caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Ministrul de externe al României explică noua lege a cetățeniei

de (22-4-2009)

Ministrul de externe al României, Cristian Diaconescu, a făcut precizări cu privire la legea cetățeniei, modificată săptămâna trecută prin ordonanță de urgență pentru a permite ușurarea procedurii de redobândire de către persoanele care au fost private fără voia lor de cetățenie.

Aflat în vizită la Londra, domnul Diaconescu a liniștit unele îngrijorări exprimate în anumite țări ale Uniunii Europene că aplicarea legii va duce la o invazie de cetățeni ai Republicii Moldova care ar redobândi cetățenia română.

În presă și unele medii politice s-a vehiculat un număr de un milion de persoane, dar ministrul de externe al României a afirmat că multe dintre aceste persoane nu îndeplinesc condițiile puse de lege pentru redobândire.

„Se confundă, sper nu premeditat, numărul de apelanți cu numărul celor care ar trebui să li se acorde cetățenia. Din estimări preliminare, trei sferturi dintre cei care au apelat la cetățenia română, nu se înscriu în categoria acelora care au avut ei, sau antecesorii lor, cetățenia română. Deci, față de ei, procedura simplificată nu se poate aplica,” a declarat ministrul de externe, răspunzând unei întrebări a revistei ACUM.

În fapt, domnul Diaconescu a ținut să precizeze că modificările legii cetățeniei nu vizează esențialul care, spune el, a fost convenit mai de mult cu UE.

Domnul Diaconescu a spus că în întreaga Uniune se atribuie anual milioane de noi cetățenii, așa încât România nu face o abatere de la normă.

El a adăugat că România este confruntată și cu pierderea unor procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în dauna unor persoane care acuză lungimea nepermisă a procedurii de redobândire a cetățeniei.

Domnul Diaconescu a spus și că România nu dorește un statut prilvilegiat din partea Uniunii Europene când vine vorba de Republica Moldova, ci dorește exprimarea unei poziții ferme cu privire la încălcările drepturilor omului într-o țară care dorește să se asocieze la UE.

Un jurnalist cu contacte la nivelul Uniunii Europene îmi spunea, în chiar ziua în care premierul Cehiei, țară care deține președnția rotativă a UE, Mirek Topolanek, se află în vizită la Chișinău, că atitudinea României față de Republica Moldova a generat nervozitate și chia iritare la Bruxelles.

UE trebuie să facă echilibristică între România țară membră, aflată în conflict cu Republica Moldova, și autoritățile de la Chișinău, pe care nu ar vrea să le vadă apropiindu-se și mai tare de Moscova.

Ministrul Diaconescu a spus că înțelege și reținerea Marii Britanii în a deschide total piața muncii pentru cetățenii români și că speră într-o rezolvare favorabilă la sfârșitul acestui an, fără să facă însă nicio promisiune.

„Pe de o parte este o decizie suverană, pe de altă parte există o responsabilitate europeană. Uneori, vectorul politic este extrem de important. Vă pot da exemplul Spaniei, unde, deși au fost unele situații mai puțin fericite, guvernul de la Madrid nu a ezitat să ia măsura liberalizării pieței forței de muncă. Aici, din câte știm noi, sub 1% din forța de muncă o reprezintă cetățenii români. Deci sub aspectul impactului nu putem discuta de o problemă deosebit de complicată,” a concluzionat domnul Diaconescu.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Salon de recrutare MULTICULTURAL la Paris, dedicat romanilor din Europa

Cea de-a sasea editie a Salonului profesional de recrutare din Paris dedicat romanilor cu studii superioare din Europa este organizata...

Închide
3.141.198.147