caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sanatate



 

Telemedicina sosește și în România

de (25-2-2009)

SISTEMUL TELEMEDICINA IN ROMANIA

Pana cel tarziu pe 15 martie va fi implementat sistemul telemedicina în Romania. Iniţiativa aparţine subsecretarului de stat Raed Arafat care a precizat că „Este un proiect licitat anul trecut, finantat prin Banca Mondiala. Am ajuns la faza de implementare in Regiunea 7 Centru plus judetul Bistrita Nasaud. Toate spitalele cuprinse in proiect vor fi conectate la UPU la Mures”.

Acest proiect va permite ca specialistii sa dea sfaturi pe probleme de urgenta medicilor din spitalele mici avand drept consecinta luarea unei decizii mai rapide privind transferul pacientului”, a explicat Raed Arafat.

Sistemul presupune ca medicii din spitalele mici vor beneficia de sfaturile specialistilor din Targu Mures, dupa ce acestia vad pacientul si analizele care i se fac prin sistem audio-video.

Pe viitor se va face transmisia de ecografie in timp real, Conectarea se face audio – video cu transmiterea de date medicale.

Proiectul este foarte util mai ales in spitalele unde nu sunt de garda medici specialisti. Valoarea proiectului este de 1,6 milioane de euro, bani de la Banca Mondiala din care s-au folosit 890.000 de euro. Medicii vor beneficia de sprijin total din partea ministerului pentru a se pregati in telemedicina.

Dacă aplicarea sa se va dovedi utilă, proiectul va fi extins şi în alte regiuni. Sistemul se va implementa cu ajutorul Serviciului de Transmisiuni Speciale (STS), care coordoneaza implementarea şi pana la 15 martie vom avea primele centre funcţionale.

ÎN SISTEMUL SANITAR SE VA INTRODUCE GHIDURI SI PROTOCOALE TERAPEUTICE

Începand cu 1 martie a.c., o serie de ghiduri si protocoale care se vor adresa tuturor nivelurilor de asistenta medicala, de la cea primara pana la asistenta spitaliceasca avand ca termen de finalizare 1 iunie 2009.

Acesta va avea patru componente:
-Sprijin pentru descentralizarea Sistemului Sanitar
-Analiza performantelor spitalelor
-Sustinerea dezvoltarii ghidurilor terapeutice si implementarii protocoalelor
-Evaluarea si managementul programelor nationale ale MS

Va însemna introducerea regulilor si a normelor in tratarea pacientilor din spitalele si cabinetele medicilor.
Primele ghiduri si protocoale se vor elabora pentru bolile:

-Cerebrovasculare
-Cardiopatia ischiemica si infarctul
-Hipertensiune arteriala
-Bolile pulmonare cronice
-Cancerul de col, de san, de prostata si de colon
-Diabetul zaharat

Acestea vor fi publicate pe un portal special realizat in colaborare cu SNSPMS.

DURATA SOMNULUI INFLUENTEAZA APARITIA TUMORILOR MAMARE

Cercetatorii de la Tohoku University, Japonia, au efectuat un studiu pe un lot de 23.995 femei şi au demonstrat ca durata somnului influenţează apariţia tumorilor mamare, rezultatele studiului fiind publicate in British Journal of Cancer, 2008.

Femeile care dorm mai puţin de șapte ore pe noapte prezintă un risc mai mare de cancer mamar, decat cele care îşi respectă durata de somn.

Studiul a relevat asocierea inversa intre durata somnului si acest tip de cancer, subiectii, care au avut o durata a somnului de 6 ore/noapte sau dormeau in timpul zilei, prezentau un risc semnificativ mai mare aparitie a cancerului la san.

Melatonina, hormonul secretat de glanda pineala, se stie ca are un rol in asocierea dintre durata somnului si tumora mamara.

Melatonina controleaza sinteza si secretia hormonilor sexuali, favorizand eliberarea hormonului de eliberare de gonadotropina.

Sursa: Pharma Business

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Expoziția BURSELE ELITE ART

Asociaţia ELITE ART Club UNESCO anunţă deschiderea expoziţiei de pictură şi grafică „BURSELE ELITE ART” în zilele de sâmbătă 28...

Închide
18.119.133.214