caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Tentativă eșuată de alegere a președintelui Republicii Moldova

de (19-5-2009)

Parlamentul Republicii Moldova a eșuat în prima sa tentativă de a alege un succesor lui Vladimir Voronin în funcția de președinte în condițiile boicotării de către opoziție a scrutinului.

Candidata principala a Partidului Comuniștilor (PCRM), premierul în exercițiu, Zinaida Grecianîi a obținut toate cele 60 de voturi ale deputaților PCRM care au participat la votare, față de niciun vot cât a obținut medicul neurochirug Stanislav Groppa (Groapă), candidatul de complezență înaintat de 15 deputați pentru a se întruni condiția de minimum doi candidați.

Toți de 41 de deputați ai celor trei partide de opoziție, Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat (PLDM) și Alianța Moldova Noastră (AMN) au refuzat să participe la vot.

Întrucât niciun candidat nu a obținut 3/5 din totalul de 101 deputați, urmează să se organizeze al doilea tur de scrutin pe data de 28 mai.

Constituția prevede că dacă nu se reușește alegerea din primul tur atunci alegerile se organizează un nou tur de scrutin. În cazul în care în primul tur sunt trei candidați sau mai mulți și nu se reușește alegerea atunci se dizolvă parlamentul după al treilea tur de scrutin și se organizează alegeri parlamentare repetate. În cazul de față, fiind doar doi candidați în cursă, e nevoie de doar două tururi de scrutin nereușite pentru dizolvare.

În 2005 PCRM avea 56 de deputați, dar atunci a primit sprijin din partea PD, PPCD și PSL pentru alegerea lui Voronin în sprijinul unor promisiuni de reforme democratice.

Acum, opoziția care acuză fraude masive în scrutinul parlamentar din 5 aprilie, a promis să nu participe deloc la vot.

Ecouri

  • ionie: (19-5-2009 la 00:00)

    De la primul parlament dizolvat de partidele democratice, apoi de la alegerile anticipate după 2000 si pana acum se ştie un lucru cert – electoratul de baza, cel din afara Chişinăului, nu aproba asemenea acţiuni si la alegerile repetate nu-i votează pe cei care iniţiază gâlceava. Pentru democraţi in trecut ( partidele lui Mosanu, Hadarca, Matei, Dabija etc.) si pentru liberali in prezent alegerile repetate au fost si vor fi un eşec, o cedare benevola, iresponsabila sau manipulata de interesele din afara a poziţiilor cucerite, un act de sinucidere, o compromitere definitiva a imaginii opoziţiei ce ar mai dori vreodată sa se numească „democratica” sau „liberala”. Acesta-i specificul electoratului majoritar, de vârsta înaintata din R. Moldova.
    Nu cred ca opoziţia nu-si da seama ca e posibil sa nu mai adune nici minimul de voturi si sa nu mai treacă pragul viitorului parlament. Un eventual eşec pe unii lideri se pare ca nu-i deranjează. Misiunea lor ar putea fi doar destabilizarea situaţiei politice si economice pe o perioada cat mai lunga si atât. Cine va fi in câştig? – Precum au menţionat si uni analişti, situaţia creata deschide perspective noi mai ales pentru viitorul Transnistriei. Ca sa vezi, UNDE DAI – SI UNDE CRAPĂ!

  • Anton Constantinescu: (19-5-2009 la 00:00)

    Daca Ionie are cumva dreptate, asta arata stadiul inalt de constiinta politica a basarabenilor si clarviziunea lor proverbiala. In loc sa intaeleaga ca in balanta nu este victoria unui partid, (comunistii oricum vor invinge!) ci victoria ideii de partid unic, si ca este preferabil acum sa voteze cu oricine, chiar si cu in puscarias sau escroc numai pentru a bloca total dictatura, basarabenii judeca din nou, ca sa-l citez pe un fos coleg catolic sexist, „cu mintea lor proasta de femeie”.

    Cu alte cuvinte ramane in picioare modul in care basarabenii inteleg politica: asa cum zicea in cartile lui Ionel Teodoreanu acea basarabeanca batrana: „la voi in Romania toti se cearta la conducere, la noi este numai un conducator care hotaraste totul. Nu e mai bine la noi?”

    Asa o fi!
    Mai vorbim peste 30 de ani!
    Acum 8 ani RM nu era inca ultima tara in Europa ca acum! Iar ACUM, IN ACESTE CONDITII, E MAI BINE DECAT PESTE 30 DE ANI!

  • ionic: (19-5-2009 la 00:00)

    Nu-i judecaţi aspru pe basarabeni ca sunt altfel – observaţi ce schimbări inerente intervin deja la cei aflaţi numai de câţiva ani printre străini, dar mite pe parcursul a aproape a 200 de ani. Sa ceri de la ei (care tocmai 100 de ani au trăit sub tătucul-ţar iar apoi sub tătucul Lenin si Stalin) sa aibă deja o conştiinţa politica europeană de tip liberal sau democratic e prea devreme. Nici măcar liderii acestor partide liberale nu se ştie daca au o doctrina si o conştiinţă liberala. In virtutea posturilor deţinute anterior unii din ei (cu excepţia lui Dorin) nu prea au dreptul moral de a se numi anticomunişti. Totul pare a fi mai mult un joc, un paravan, după care se croiesc planuri, interese, se încearcă revenirea la putere a celora care au guvernat pană la 2000, nefiind prin nimic mai buni sau mai democraţi decât cei instauraţi după 2000. Acest lucru il înţeleg pana si oamenii simpli de la ţara, fara studii in politologie. Electoratul moldovean e pragmatic si in faţa urnelor de vot se uita mai mult la vrabia din mana decât la cioara de pe gard, il poate interesa culoarea noilor bancnote adăugate la pensie sau salariu si mai puţin sau deloc culoare partidelor vopsite la modă in cursa electorala.

  • Anton Constantinescu: (19-5-2009 la 00:00)

    Cu asta sunt de acord!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Rusia și homosexualitatea

De la inceput pot spune ca acest subiect este complicat, intortocheat si derutant... E greu de spus cu ce ar...

Închide
18.188.78.86