caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Alegeri



 

Alegeri europene – cel mai mic număr de candidați de după 1990

de (26-4-2009)

Pe 7 iunie electoratul din România (pentru acest scrutin cetățenii români cu drept de vot și cetățenii statelor Uniunii Europene rezidenți pe teritoriul României) își va alege, pentru prima oară concomitent cu toate celelalte state membre UE, reprezentanții în Parlamentul European.

Șapte partide și alianțe politice și doi candidați independenți vor concura pentru ocuparea celor 33 de mandate de europarlamentar (din totalul de 736) rezervate României – cu două mai puțin decât la scrutinul din noiembrie 2007.

Votul va fi unul de listă națională, cu reprezentare proporțională și prag de intrare de 5%. Pentru a fi reprezentați în parlament, candidații independenți trebuie să obțină in procentaj cel puțin egal cu 1/33, deci 3%.

De această dată un număr extrem de redus de partide au intrat în competiție. În ordinea încscrierii ele sunt: Partidul Democrat Liberal (PDL), Partidul Național Liberal (PNL), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD), Alianța Electorală PSD + PC, Partidul România Mare, Forța Civică, Elena Băsescu și Pavel Abraham.

Este numărul cel mai redus de candidați la un scrutin național din 1990 încoace. La precedentul scrutin european din 2007 participaseră 13 partide și un candidat independent. Atunci PD (nu fuzionase încă cu Partidul Liberal Democrat – PLD) a obținut 28,8% și 13 mandate, PSD 23,1% și 10 mandate, PNL 13,4% și 6 mandate, PLD 7,8% și 3 mandate, UDMR 5,5% și 2 mandate și episcopul reformat maghiar Laszlo Tokeș 3,4% și 1 mandat.

Acum, pe lângă fuziunea PD – PLD, PSD candidează împreună cu PC, care obținuse în 2007 aproape 3% din voturi.

Candidați notorii

Lista PLD este condusă de Theodor Stolojan, eurodeputat și candidat efemer la funcția de prim ministru în 2008. El este secondat de fostul ministru al justiției, Mondica Macovei și de doi jurnaliști pro-prezidențiali, Traian Ungureanu și Cristian Preda – consilier al președintelui Traian Băsescu.

Lista PSD + PC îl are în frunte pe eurodeputatul Adrian Severin, urmat de alți șase eurodeputați, printre care fostul ministru al apărării, Ioan Mircea Pașcu.

Lista PNL o are ca lider pe Norica Nicolai, fostă senatoare PNL, care nu a reușit să fie aleasă în parlamentul României în noiembrie 2008, urmată de alte trei femei, printer care eurodeputata Renate Weber, una dintre cele mai active reprezentante ale României în Parlamentul European.

Lista UDMR e condusă de Laszlo Tokeș, reintegrat în sânul Uniunii, și urmat de eurodeputații Iuliu Winkler și Scaba Sogor. Pe poziția 35 (evident ne-eligibilă) figurează colaboratorul revistei ACUM, Tihamer Czika.

Lista PRM este condusă, ca de obicei de liderul partidului Corneliu Vadim Tudor, pentru prima oară din 1992 rămas pe dinafara Paralementului României. Inovația constă în cooptarea pe poziția a doua a omului de afaceri George Becali, președinte al Partidului Noua Generație Creștin Democrat, care, ca și PRM nu a reușit să depășească pragul de 5% nici la europarlamentarele din 2007, nici la parlamentarele din 2008.

Lista PNȚCD este condusa de președintele partidului, Marian Miluț, candidat țărănist la președinția României în 2004. PNȚCD nu a mai reușit după anul 2000 să depășească 2% în niciunul dintre scrutinurile naționale la care a participat.

Lista Fortei Civice este condusă de Adrian Iurașcu, fost lider al PROPACT, organizație care luptă pentru restituirea proprietăților confiscate abuziv de stat.

În sfârșit, la 7 iunie au intrat în competiție și doi candidați independenți: Elena Băsescu, fiica președintelui României, care în urma reacțiilor negative din PDL nu a mai candidat pe lista partidului, și Pavel Abraham, care a fost timp de șase luni în 1997 inspector general al Poliției.

Ecouri

  • atanasiu: (26-4-2009 la 00:00)

    Dle Clej,

    Ma bucur si e de bun augur ca se mai aerisesc alegerile in tara noastra.

    🙂 , :), 🙂



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Vizita lui Topolanek în RM şi dedesubturile ei politice

Misiunea diplomatică a Preşedintelui UE, prim-ministrului ceh Mirek Topolanek la Chişinău reiterează câteva elemente centrale pe care UE le păstrează...

Închide
52.15.209.178