caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Premierul Ungariei își anunță retragerea din funcție

de (21-3-2009)
Ferenc Gyurcsány nu se agață de putereFerenc Gyurcsány nu se agață de putere

Anunţul premierului Ungariei, făcut la congresul socialiştilor – partid de guvernământ din 2002 – potrivit căruia este gata să cedeze şefia cabinetului unui alt politician desemnat de partid, a avut efectul unei adevărate bombe politice.

Ferenc Gyurcsány, născut în 1961, un politician extrem de pregătit şi talentat, face parte din generaţia acelor reformişti comunişti, care în ultimul deceniu al dictaturii comuniste, au văzut cu claritate că drumul ales încă de Lenin la începutul secpolului trecut se va termina cu un eşec categoric. După 1990, Gyurcsány a întrat în sfera afacerilor economice, devanind în relativ scurt timp un om bogat. Numele lui a devenit cunoscut în urma publicării unor eseuri politice şi participării sale la diferite conferinţe, unde s-a remarcat ca un excelent orator. După victoria socialiştilor în alegerile din 2002, Gyurcsány a întrat în guvernul condus de Pêter Medgyessy, primind portofoliul tineretului şi sportului. În această calitate a fost unul din susţinătorii ideii ca în viitor Ungaria să candideze împreună cu Romţânia pentru organizarea comună a unui a campionat european de fotbal. Gyurcsány în 2004, luând locul lui Medgyessy, a devenit prim ministru. În 2006 înfruntând pe populistul Viktor Orbán, a reuşit ca socialiştii să câştige din nou la alegerile parlamentare, obţinând astfel a treia victorie asupra forţelor conservator-naţionaliste.

Lupta politică din Ungaria a început să se transforme într-o confruntare tot mai ascuţită, din toamna anului 2006, datorită mai ales de Viktor Orbán care în 1989 a apărut pe scena politică ca un liberal adevărat, devenind idolul maselor şi, nu întâmplător fiind comparat atunci cu acel tânăr pastor reformat din Timişoara. Dar acest Orbán, făcând o cotitură de 180 de grade, în noul mileniu a apărut deja ca apărătorul ideilor conservator-creştine şi a maghiarilor de pretutindeni, mai ales din ţările vecine. FIDESZ , fiind invins de două ori consecutiv, Orbán a scos masele de oameni pe străzi, urmărind cu o satisfacţie vădită distrugerile huliganilor nu numai pe arterele de circulaţie din capitală, dar şi la unele instituţii publice, cum a fost de pildă asediul clădirii televiziunii de stat. Înfrângerile foarte dureroase din alegerile parlamentare suferite de Orbán, au mai fost accentuate şi de eşecul referendumului din2004 despre atribuirea cetăţeniei ungare cetăţenilor de naţionalitate maghiară din ţările vecine cu Ungaria. Durerea forţelor conservator-naţionaliste nu se linişteşte nici după victoria obţinută la referendumul din anul trecut despre plata unor taxe minime pentru consultaţii medicale şi şcolarizare.

Guvernul şi mai ales Gyurcsány personal trebuia să reziste la atacurile opoziţiei care în ultimii doi ani au devenit tot mai vehemente şi uneori chiar josnice. În această situaţie au apărut semnele unei crize economice mondiale, efectele căreia au atins şi Ungaria. Aripa extremistă din FIDESZ, care a inventat organizaţia JOBBIK (asemănătoare cu Tineretul din cele 64 de Comitate Ungare) şi faimoasa Garda Ungară, a început după apariţia crizei, a să devină tot mai zgomotoasă.

În 2006 alegerile parlamentare au fost din nou câştigate de socialişti, ajutaţi de liberali.Popularitatea liberalilor însă a început să scadă într-un ritm radical, ajungând sub pragul electoral necesar.Pentru reobţinerea popularităţii, actualul preşedinte al liberalilor Gábor Fodor, a propus acum un an, ieşirea partidului său din coaliţie, fapt realizat în aprilie 2008, şi Gyurcsány a rămas în fruntea unui cabinet minoritar.

