caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

Insalata dal giardino (Salata Waldorf)

de (22-2-2009)
Oscar of the WaldorfOscar of the Waldorf

In traditia culinara a multor tari, salata a reprezentat doar un intermezzo, o garnitura, un decor.
In ultimii ani s-a demonstrat ca alimentatia nesanatoasa ramane o cauza principala in cazul afectiunilor cardiace, cancerigene sau de alta natura.

Statisticile, cercetarile specializate in nutrionism au dezvoltat ideea ca legumele si fructele cu cat sunt consumate in starea lor naturala, cu atat sunt mai sanatoase. In urma cu ani nimeni nu si-ar fi imaginat ca platourile de cruditati ar face parte din meniurile zilnice.
In Italia salata se mananca dupa felul principal, in SUA inainte, in alte tari in acelasi timp. Din ce in ce mai mult salatele devin un platou de rezistenta.

O intreaga diversitate si popularizare a salatei a impulsionat industria gastronomica si hoteliera sa puna pe piata retete mai vechi si altele mai fanteziste, chiar unele de fuziune (ingrediente calde in combinatie cu salata rece), categorii despre care voi vorbi in artcolele ce vor urma.

O salata simpla, plina de savoare a fost descoperita in urma cu peste un secol, nu de catre un sef bucatar, ci de catre Oscar Tschirky(1895-1950) un sef de sala al restaurantului Waldorf Astoria din New York City. Supranumit pe drept Oscar of the Waldorf datorita contributiilor sale in cadrul artei culinare newyorkeze (popularizarea, punerea pe piata a celebrei vinegrete o mie de insule si ouale Benedictine), modestul angajat devine o celebritate si i se aduc cuvinte de apreciere, de recunostinta de catre Walter P. Chrysler, J.Edgar Hoover, Eleanor Roosevelt, Henry Morgenthau etc.
Salada clasica, purtand si astazi numele celebrului hotel se compune din patru ingrediente: mere, maioneza, suc de lamaie, telina taiata in cuburi foarte mici.

Ulterior au fost adaugate la retetar nuci, stafide sau boabe de struguri.

Este o salata ideala in curele de slabire, dand senzatia de satietate in acelasi timp.

Va propun o reteta Waldorf ce ar putea fi servita ca garnitura alaturi de piept de pui ori somon la gratar. Precizez ca nici carnea de pui si nici somonul nu trebuie condimentate pentru a pastra savoarea salatei :

Durata de preparare: 20 minute
Grad de dificultate: redusa
Ingredientele:1 cupa de fructe uscate in cuburi ( mango, caise, coarne, stafide, sa);
1/2 cupa de iaurt ;
2 linguri de suc de lamaie;
1 lingura de sirop de artar, daca nu miere;
8 mere de soiuri diferite verzi, rosii, etc taiate in cuburi nu prea mici ( 1,5cm-2 cm);
1 ½ cupa de telina verde;
1 ½ cupa de boabe de struguri ;
1/4 cupa de nuci taiate cu cutitul, nu sfaramate sau pisate;
2- 3 linguri smantana optional;
4 andive sau in lipsa acestora, salata verde – frunze.
Metoda de preparare: Intr-un bol amestecati fructele uscate, telina si merele cu sucul de lamaie si cu siropul de artar sau mierea. Adaugati merele taiate, boabele de struguri si apoi iaurtul, amestecand cu mare grija. Daca iaurtul va pare prea lichid adaugati doua sau trei linguri de smantana.
Asezati andivele desfacute sau foile de salata, in cerc, ca niste raze ori spite de roata si depuneti compozitia in centrul platoului. Presarati nucile deasupra.

Va sugerez sa nu amestecati de la inceput ingredientele cu tot iaurtul, puneti graduat. Cand am mentionat telina, m-am referit la telina verde.

GREUTATE /TEMPERATURA

1 uncie (oz.) = 28.0 grame (gr.) 212◦ F = 100◦ C (pct. de
8 uncii = 227.0 grame fierbere, apa)
1 livra (lb) = 0.45 kilograme (kg.) 225◦ F = 110◦C
2.2 livre = 1.0 kilogram 250◦ F = 120◦C
275◦ F = 135◦C

VOLUM (LICHID) 300◦ F = 150◦C

1 lingurita = 5.0 mililitri (ml) 325◦ F = 160◦C
1 lingura = 15.0 mililitri 350◦ F = 180◦C
1 uncie lichida = 30.0 mililitri 375◦ F = 190◦C
1 ceasca (cupa) = 240 mililitri 400◦F = 200◦C
( Pentru a converti gradele Fahrenheit in Celsius scade 32 si inmulteste rezultatul cu 5/9.)
1 pinta (halba) = 480.0 mililitri
cuarta = 0.95 litri
1 galon = 3.80 litri 32

Ecouri

  • Cornelia: (22-2-2009 la 00:00)

    D-abia astept la sfarsit de saptamana sa o prepar…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Apel la responsabilitatea jurnalistilor

Organizatiile semnatare isi exprima ingrijorarea fata de degradarea accentuata a discursului jurnalistic si semnaleaza alunecarea periculoasa a presei romanesti in...

Închide
3.145.186.132