invitat la emisiunile lor. Pe net, zeci de bloguri au preluat clipul si l-au comentat, sporindu-i si mai mult popularitatea. E interesant, de asemeni, ca destule personalitati din mass-media ne-au laudat in particular, dar n-au facut-o si in public. Culmea, unul dintre ei ne-a spus “bravo, baieti”, iar dupa aceea, la o emisiune de televiziune, n-a facut decit sa incerce sa ne demoleze, sugerind ca sintem tradatori, vinduti, alogeni, si tot tacimul. Deh … Cele mai interesante reactii ni s-au parut insa cele venita din tabara “Imnului oficial”. Intr-un interviu la televiziune, Ministrul Turismului, Elena Udrea, a spus,in esenta, ca parodia noastra va spori popularitatea cintecului compus de Marius Moga, iar criticile sunt un ajutor. O reactie impecabila. In ce-l priveste, Marius Moga ne-a spus, in direct la emisiunea lui Radu Moraru, ca “The End of Choice” i-a placut si l-a facut sa rida.
2) Cum răspunzi acelora care te acuză că denigrezi imaginea turismului românesc și a României?
Ca sa rezolvi o problema, intii trebuie sa recunosti ca exista. Capul ingropat in nisip nu rezolva nimic. Odata ajunsi aici, turistii straini vad imediat prapastia dintre realitate si imaginea idilica din imnul comandat de ministerul turismului. Dupa “The End of Choice”, noi am produs o continuare, intitulata “ Come to Bucharest – Imnul turistic loveste din nou”. Va invit sa o vedeti – o gasiti la adresa :
http://happyfish.ro/vrem_alta_romanie/come_to_bucharest/
sau pe Youtube. E o plimbare prin centrul istoric al Bucurestiului, care arata ca o zona de dezastru. Coloana sonora e chiar imnul ministerului turismului, cu cuvintele traduse pe ecran, in limba romana. Contrastul intre versuri si imagini e absolut socant.
Dincolo de turism, important e insa altceva : in ce fel de tara vrem sa traim? “The end of Choice” face parte dintr-un serial intitulat “Vrem alta Romanie”, pe care l-am inceput anul trecut pe Happyfish.ro. E un serial in care spunem tot ce nu vrem sa mai insemne Romania. Parodia de imn turistic a avut succes in primul rind pentru ca versurile nu mint, ci prezinta strict realitatea. N-am inventat nimic, productia noastra nu e o fictiune. Sunt fenomene dureroase, unele cumplite, pe care autoritatile din Romania, la aproape 20 de ani de la caderea comunismului, tot nu reusesc sa le stavileasca – de pilda traficul cu organe, pedofilia, prostitutia. In schimb, in plina criza, se gasesc bani de la buget pentru un Imn turistic. Asa cum s-au gasit in trecut bani pentru promovarea Romaniei ca “Tara a Vampirilor” – poate n-ati uitat de proiectul cu Dracula Park. Noi nu vrem sa fim “tara vampirilor”, a prostitutiei, pedofiliei, traficului cu organe, a mitocanilor cu bani, a infrastructurii care se prabuseste, a coruptiei, a realitatii cosmetizate, a fictiunii puse in locul adevarului. Ca lucrurile pe care le criticam exista si in alte tari nu e un argument. Noi vrem sa dispara din tara noastra. Sa nu mai fie. Vrem alta Romanie, mai buna. Punct. Judecind dupa cele peste 200.000 de vizionari pe net, se pare ca foarte multi romani sint de acord cu noi. Si asta, fiindca inteleg perfect diferenta dintre critica si lipsa de patriotism. Si stiu ca umorul e, de foarte mult ori, cea mai eficienta forma de critica.
3) Care crezi că va fi efectul răspândirii pe internet a acestui imn?
Sincer, habar n-am. Deocamdata, clipul continua sa atraga vizionari. E un punct de reper in internetul romanesc. Sa fim realisti – un videoclip, oricit succes ar avea, nu o sa schimbe mare lucru. E foarte bine insa ca oamenii l-au vazut, au ris, au ramas pe ginduri, au reactionat. Vorbind strict din punctul nostru de vedere, suntem fericiti ca stilul nostru de umor, si in general, stilul nostru de-a face lucrurile, a inceput sa prinda. “The End of Choice” a atras atentia, a functionat ca un reflector pus pe toate productiile noastre, sporindu-le popularitatea. Nu e vorba doar de Happyfish, ci si de Green Channel, canalul nostru de emisiuni “live”, de Sisters.ro si de Cinemania.ro. E un succes de care aveam nevoie. Lucram la o firma mica si facem ceva foarte dificil : productie video pentru internet, la calitatea productiilor de televiziune. E dificil pentru ca, deocamdata, nimeni nu prea stie cum ajungi la succes comercial cu asemenea productii. Si s-a pravalit peste noi si criza, care a decimat bugetele de publicitate, exact cind ne lansam cu adevarat. Din fericire, Sorin Marin – cel care a creat fundatia si festivalul de film “Anonimul” – e un patron care are curajul sa riste cu o asemenea investitie, gindita pe termen lung. Si care ne da sansa sa incercam, sa exploram diverse variante. Altii, n-ar avea nici pasiunea, nici rabdarea sa o faca.
4) Mai sunt în plan astfel de \”creații\”?
Da. Urmatoarea va fi gata cit de curind, poate chiar saptamina aceasta. Dragos Musat, Patrick Andre de Hillerin, George “Gojira” Andreescu sint oameni cu foarte mult talent si lucram foarte bine impreuna. Nu stiu cind o sa mai repetam succesul cu “The End of Choice”. De incercat, insa, vom incerca. Si, cu un pic de noroc, cine stie? Deocamdata, va asteptam in fiecare zi pe happyfish.ro.