A devenit evident: consumatorul nu mai inghite fructe si legume rotofeie, variat colorate, stralucitoare, intr-un cuvant: good- looking. Ce-i trebuie lui piersici cu diametrul de 3 toli, mustind de esente artificiale? La ce-i folosesc sfecla sfera perfecta cu gust de cirese amare, ridichea cat mingea de tenis si cu miros de ananas, ori pepenele cu alura de dirijabil si raspandind suave arome tropicale? Cine mai vrea sa puna in oala de ciorba morcovi colorati industrial trei la metru liniar, fasole cat rinichiul de porc si dovlecei stralucitori ca smaraldele, toate, fara exceptie, imbibate cu omniprezentele, nocivele, hulitele E-uri? Mai vrea cetateanul mediu statistic sa guste salata cu foaia groasa precum clatita si gust de plastic incins, microcastraveti murati inmiresmati cu extracte din hidrocarburi aromate, struguri cat prunele si pruna cat portocala?
E limpede, pentru euro-eco-meseanul responsabil fata de propria sanatate, a devenit trendy sa refuze merele fara pete pamantii, ceapa care nu miroase pana la a treia casa, barabulele lipsite de perforatii, para pe care nu se pune musca… Dar ce procentaj de mucegai admitem pe lotul de produs? Cati paraziti, numarati la bucata, toleram la tona de banane? Cati paduchi verzulii lasam sa zburde pe stevia medie la hectar? Tot cautand naturalul de dragul clientului, nu cumva pierdem controlul asupra parametrilor produselor de pe piata? Nu cumva o blestemata de doza de imprevizibil va incepe sa dea castig de cauza tocmai amaratilor de pitici agricoli incapabili, si ieri si azi, sa tina pasul cu tehnologiile de ultima ora? Pana la urma, ce facem? Lasam totul, inclusiv profitul si pietele de desfacere, la mana naturii capricioase?
Hai sa fim seriosi! Statisticile de ultima ora demonstreaza fara putinta de indoiala cateva adevaruri simple:
-femeile in a treia decada de viata solicita la micul dejun numai platouri cu caise Φ= 5 cm ± 10%
-familiile cu multi copii accepta salata din vinete cu maximum 3 pete de 5mmp la kilogram distribuite pe vinete diferite
-intelectualii 80% melomani si/ sau 72% cinefili consuma la cina tomate cu puncte de mucegai, convinsi fiind ca e singura solutie de intoarcere la valorile nemuritoare ale satului traditional
-somerii din marile aglomerari urbane sunt dispusi sa plateasca pana la 3% in plus pe suta de grame de cartofi pai, cu conditia sa vada cu proprii ochi cadavrul stafidit al gandacelului de Colorado capturat si executat in ziua recoltarii tuberculilor
-pensionarii cu studii medii sunt satisfacuti 85% numai in zilele cand vad pe taraba struguri cu 19…27 musculite/ ladita, iar coeficientul de multumire scade direct proportional cu radacina cubica a diferentei dintre media patratica a numarului de muste la suta de grame si dispersia logaritmica a varstei vanzatoarei de la supermarket.
Fata de cele de mai sus, cine ar avea lipsa de realism sa abandoneze atatia ani de cercetari minutioase si progrese chimico- biologice, dar si socio- psiho- economico- advertisingiste, permitand hazardului sa aleaga intre visina de la cina, caisa din compot si maslina de pe pizza cu denumire exotica? Cine are curajul inconstient de a decide prin teoria probabilitatilor unde se termina garantia naturalului si unde incep putreziciunea, miasmele, focarele de infectie? Cine isi permite sa stabileasca limite intre 2% si 2,5% conopide stricate la pogon, intre 4 si 5 procente de bostani putreziti la chintal, intre 0,001 si 0,01 sanse de a inghiti o cireasa cu tot cu micul locatar carnos?
