Zilele Culturii Evreieşti, organizate de Centrul Cultural al Republicii Ungare la Bucureşti, au început în 8 mai cu spectacolul Decalogul după Hess, de Alina Nelega, prezentat de Teatrul de cameră din Arad şi Gruparea Hetek, din Seghedin . În zilele de 10, 11 şi 12 mai au fost proiectate filme cu tematică evreiască: Să spui ce nu poate fi spus – Mesajul lui Elie Wiesel, Un om liber – viaţa lui Ernő Fisch, Plutaşii, ( regia Elek Judit, Ungaria), Cântecele lui Rózsa (regia Szilágyi Andor, Ungaria) şi Moştenirea lui Goldfaden. De la Iaşi la New York (regia Radu Gabrea). Miercuri, 13 mai, a fost vernisată expoziţia de fotografii Pietre în dispariţie – Pietre funerare din Bucureşti, semnată de Paraszkay György, în aceeaşi seară având loc un concert de muzică evreiască susţinut formaţia Ruach, din Ungaria.
Ziua de joi, 14 mai, s-a desfăşurat sub genericul Holocaust evreiesc în Transilvania de Nord. Conferinţa aflată sub patronajul doamnei Katalin Bogyai, subsecretar de Stat în Ministerul Culturii din Ungaria, a fost deschisă de Zoltán Bretter, directorul Centrului Cultural al Republicii Ungare la Bucureşti. În program au figurat expuneri susţinute de personalităţi marcante ale cercetării din domeniu precum Mária Ormos, membru al Academiei Ungare, (Holocaust, motivaţiile şi interpretările „Soluţiei finale” nationalist), dr. Lya Benjamin, cercetător la Centrul pentru Studierea Istoriei Evreilor din România, (Particularitatea Holocaustului în context românesc), dr. Zoltán Tibori Szabó, profesor universitar şi publicist (Evreu de nevoie, evreu închipuit, evreu neevreu sau neevreu evreu? ), dar şi ale altor invitaţi precum Péter Feldmayer, lider al Comunităţii Evreieşti din Budapesta şi Nicolae Décsei, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Satu Mare.
După amiaza a avut loc o masă rotundă moderată de Márton László Salamon, senior editor la cotidianul Új Magyar Szó. Dezbaterea care a pus în discuţie subiecte interesante a dat naştere şi la controverse. Intervenţia lui Teşu Solomovici, care a conţinut unele „picanterii” din domeniul istoriei romanţate, a stârnit obiecţii din partea lui ZoltánTibori Szabó şi a lui Alexandru Florian, directorul executiv al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, „Elie Wiesel”. Cei doi au scos în evidenţă inexactităţile, lipsa de documentare ştiinţifică şi concluziile tendenţioase din discursul lui Teşu Solomovici. Stângăcia moderatorului a avut ca efect degenerarea discuţiilor care au căpătat accente personale şi un iz…dâmboviţean. Traducerea n-a mai putut ţine pasul cu naveta microfonului între părţile atacate şi cele lezate, spre deruta invitaţilor din Ungaria. Masa rotundă s-a prelungit mult peste ora programată renunţându-se, în final, la vizionarea scurt-metrajelor din arhiva TVR Cluj care prezentau poveşti de viaţă din perioada Holocaustului din Transilvania de Nord, relatate de supravieţuitori. E regretabil că alegerea neinspirată a participanţilor la masa rotundă a produs un final… neaşteptat, pentru conferinţa care a avut o tematică interesantă şi a fost onorată de prezenţa unor specialişti prestigioşi.
Zilele Culturii Evreieşti se vor încheia în 21 şi 22 mai, la Piatra Neamţ şi Sfântu Gheorghe, cu spectacolul De la Muntele Sinai la Muntele lui Venus, cu Maia Morgenstern şi AG Weinberger.
Zoltán Bretter, directorul Centrului Cultural al Ungariei la Bucureşti, are în plan o dezbatere despre antisemitismul actual în Ungaria şi România şi organizarea unui festival al culturii rome.
Tesu Solomovici nu trebuie invitat nici macar la o masa hexagonala, daramite la o masa rotunda. Imi pare bine cind gasesc si note critice in articolele Dvs. pe care le urmaresc cu interes si drag.
Care e problema daca o conferinta plictisitoare are in sfarsit sare si piper? E foarte bine sa lasi sa se confrunte adversarii intr-o chestiune, nu se taie microfonul si mai ales nu se baga pumnul in gura! E o relatare neprofesionista, care amesteca opinia cu faptele, acest lucru este singurul regretabil.
N.Red. De ce vă ascundeți sub anonimat? Andrea Ghiță semnează sub propriul ei nume, aveți impresia că o să suferiți represalii dacă semnați cu numele dumneavoastră?