Dimineaţă m-am trezit mai devreme ca de obicei. La ora 5. Am deschis televizorul. Pe TVR1 – ştiri. Butonez mai departe, pe TVR2 – ordinea este la fel şi pe telecomandă. Aici m-am oprit. Am dat de ceva despre care doream să scriu mai de demult – Mesagerul, adică principala emisiune de ştiri de la Moldova 1 (ora 21.00), care este retransmis integral pe TVR2.
Cum aşa şi de ce?
După ce TVR a fost scos de pe frecvenţa naţională din R. Moldova, iar SRTV a ajuns să se judece cu autorităţile moldovene tocmai la CEDO, iată că ştirile Moldova 1 – care numai televiziune publică nu este şi numai ştiri echidistante nu transmite – continuă să fie preluate de televiziunea română!
Înţeleg şi salut deschiderea postului public român de televiziune pentru partea stângă a Prutului, dar parcă nu în acest fel ar trebui procedat. Consider că această retransmitere este o eroare strategică şi o promovare, involuntară, a ideilor comuniste de la Chişinău. Este păcat, cred eu, că sute de mii de români ajung să privească aşa ceva şi să îşi facă o părere eronată despre basarabeni.
“Voronizarea R. Moldova”
De aici şi nu numai, inclusiv din alte surse mediatice, ahtiate după audienţă, românii din dreapta Prutului ajung să îşi formeze o părere greşită despre basarabeni. Fie că V. Voronin se aventurează şi dă un interviu deocheat la Evenimentul Zilei declarând că “România este ultimul imperiu al Europei“, fie că Andrei Stratan aruncă verde în faţă ministrului român de externe că “nu avem nevoie de avocaţi şi de fraţi mai mari” – uite aşa, încetul cu încetul, se creează falsa impresie că cei din R. Molodova gândesc toţi la fel. În plus, nu o dată, presa, dornică de audienţă, preferă să dea mai degrabă picanteriile lui Voronin decât o ştire dedicată unui monument ridicat în memoria eroilor români ridicat din banii unui pensionar, de exemplu.
După cum spune sociologul român Dan Dungaciu, în ultima sa carte, Cine suntem noi? Cronici de la Est de Vest, aceasta se numeşte, nici mai mult nici mai puţin, decât “Voronizarea R. Moldova”, adică situaţia în care părerile lui Voronin sunt interpretate în afară ca fiind ale tuturor basarabenilor din stânga Prutului.
Basarabenii – “comuniştii basarabeni vorbitori de limba rusă” ?!
De acest fapt m-am convins chiar zilele trecute când, pe blog, cineva, care semna cu numele Mafalda din Iaşi, ne băga pe toţi basarabenii în aceeaşi oală, catalogându-ne drept “comuniştii basarabeni vorbitori de limba rusă”. Nu bag mâna în foc pentru această persoană că ar fi din România sau că spune cu adevărat ceea ce crede. Internetul e foarte parşiv în această privinţă… Poţi spune orice şi să te declari oricine.
Am încercat totuşi să-i explic şi să-i argumentez cât de mult greşeşte. Necunoaşterea poate fi uneori o scuză. Şi, ca să fiu mai convingătoare, am făcut trimitere la ultimul recensământ efectuat în R. Moldova (în toamna anului 2004), care releva ca 75,2 la sută din populaţia republicii (fără Transnistria) a declarat că vorbeşte limba română/moldovenească şi doar 16 la sută – în limba rusă. Totodată, am încercat să demonstrez Mafaldei că, potrivit aceluiaşi recensământ, moldovenii/românii constituie populaţia majoritară în spaţiul dintre Prut şi Nistru, adică 78 la sută din numărul total de locuitori, pe când ucrainenii reprezintă 8,4 la sută din populaţie, ruşii – 5,9 la sută, găgăuzii – 4,4 %, bulgarii – 1,9 procente, iar celelalte naţionalităţi – 1% şi pentru 0,4 la sută din locuitori nu a fost înregistrată naţionalitatea.
Aşteptăm emisiunea!
Iată aşa se nasc confuziile şi inducerea în eroare a opiniei publice – prin manipulare, neinteres sau, pur şi simplu, necunoaştere, ca să nu zic crasă ignoranţă.
Revenind la cazul TVR-ului, atrag respectuos atenţia celor care se ocupă de destinul acestui post să nu se lase înşelaţi de poveştile comuniste de la Moldova 1, ci să acţioneze. Să îşi deschidă, de exemplu, un birou la Chişinău şi să transmită ştirile TVR Chişinău în R. Moldova, dar poate şi în România. Înţeleg că, în actualul context politic, este greu, dar, totuşi, lucrurile se pot schimba. Şi se pot schimba în bine, inclusiv prin intermediul TVR!
Un prim pas şi un prim test ar fi interpelarea senatorului Viorel Badea, făcută la Parlamentul României privitor la includerea urgentă în grila de emisie a TVR-ului a unei emisiuni dedicate exclusiv R. Moldova. Vom vedea ce va ieşi. Nu mai e mult. Rezultatul îl vom afla la finele acestei luni.
Doamna Popa,
Pentru romanii din Moldova „voroniniana”, un patriotism imprudent risca sa indarjeasca procentul de rusofili de care pomeniti, gardienii omogenitatii slave sau, mai bine spus, pionii Moscovei negorbaceviene. Tiraspolul, sub perfuzie ruseasca, nu acopera decat o frontiera limitata, insuficienta, probabil, in cazul unor eventuale litigii cu UE sau cu NATO. Presedintele Voronin care, dupa intima mea convingere, este un rusofil neconditional, nu are nici cea mai vaga intentie de „emancipare”. Observandu-i, cu luare aminte, retorica, e greu sa nu distingi (printre randuri) veritabilele lui ambitii, adica, indefectibila lui fidelitate fata de marea Rusie.
Orice tendinta de libera alegere in programele media, se vor lovi, cert, de cerberii „doctrinologi „ pro ruşi, dispusi la orice acrobatie politica, mai mult sau mai putin rationala, pentru a impune parametrii unui regim aservit.
Trebuie sa recunoastem ca revista RLIV, prin abordarea curenta a problemei moldave, are meritul de a constitui o catapulta de idei si de sperante, lasand cat mai putin spatiu fatalitatii.
TVR-1, Moldova -1., ORT-1, RTR etc. sunt posturi naţionale, cu transmisiuni sportive in direct (gen Liga Campionilor) si cu publicitate la mărfuri naţionale – toate interzise pentru expansiune in spaţiul mediatic al altor tari. Din aceste considerente au apărut pe satelit variantele lor internaţionale acceptabile – TVRi, Moldova Internaţional, Prime, RTR Planeta etc..
Programul “Mesager” nu conţine publicitate la mărfurile din R.Moldova şi scoaterea sa de pe TVR-2 n-ar fi nici măcar o acţiune simetrică la interdicţia TVR-1 in R.Moldova.
Logica de a răspunde prin restricţii si interdicţii nu tine de democraţie, ea vine din aceeaşi mentalitate totalitară din trecut.