Ibolya David, preşedinta Forumului Democrat Maghiar, la 9 martie 2009 a propus în parlament o moţiune de neîncredere constructivă desemnând ca premier pe cunoscutul economist Lajos Bokros, Ca ministru fe finanţe în guvernul Horn, Bokros a elaborat în 1995 acele măsuri de austeritate, care au contribuit în anii următori la redresarea economică a Ungariei. Propunerea a fost respinsă însă de celelalte partide.

În ciuda faptului că măsurile întroduse de Gyurcsány au avut un ecou pozitiv atât în cercurile politice internaţionale cât şi în cele economice, premierul ungar nu în ultimul rând datorită campaniei duse de FIDESZ, menită să compromită pe adversarul lui Orbán, nu a reuşit să întroducă câteva reforme structurale absolut necesare.

Participanţii la congresul socialiştilor întruniţi la 21 martie, au fost şocaţi, când au aflat chiar de la Gyurcsány că preşedintele lor intenţionează să părăsească guvernul. „Managementul crizei mondiale şi alte schimbări necestă un sprijin politic şi social mai amplu decât cel pe care îl are azi guvernul”, iar cauza ţării are prioritate – spunea Gyurcsány.

Nu peste mult timp după acest anunţ surprinzător, Ildikó lendvai, şefa grupului parlamentar socialist a declarat că au pregătite mai multe scenarii pentru găsirea unui nou prim ministru, dar persoana lui Bokros nu este acceptabilă pentru partidul de guvernământ. Şi-a deschis gura şi opoziţia lui Gyurcsány, din sânul partidului, făcând chiar propuneri concrete pentru funcţia de premier.

Liberalii au felicitat decizia lui Gyurcsány, declarând că sunt deshişi pentru orice soluţie. Menţionăm că Fodor, preşedintele liberalilor a fost singurul politician în afara liderilor socialişti, care a fost anunţat prin telefon de Gyurcsány. Ibolya DÁVID, din partea Forumului Democrat, a spus că anunţul premierului dovedeşte din nou incapacitatea unui guvern minoritar. László KÖVÊR, un radical din conducerea FIDESZ, a fost de părere că este nevoie de organizarea unor alegeri preliminate, iar Gyurcsány este omul oligarhiei financiare.

Preşedintele Partidului Socialist European, danezul Poul Nyrup Rasmussen este de părere că primul ministru ungar nu poate să fie tras la răspundere, pentrucă în perioada crizei şi-a luat în interesul ţării, toate măsurile posibile.

Analiştii solicitaţi de presă au păreri diferite. Cei specializaţi pentru probleme economice, spun că pieţele nu au mai avut încredere în Gyurcsány. Conform unei informaţii neoficiale, investitorii străini ar fi propus politicianului ungari la Bruxelles în cursul acestei săptămâni, să demisiooneze ca o persoană nouă având deja consensul forţelor politice, şi dispunând de încrederea pieţii, să întroducă reformele structurale necesare. Unii analiştii politici prevăd reinvierea coaliţiei socialist-liberale. Aceeaşi sursă susţine că prin demisionarea anunţată, Gyurcsány a evitat confruntarea sa cu rivalii din sânul partidului, iar prin moţiunea de neîncredere constructivă devine posibil ca parlamentul şi nu şeful de stat – cu care dealtfel relaţiile socialiştilor sunt destul de incordate – să desemneze persoana noului premier.Alţii declară că nu este exclusă nici varianta ca Gyurcsány să rămână în fruntea guvernului.

Hotărârea anunţată de Gyurcsány a atras şi atenţia presei internaţionale. Ştirea a fost imediat publicată de BBC. Revista germană SPIEGEL remarcă faptul că Ungaria datorită efectele crizei, a ajuns pe pragul unui faliment. Agenţia de presă franceză AFP, scoate în evidenţă scăderea credibilităţii lui Gyurcsány. Ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung atrage atenţia cititorilor, că datorită crizei întroducerea unor reforme necesită un sprijin social mai mare.