Oameni buni, nu exista problema fara solutie! Cine sa rezolve ecuatia E-urilor daca nu aceiasi specialisti care au generat-o? Cine sa-i bage mintile in cap bietului consumator obsedat de magia naturalului, avid de pere viermanoase si mucegai pe pastarnac, lacom de ecoiluzii? Un strop de rabdare, totul e pregatit! Noua generatie de E-uri dedicate vandabilitatii produselor 100% tratate industrial se va aplica nu legumelor si fructelor, ajunse deja la perfectiune, ci noului mic favorit al opiniei publice, vedetei la moda, prietenul nostru viermisorul, atat de dorit de gospodine, noul garant al calitatii agroalimentare!
E-GEO, solutia multdorita de producatorii detinatori de marfa ireprosabila geometric, dezolati din cauza mofturosilor de consumatori dornici de imperfectiune! Injectate in straturile suprafetelor exterioare ale obiectivelor si imediat sesizate olfactiv de viermii de adancime din zona de campie, substantele din familia E-GEO le induc micilor hamesiti dorinta otravita de consum! Plini de entuziasm, inelatii locatari vor parasi comodele domicilii litosferice si se vor avanta la verticala promenada incepand de la radacina, in sus pana la produsul vandabil, iar aici vor naviga fara odihna de-a lungul si de-a latul ispititorului dejun legumicol! Ingurgitand de zor fragmente de coaja prin orificiul bucal anterior din fata, vor altera inevitabil forma perfect sferica/ elipsoidala/ hiperparabolica a fructo-legumelor, iar eliminand rezultatul intr-o dispunere haotica pe la capatul post-digestiv si anume cel opus primului, viermisorii sensibilizati cu E-GEO vor distruge geometria perfecta refuzata de consumatorul modern, creand astfel agroproduse cu forme neregulate, pe gustul optic al beneficiarului!
E-TARGET, pulverizat pe dealurile subcarpatice, inhalat de viermii din salbaticie, ii va izgoni din mediul lor natural catre hectarele de livezi cu pomi fructiferi! Insetati de sucurile naturale imbibate cu E-uri din vechea generatie dedicata fructelor de tuica si compot, viermii imbatati cu E-TARGET se vor napusti ordonat spre ramurile pline de rod, isi vor alege fiecare cate o singura victima, aplicand 1 (si numai una) singura muscatura decisiva la suprafata fructului ales, psihologic tintita in punctul cel mai vizibil ochiului uman, dupa care se vor retrage la fel de ordonat, fiecare la buruiana lui. Si astfel, in elegantele supermarketuri vor ajunge fructele ideale, pastrand toate calitatile oferite de tratamentele deja perfectionate, dar in acelasi timp natural garantate de mica, inofensiva, insa extrem de vizibila si comerciala muscatura doveditoare!
E-DOMICILIU, un produs revolutionar, garantat de experti in software cromozomial, contine capsule cu mici viermisori de dimensiunea firului de par, ghemotositi si flamanzi, dar bine instruiti genetic … Capsulele vor fi transportate la depozite si azvarlite pe stivele de ladite cu merisoare rosii, aurii sau verzulii, unde isi vor deversa automat continutul. Fiecare mic locatar va identifica o ladita, avand grija, in modul cel mai fermionic posibil, sa nu fie deja ocupata de unul dintre fratiorii sai. Apoi, la nivel de ladita, va studia pozitia merelor fata de coordonatele colturilor si se va caza pe un fruct aflat la loc vizibil. Il va perfora cu delicatete, isi va gasi o pozitie pe partea expusa si va intra in hibernare. Va reveni la viata, plin de elan, de fiecare data cand cumparatorii vor dori sa examineze ladita. Iesind din gaurica inarmat cu un zambet cuceritor, viermele tratat cu E-DOMICILIU va demonstra, prin simpla sa prezenta, chiar si celui mai exigent inspector, ca merele din lot sunt absolut naturale, dar in acelasi timp perfect sanatoase, caci procentajul de mere viermanoase se incadreaza in standardul de 1 buc/ ladita!
Iata cum viermele cu E-uri se alatura celorlalte minunate realizari ale societatii contemporane: E-MAILUL- bijuteria comunicarii moderne, E-LEARNING- reala capodopera didactico- informatica, E-BANKINGUL- poarta electronica spre universul financiar, E-LODIA- policier & horror- show in timp real, E-TC, E-TC, E-TC…