caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Oportunitati



 

„1989 -Images of Change” – concurs pentru tineri europeni

de (16-3-2009)

EUSTORY – o asociație internațională non-profit, cu organizații membre în 20 de țări europene, cu obiectivul declarat de construire a viitorului Europei prin promovarea principiului ”înțelegerea deosebirilor, depășirea diviziunilor” – lansează în 2009 proiectul european “1989 – Images of change” o inițiativă menită să filtreze amintirile din sfera locală și privată cu privire la sfârșitul totalitarismului prin perspectiva critică a tinerilor europeni născuți în anii schimbării dintre 1980 și 1991. În România, concursul este prezentat de Asociația DRIFI, membru fondator al EUSTORY. Detalii cu privire la acest concurs se află pe site-ul www.1989history.eu. Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să ne scrieți pe adresa de email: support@1989history.eu.

De la începutul anilor 1980, vântul schimbării a început să bată deasupra Europei. “Solidaritatea” din Polonia și “Perestroika” lui Mihail Gorbaciov anunțau începutul sfârșitului ”socialismului real” și dorința europenilor de a pune capăt regimurilor dictatoriale din Europa răsăriteană: prin mișcările de eliberare națională și lanțurile umane din țările baltice, deschiderea granițelor Ungariei, revoluția pașnică din Germania de Est și Cehoslovacia și cea sângeroasă împotriva dictaturii din România, europenii s-au ridicat pentru drepturile lor, provocând căderea comunismului în Europa.
Astăzi, în primul deceniu al secolului XXI, prima generație de europeni lipsită de memoria directă a strădaniilor și luptei anticomuniste se află deja la Universitate sau lucrează în companii de pe tot cuprinsul continentului european, considerând de la sine înțelese libertățile și drepturile democratice de care se bucură permanent. Pentru a putea valorifica durabil aceste cuceriri democratice, acești tineri au nevoie să înțeleagă importanța schimbărilor din perioada 1980-1991 pentru viața lor, a familiilor și comunităților lor.

Acesta este motivul pentru care EUSTORY – o asociație internațională non-profit, cu organizații membre în 20 de țări europene, cu obiectivul declarat de construire a viitorului Europei prin promovarea principiului ”înțelegerea deosebirilor, depășirea diviziunilor” – lansează în 2009 proiectul european “1989 – Images of change”. Această inițiativă încearcă să filtreze amintirile din sfera locală și privată cu privire la sfârșitul totalitarismului prin perspectiva critică a tinerilor europeni de astăzi. Pe această bază se va constitui un caleidoscop unic asupra perioadei 1980 – 1991. În România, concursul este prezentat de Asociația DRIFI, membru fondator al EUSTORY.

Concursul “1989 – Images of change” este deschis tinerilor din toate țările Europei, născuți în anii schimbării dintre 1980 și 1991. Participanții pot acoperi o varietate largă de subiecte legate de anul 1989 în istoria Europei, adresând problema și din perspectiva moștenirii acestei perioade, 20 de ani mai târziu.
Lucrările acceptate în concurs, sub forma unor texte sau filme scurte, sunt individuale și trebuie redactate în limbile engleză sau germană. Ele vor fi urcate în format electronic pe platforma online special construită în acest scop: www.1989history.eu. Lucrările vor fi vizibile pe acest site și supuse unui proces de votare online. În urma acestuia, în lunile martie-iunie 2009 vor fi desemnați 3 câștigători ai fiecărei luni, care vor fi premiați cu câte 200 Euro. Un juriu alcătuit din personalități europene va selecta, în plus, 10 lucrări câștigătoare, premiate cu câte 1000 Euro. Aceste premii europene vor fi înmânate într-o ceremonie găzduită la Bruxelles de către Parlamentul European. Pe lângă aceasta, juriul va acorda un premiu suplimentar, în valoare de 500 Euro, pentru încă un participant din țările cu minimum 10 lucrări trimise în cadrul concursului.

Calendar
Lansarea concursului 1 martie 2009
Perioada de depunere a lucrărilor 15 martie – 30 iunie 2009
Ceremonia de premiere (Bruxelles) noiembrie 2009

Toate informațiile referitoare la concurs sunt disponibile pe site-ul: www.1989history.eu
Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să ne scrieți la adresa de email: support@1989history.eu

Concursul este sprijinit de: Svenka Kulturfonden, Robert Bosch Stiftung, Bundesstiftung Aufarbeitung der SED Diktatur, Fondazione per la Scuola.

EUSTORY încurajează tinerii să se preocupe cu istoria propriei ţări, organizând totodată dialoguri transfrontaliere privind elementele comune din trecutul şi viitorul european. Tinerii sunt stimulaţi să înţeleagă deosebirile dintre popoarele Europei, lucrurile care îi despart de vecinii lor, învăţând totodată cum să depăşească aceste inconveniente, astfel încât istoria să nu se transforme într-o unealtă politică cu consecinţe nefaste. De la înfiinţarea reţelei EUSTORY, în anul 2001, au participat aproximativ 100.000 de tineri din 21 de ţări, cu peste 40.000 de lucrări.
Rădăcinile EUSTORY sunt însă mai adânci, ele întinzându-se până în anul 1973, când, la iniţiativa comună a preşedintelui federal de la acea vreme, Gustav Heinemann, şi a industriaşului şi filantropului Kurt A. Körber, a fost lansat un concurs de istorie pentru elevii germani. Ideea de a-i face pe tineri să se intereseze de propria istorie a fost continuată mai apoi de toţi preşedinţii care au urmat. În anul 1995, ideea a fost adoptată şi de Polonia, extinzându-se mai apoi şi în alte 20 de ţări. În România, concursul ISTORIA MEA – EUSTORY se desfăşoară din anul 2000, fiind actualmente în faza de pregătire a celei de-a VI-a ediţii, organizată de către Asociaţia DRIFI.

www.1989history.eu

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Un manual scolar incompetent si mincinos

Nu de multa vreme a avut loc o conferinta internationala organizata de Vatican, avand ca tema discutarea teoriilor privind crearea...

Închide
3.12.165.82