Conform celor anunţate, la 5 aprilie noul candidat la funcția de premier al Ungariei va fi desemnat de congresul extraordinar al Partidului Socialist.

Ecouri

  • andrea ghita: (21-3-2009 la 00:00)

    Ferenc Gyurcsány a fost reales, astazi, in functia de presedinte al Partidului Socialist Ungar. Cu acest prilej el a spus:”Cer congresului că permită liderului partidului, consiliului de administraţie şi şefului grupului parlamentar să pregătească desemnarea unui nou premier”

  • Gyula Keszthelyi: (21-3-2009 la 00:00)

    În timp ce FIDESZ împreună cu creştin-democraţii lucrează la elaborarea unui proiect de rezoluţie privind dizolvarea parlamentului şi organizarea uno alegeri preliminare prezidiul partidului socialist (PSU) a început negocierile pentru desemnarea noului premier al Ungariei, care va sta în fruntea cabinetului pînă la viitoarele alegeri parlamentare, ce vor avea loc în primăvara anului următor. Socialiştii speră că vor fi susţinuţi în procesul desemnării noului premier de liberali şi de deputaţii Forumului Democrat Maghiar.

    Chiar dacă numele candidaţilor pentru şefia guvernului rămâne în secret,
    tot mai mulţi observatori vorbesc de posibilitatea ca actualul ministru al economiei, Gordon BAJNAI să fie desemnat pentru această funcţie.

    (Gordon Bajnai, tată la doi copii, s-a născut în oraşul Seghedin, în anul 1968. La doi ani după terminarea stu-diilor la Universitatea Economică din Budapesta, secţia relaţiilor internaţionale, în 1993 a lucrat la Londra, la Banca de Reconstrucţie Europeană. Între 1995-2000 a fost director executiv la SA Credintanstalt Investment, devenind la vârsta de 29 ani, director general adjunct.

    După 2000, a ocupat diferite funcţii de conducere, a fost ales în 2003 managerul tânăr al anului, şi decorat cu ordine şi medalii. În 2006 a fost numit comisarul guvernului pentru dezvoltare economică. Menţinînd această funcţie, în 2007 este numit ministru în guvernul condus de Ferenc Gyurcsány.)
    Gyurcsány duminică dimineaţa a fost primit de şeful statului. László Solyom, pe care l-a informat despre intenţia sa de demisie, precizând că grupul parlamentar socialist va face uz de procedura unei moţiuni de neîncredere constructivă, nominalizând noulcandida candidat pentru funcţia de premier.tulsocialiştii După terminarea reuniunii prezidiului socialist, Gyurcsány declarat că după părerea domniei sale este nevoie de un guvern naţional deschis, care are la bază o mai largă susţinere socială şi politică şi care va lua măsuri mai ferme ca cele anunţate până acum. Moţiunea de neîncredere constructivă va fi dezbătută de parlamentul ungar, la 14 aprilie, când vom afla în mod oficial, numele primului ministru următor.

  • Mezei Géza: (21-3-2009 la 00:00)

    Domnule Keszthelyi!

    Mai rar mi-a fost dat sa citesc un articol atit de subiectiv,de lingusitor la adresa Partidului Socialist Ungar.Sper ca v-ati platit cotizatia la MSZMP.Spuneti-mi,de ce nu a vizitat d-nul Gyurcsány nici o localitate din Ardeal,mai ales dupa referendumul din 2004?Poate de aceea ca,spre deosebire de Ungaria,in Romania mai poti fii intimpinat cu oua.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Prejudecăţile maghiarofobe şi adevărul despre ele (II)

Cum am promis săptămâna trecută, continuăm prezentarea celor mai importante clişee şi prejudecăţi antimaghiare prezente în conştiinţa populară românească. 7....

Închide
3.139.104.16