caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Libris



 

Carol Iancu – «Miturile fondatoare ale antisemitismului. Din antichitate până în zilele noastre»

de (5-3-2009)

În anul 2005, Editura Hasefer a publicat în traducerea lui Ţicu Goldstein «Les mythes fondateurs de l’antisémitisme. De l’Antiquité a nos jours» de Carol Iancu. Acest volum apărut în 2003 la Editions Privat din Toulouse, reprezintă unul din studiile extrem de elaborate în istoria iudaismului ale distinsului autor Carol Iancu, ale căror lucrări de specialitate au fost de curând menţionate şi în bibliografia unui best-seller «Eugene Ionesco. Mise en scène d’un existant spécial en son œuvre et en son temps», Flammarion, 2009, al scriitorului André Le Gall.
Originar din România, Carol Iancu este profesor la Universitatea «Paul Valery» din Montpellier, doctor honoris causa al Universităţii «Babeş – Bolyai» din Cluj-Napoca, director al «Centrului de studii şi cercetări evreieşti» din Montpellier, copreşedinte al Asociaţiei pentru înţelegere iudeo – creştină din Franţa.
«Les mythes fondateurs de l’antisémitisme. De l’Antiquité a nos jours» se constituie într-o analiză istorică detaliată a fenomenului antisemit prin prisma socio-politică şi este în primul rând, aşa cum menţiona şi Carol Iancu: «O datorie a memoriei şi o datorie de recunoştinţă faţă de o lume care nu mai este, faţă de un idişland dispărut în demenţa Shoah-ului. O datorie de recunoştinţă, dublată de o necesară avertizare în privinţa nocivităţii antisemitismului.».

Volumul «Miturile fondatoare ale antisemitismului. Din antichitate până în zilele noastre» este structurat în şapte mari capitole: «De la antiiudaismul la antiiudasmul creştin», «Antiiudaismul medieval creştin şi musulman», «Fundamentele ideologice ale antisemitismului modern», «Manifestările antisemitismului modern: de la pogromuri la Shoah, «Miturile antisemitismului modern», «De la antisionism la „noul” antisemitism contemporan» şi «Miturile antisionismului şi „noul” antisemitism» pe care vă invit să le aprofundaţi.

Într-o lume în care toleranţa interetnică este absolut necesară în dezvoltarea civilizaţiei umane, antisemitismul devine un real pericol ca orice altă formă de rasism.
De ce acest fenomen a luat o asemenea amploare, cine şi cum a provocat resorturile iudeofobiei şi implicit xenofobiei, din antichitate până în perioada contemporană, acest factor major distructiv, care antrenează spre genocid şi distrugere purtând spectrul conflagraţiilor mondiale, iată întrebări cărora autorul le prezintă răspunsurile prin prisma cercetării istorice în acest studiu.

„Iudeofobia este o psihoză” aşa cum menţiona medicul rus Leo Pinsker în 1881, o psihoză gravă ca şi xenofobia generalizată împotriva contemporanilor noştri, indiferent de grupare etnică, de convingeri religioase şi politice. De la idolatrie la monoteism, de la protorasism la antisionism, revizionism şi negaţionism, xenofobia constituie regresul civilizaţiei moderne, într-un secol în care ajungem paradoxal, în spaţiul cosmic dar nu suntem capabili să acceptăm pe ceilalţi semeni de lângă noi.

Prin cartea sa «Miturile fondatoare ale antisemitismului. Din antichitate până în zilele noastre», Carol Iancu demonstrează necesitatea cunoaşterii istoriei civilizaţiilor şi susţinerea „moştenirii intelectuale comune” a omenirii, fiind un militant consecvent alături de alţi oameni de ştiinţă din întreaga lume, în lupta pentru eradicarea nu numai a iudeofobiei ci a xenofobiei, indiferent de rasă şi credinţă.

Ecouri

  • Andrea Ghita: (5-3-2009 la 00:00)

    Ma bucur ca revista Acum publica recenzia unei carti care, asemeni tuturor cartilor profesorului Carol Iancu ,imbina informatia bogata si plina de acuratete cu un stil elegant dar accesibil. Cartea de fata, care ofera o imagine generala a surselor si formelor antisemitismului de-a lungul timpului, ar trebui citita de cat mai multa lume. Am avut placerea sa o prezint in emisiunea Shalom de la TVR Cluj, chiar in momentul aparitiei ei, avandu-l invitat pe autor. Peste un timp, la un targ de carte, am constatat cu bucurie ca lumea statea le rand ca
    s-o cumpere.

  • Marina Nicolaev: (5-3-2009 la 00:00)

    Mulţumesc.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
O voce de tip nou in Parlamentul României

Într-o corespondenţă oficială, adresată în calitate de preşedinte al Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989, senatorul liberal Raymond Luca...

Închide
3.146.176.214