caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

S-a pus piatra de temelie la Necropola Regală şi Episcopală

de (11-5-2009)

Duminică, Principesa Margareta şi Princepele Radu au pus, piatra de temelie a viitoarei Catedrale Episcopale si Regale de la Curtea de Argeş înălţată la iniţiativa Episcopiei Argeşului şi Muscelului cu sprijinul Casei Regale a României.

Mai întâi Familia Regală a participat la Sfânta Liturghie oficiată de Prea Sfinţitul Calinic, Episcop al Argeşului şi Muscelului, după care a avut loc slujba de sfinţire a locului viitorului lăcaş de cult care va avea hramul de Sfânta Filofteia şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril urmând a fi ridicat în imediata vecinătate a Mănăstirii Argeşului.

La ceremonie au asistast câteva sute de credincioşi.

Prea Sfinţitul Calinic şi Principesa Margareta au semnat protocolul în Sala Manole a Palatului Episcopal, privind înălţarea catedralei.

Noua catedrală, conform proiectului, va avea în linii mari Arhitectura Bisericii Domneşti de la Curtea de Argeş , în cruce greacă înscrisă, cu plan semicircular la intrare. Va fi prevăzut un loc special amenajat, cu 12 locuri de înmormântare pentru membrii Casei Regale şi episcopii Argeşului.

Spaţiul liturgigic va fi separat de cel al mormintelor, iar cei care vor dori să viziteze doar mormintele vor putea să facă acest lucru fără să deranjeze slujba religioasă. Ioan Augustin, arhitectul acre a întocmit proiectul necropolei, a fost prezent şi însoţit de Ion Tucă directorul Casei Regale, la una dintre şedinţele legislativului municipal din Curtea de Argeş şi au prezentat aleşilor locali modul în care va arăta întreg ansamblul arhitectonic. Va fi o biserică impunătoare , cu abside frtumoase şi cu o turlă centrală.

În vechea catedrală episcopală, ctitorită de Neagoe Basarab la începutul secolului al XVI-lea şi restaurată la sfârşitul sec. al XIX lea, sunt înmormântaţi primii doi regi ai României, respectiv Carol I şi Ferdinand.

La Curtea de Argeş au fost aduse în anul 2003, rămăşiţele pământeşti ale regelui Carol al doilea şi au fost depuse într_o capelă din curtea manăstirii.

Principele Radu a cocluzionat „După 20 de ani de la sacrificiul românesc din decembrie 1989 şi la 60 de ani de aşteptare a Regelui Mihai, fondarea acestei noi catedrale episcopale şi regale va reprezenta pentru România un moment de întoarcere către ea însăşi , de întoarcere la demnitate, la mândrie, la împletirea armonioasă între democraţie şi libertaţi şi continuitatea românească atât de greu încercată în ultimele decenii”.

La rândul său P.S. Calinic a completat: „Prin această construcţie, se va împlini tradiţia legăturii dintre regalitate şi Biserica Ortodoxă Română”

În momentul în care va fi gata, această construcţie va aduce la Curtea de Argeş turişti din toate colţurile lumii.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Documentele ororii: Descoperirea planurilor originale de extindere ale lagărului de la Auschwitz la Berlin

In noiembrie 2008, un articol publicat în celebra publicaţie „Bild” şi difuzat de mai multe jurnale şi canale de televiziune...

Închide
3.147.73.117