Cunoscuta organizație care monitorizează respectarea drepturilor omului în lume, Freedom House, a calificat presa din România drept “parțial liberă”, iar pe cea din Republica Moldova drept “neliberă”.
În clasamentul anual dat publicității cu ocazia Zilei Internaționale a Libertății Presei, România este plasată pe locurile 92 – 95, la egalitate cu Ecuador, Panama și Peru, iar Republica Moldova pe locurile 148 – 150, la egalitate cu Coasta de Fildeș și Irak. Este al patrulea an consecutiv când presa din Republica Moldova primește acest calificativ din partea Freedom House.
Pentru prima oară în acest clasament http://www.freedomhouse.org/uploads/fop/2009/FreedomofthePress2009_tables.pdf presa din Italia și Israel apar la categoria “parțial liberă”. Freedom House constată regresul libertății presei pretutindeni în lume în anul 2008.
„Anularea puţinelor reformelor din media, realizate la sfârşitul anilor 90’, deopotrivă cu reinstalarea unor condiţii proaste (riscante chiar!) de muncă pentru jurnaliştii din Republica Moldova, au frânat dezvoltarea şi procesul de europenizare a acestui stat, în principal prin neasigurarea unui spaţiu public unde să primeze pluralismul de opinie şi dezbaterile în contradictoriu,” a declarat revistei ACUM Liliana Viţu, expert pe ţară, Freedom House Europe
„Presa dintr-o țară reprezintă societatea în ansamblul ei. Nu poate fi mai bună decât politicienii pe care îi are. Despre Republica Moldova, ei sunt undeva prin anii 1992-1993 ai României,” a declarat jurnalistul Andrei Bădin pentru revista ACUM.
„Transparența într-o societate europeană și democrată începe în primul rând de la presă. Așa cum în Republica Moldova nu există presă liberă, nici societatea nu se bucură de mai multă libertate. Prin presiunea asupra mass – media și a întregii societăți, Voronin și aliații săi au demonstrat încă o dată că regimul de la Chișinău nu poate exista în conditiile unei prese libere, în conformitate cu standardele lumii civilizate,” a comentat la rândul ei jurnalista Stela Popa de la unimedia.md.