caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

O femeie aleasă în fruntea Partidului Socialist Ungar

de (5-4-2009)

În sfârşit, după două săptămâni, din care prima avea chiar trăsăturile unei comedii politice, Gordon Bajnai, candidatul socialiştilor şi liberalilor pentru postul de prim ministru, poate să se liniştească. La 5 aprilie, atât congresul Partidului Socialist Ungar, cât şi consiliul naţional al Partidului Liberal-democrat, au aprobat programul de austeritate (măsurile prevăzute ar asigura o economie bugetară de 600 miliarde de forinţi, deci peste 2 miliarde euro), astfel că grupul parlamentar socialist poate să depună moţiunea de cenzură constructivă, propunând în fruntea cabinetului pe Bajnai, actualul ministru al economiei şi dezvoltării naţionale, în locul premierului-demisionar Ferenc Gyurcsány, Bajnai a declarat la congresul socialiştilor că obiectivul lui este scoaterea ţării din criză, apărarea locurilor de muncă şi a familiilor, întărirea economiei ungare, şi va rămâne în post, până când va fi susţinut de majoritatea parlamentară. \”Sunt portar într-o echipă de fotbal şi nu un înaintaş dibace\” – sublinia la congres. Realizarea măsurilor preconizate necesitâ însă sacrificii dureroase din partea populaţiei.

Dacă majoritatea parlamentară este asigurată de socialişti şi liberali – dealtfel partide reunite, liberalii promiţând susţinerea noului guvern –, opoziţia în frunte cu FIDESZ, alături de creştindemocraţi, refuză în continuare să discute cu Bajnai, şi revendică organizarea unor alegeri anticipate.

Forumul Democrat Maghiar (FDM) – care în 1990 ca cel mai puternic partid, putea să formeze guvernul, azi a rămas în parlament doar cu 9 deputaţi – acceptând programul propus de Bajnai, consideră că acesta tratează doar peoblemele crizei şi este insuficient pentru întroducerea unor reforme structurale. După ce Bajnai a declarat în faţa socialiştilor că nu doreşte să rămâne în fruntea guvernului după alegerile din primăvara anului viitor, FDM susţinând că pentru lichidarea urmărilor crizei şi redresarea economică a ţării ar fi suficient doar un semestru, s-a apropiat de FIDESZ, cerând de asemenea alegeri anticipate.

În timp ce lucrările congresului socialiştilor şi ale şedinţei liberalior se defăşurau încă, în piaţa Eroilor din capitală şi în mai multe oraşe provinciale, zeci de mii de cetăţeni mobilizaţi de unele organizaţii civile conservatoare, au demonstrat pentru ţinerea unor alegeri anticipate. Peste 25 mii demonstranţi au fost prezenţi în piaţa Eroilor din capitala Ungariei, şi au înmânat o petiţie adresată preşedintelui ţării, revendicând alageri anticipate.

O femeie în fruntea Socialiștilor

La 5 aprilie, conform aşteptărilor, Ildikó Lendvai, care până acum se afla în fruntea grupului parlamentar socialist, a devenit cu 91 la sută din voturi, preşedinta partidului, în locul lui Ferenc Gyurcsány,

Lendvai, în vârstă de 63 ani, profesoară de istorie-filozofie, între 1974-1981 a lucrat în aparatul fostului UTC, apoi al Academiei de Ştiinţă. În 1984 a devenit activista Secţieiu culturale a CC al Partidulşui Socialis Muncitoresc Ungar. După prăbuşirea regimului comunist, condus o editură literară. În 1994 a fost aleasă în parlament., iar în 1998 ca adjunct al şefului grupului parlamentar. În 2000 a devenit vicepreşedinta partidului şi din 2002 conduce activitatea grupului parlamentar.

Ildikó Lendvai foarte des este prezentă în mediilke de informare, cu glasul ei caracteristic.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Semnificaţia geopolitică a votului din 5 aprilie

\"Politica internaţională se referă întotdeauna, cu toată prietenia şi relaţiile comune, şi la susţinerea interesului propriei ţări\" (Cancelarul german Angela...

Închide
3.141.32.18