caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Moldova și triangulația cu UE și România

de (25-5-2009)
Moldova a fost reprezentată la summitul Parteneriatului estic de miunistru de externe Andrei Stratan (centru)Moldova a fost reprezentată la summitul Parteneriatului estic de miunistru de externe Andrei Stratan (centru)

Insuficienţa voturilor pentru candidatul comunist la funcţia de Preşedinte al RM sporeşte atracţia factorului extern în jocul politic moldovenesc. UE şi Rusia, mai puţin SUA, au făcut mai multe demersuri în favoarea actualului partid de guvernământ. Pragmatismul occidentalilor, în paralel cu interesul Rusiei, reprezintă deocamdată cele mai puternice atuuri ale guvernării comuniste în contracarea opoziţiei liberale, inclusiv în cazul unor alegeri anticipate.

UE – factor de stabilitate politică

Uniunea continuă să adopte o poziţie moderată faţă de PCRM, chiar dacă este conştient de faptul că acest partid poartă vina pentru declanşarea evenimentelor post-electorale din RM (argumente aduse de Comitetul Parlamentului European, Consiliul Europei etc.). Mesajul constant propagat de structurile europene referitor la necesitatea unui dialog politic şi indentificarea unei soluţii politice comune pentru depăşirea crizei avantajează multidimensional guvernarea comunistă. Pe de o parte, comuniştii demonstrează europenilor şi electoratului moldovean incapacitatea opoziţiei de a ajunge la un consens naţional. Din alt punct de vedere, aceştia pregătesc alegătorii RM (majoritatea lor) pentru alegeri anticipate.

În situaţia unei poziţii fragile ale opoziţiei (lipsa în continuare a libertăţii mass-media; confuzia electoratului vizavi de revoltele post-electorale; coagularea electoratului vorbitor de limba rusă împotriva liberalilor pro-români; sezonul estival nefavorabil pentru opoziţie; intensificarea propagandei anti-româneşti şi asocierea opoziţiei la aceasta; neutralitatea sau subiectivismul european faţă de guvernarea comunistă; susţinerea PCRM-ului de către Moscova pe plan politico-diplimatic, dar şi prin constrângerile economice etc.) poate fi prognozat un randament negativ în cadrul alegerilor parlamentare anticipate.

Imposibilitatea curentă de a înlătura în mod eficace comuniştii de la putere pe cale democratică face europenii să se rezume la tactica „paşilor mici” încorporată în strategia generală de europenizare a RM prin intermediul mecanismelor Parteneriatului Estic (Acord de asociere; instrument de amplificarea a capacităţilor instituţionale; crearea de platforme multilaterale de atingere a unor obiective pe filiera democraţie, buna guvernanţă şi stabilitate etc.).

Dividende comuniste via UE

Calea evolutivă aleasă de UE pentru RM intră însă în contradicţie cu viziunea opoziţiei locale, care este vizibilă la nivel european prin România. Or, în cadrul recentei vizite în Franţa a preşedintelui român Traian Băsescu, acesta a vehiculat faptul că este nemulţumit de de modul în care a reacţionat Comisia Europeană în legătură cu situaţia post-electorală din RM, salutând pe de altă parte retorica dură şi tranşantă a Parlamentului European. Cu certitudine, aceste declaraţii pot fi atribuite în primul rând fazei prelectorale din România, dar ele răspund demersurilor opoziţiei moldoveneşti. Din acelaşi ordin de acţiuni fac parte facilitarea “prezidenţială” (procedura a fost iniţiată la cererea lui T. Băsescu) a procesului de redobândire a cetăţeniei româneşti pentru moldoveni şi refuzul “politic” de a semna Tratatul de frontieră cu RM.

Contextul electoral românesc, împreună cu convergenţa pro-românească a unor reprezentanţi ai opoziţiei (Partidul Liberal) sunt în prezent percepute şi folosite de PCRM drept oportunităţi electorale sigure. În lumina evenimentelor din 7 aprilie şi a faptului pretinsei implicări a României în derularea lor, promovate inclusiv cu susţinerea politico-mediatică rusească, comuniştii intenţionează să-şi construiască strategia pentru eventualul scrutin anticipat. Totodată, aceştia vor contrapune falsul factor românesc de factură “neoimperialistă”, celui rusesc mai valoros, folosind în acest sens aşa argument ca ridicarea recentă a restricţiilor la transportul internaţional din RM, drept semn de solidaritate a Rusiei cu moldovenii loviţi de criza economică. De fapt, această decizie a Moscovei în legătură cu sectorul transportului din RM poate fi calificată drept avertizare pentru UE, pentru ca aceasta să faciliteze în continuare menţinerea comuniştilor la putere etc.

Cazul României dornice de a acorda în regim facilitat cetăţenia română populaţiei RM furnizează posibilităţi indirecte PCRM-ului. Astfel, Rusia ridică această întrebare în dialogul cu UE, invocând problema „necetăţenilor” ruşi din Ţările Baltice şi respectiv a existenţei unor duble standarde în oferirea cetăţeniilor pe teritoriul european (afirmaţia aparţine reprezentantului rus pe lângă UE, V. Cijov, www.mid.ru, 18.05.09). În baza acestui demers, precum şi a declaraţiilor unioniste difuzate de preşedintele român (caracterizate prin refuzul părţii române de a semna tratatul de frontieră cu RM, care ar legitimiza Pactul Ribentrop-Molotov ce a condus la anexarea Basarabiei de către URSS), Moscova ar putea loba cauza comuniştilor statalişti în dialogul cu Bruxellul. Obiectivul se va rezuma la inocularea unor ameninţări noi la adresa securităţii şi stabilităţii europene, dacă UE va miza pe opoziţia “pro-română şi unionistă”.

Declaraţia anti-românească formulată recent (20 mai curent) de Guvernul în exerciţiu al RM şi adresată UE elucidează odată în plus încercarea PCRM de a-şi asigura dividende complexe nu numai în vederea obţinerii unei susţineri europene pentru propulsarea unui Preşedinte comunist, dar şi pentru pregătirea unei piste favorabile pentru PCRM în cazul alegerilor anticipate tot mai reale (aluzie în acest sens a fost deja exprimată de persoana apropiată lui Voronin/PCRM-lui, Mark Tkaciuc).

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Adrian Grauenfels – Scriitorul lunii iunie – 2009

Din nou, Războiul. din nou sub bombe, căutam victorii nu ştim că ne-au înfrânt, e prea devreme stăm pipaind certitudini...

Închide
3.142.171.100