caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Diaspora



 

Cosmarul romanilor din orasul lui Cervantes

de (1-2-2009)

Criza economica nu i-a afectat pe toti romanii in mod egal. Cei mai loviti emigranti sunt concetatenii nostri din Spania, care au venit aici cu sutele de mii pentru a munci, indeosebi in domeniul constructiilor. Spre deosebire de alte tari europene, mai puternic industrializate, Spania se confrunta astazi cu un somaj ce se apropie de 14%, precum si cu prabusirea pietei imobiliare.

Pentru operatorii de autocare cu destinatia Spania (firme ca Tabita Tours, Lyod Travel, Ro-Tur si altele), criza pare a fi un fenomen economic de mai mica importanta. Rezervarile de bilete dinspre si spre Romania au ramas deocamdata la acelasi nivel ca anul trecut. Mai mult de jumatate dintre calatori sunt romi care vin in Spania in principal pentru cersit – o activitate relativ lucrativa pentru acestia, pe care o practica in egala masura tineri si varstnici, femei si copii, pentru sume cuprinse intre 15 si 30 de euro pe zi.

Romanii care ajung acum in Spania pentru a munci, insa, sunt intampinati cu raceala, daca nu chiar cu ostilitate, de catre conationalii lor stabiliti aici de cativa ani. De regula, acestia incearca sa se stabileasca in cele cateva aglomeratii dominate de romani, fie din jurul Madridului (Coslada, Alcala de Henares sau Mostoles), fie in zone precum Castillon, Valencia sau Huelva.

Criza imobiliara a facut mii de victime printre romanii de aici, majoritatea barbatilor care lucreaza in Spania fiind activi in sectorul constructiilor. In centrul orasului Coslada, spre exemplu, pot fi vazuti zilnic sute de romani ingrijorati, care se aduna in „parcul romanilor” pentru a incerca sa gaseasca impreuna solutii. Inaine de izbucnirea crizei, acestia castigau in jur de 1200 de euro pe luna, cateodata mai mult daca lucrau la negru. Comunitatea de aici numara aproximativ 16.000 de romani, care sunt deserviti de magazine alimentare, restaurante si cofetarii patronate de intreprinzatori romani. Cei care au avut contracte de munca si au apucat sa cotizeze macar cativa ani la bugetul asigurarilor sociale spaniole, primesc un ajutor de somaj cuprins intre 800 si 900 de euro lunar, timp de patru luni pentru fiecare an lucrat. Cu alte cuvinte, pentru cineva care a lucrat legal timp de 5 ani, perioada de plata a ajutorului de somaj va fi de 20 de luni. La expirarea acesteia, romanii care raman in continuare in Spania pot primi in jur de 400 de euro pe luna timp de un an, sub forma unui ajutor social. Or, tocmai in aceasta consta cosmarul romanilor : daca criza nu va lua sfarsit in 2010 sau in 2011, toti acesti oameni se tem ca vor ramane fara niciun venit. Multi dintre ei si-au facut chiar rate pentru a-si cumpara o locuinta, riscand la randul lor sa ramana in strada.

Astfel, domnul Litu, un constructor originar din Campina, nu este convins ca actuala criza va lua sfarsit in curand, cel putin nu pentru emigrantii romani. „Romanii s-ar intoarce si maine in tara, insa nu au incredere ca vor primi vreun ajutor din partea cuiva, odata ajunsi acolo.” In Spania exista mii de muncitori romani trecuti binisor de 45 de ani care, desi au multa experienta profesionala, sunt convinsi ca nu vor mai gasi de lucru odata intorsi acasa. Altii – cum este cazul unui inginer roman cu 10 de experienta acumulata in mai multe tari, inclusiv Israel, si are inca serviciu in Spania – se simt inselati de catre consilierii care i-au sfatuit sa se indatoreze la banca pentru a-si cumpara locuinte aici. Locuintele pe credit pot fi pierdute usor in cazul pierderii locului de munca, iar valoarea lor de piata a scazut dramatic din cauza crizei. Cu o rata dubla a somajului, daca o comparam cu Germania sau Franta, Spania a incetat practic sa mai reprezinte un El Dorado pentru potentialii emigranti romani.

Reintoarcerea acasa, atat de insistent incurajata de Ministerul Muncii pe vremea guvernarii Tariceanu, ar putea astazi reprezenta o posibila iesire din acest cosmar. Astfel, grupul imobiliar TEIA, cu sediul in Alcala de Henares, orasul natal al lui Cervantes, pune la dispozitia romanilor interesati un pachet special de servicii in cadrul unui program promotional denumit „Intoarce-te acasa”. Concret, firma promite sa ofere doritorilor o casa (visul oricarui roman cu scaun la cap) SI un loc de munca retribuit cu 800 de euro lunar, in orase ca Sibiu, Cluj, Timisoara, Ploiesti sau Iasi. Potrivit domnilor Nicu Dendiu si Doru Suciu, directori TEIA, „retributia oferita beneficiarilor acestui program este una corecta si, potrivit analizelor economice, veniturile unei familii compuse din sot (800 de euro pe luna) si sotie (aproximativ 400 euro pe luna) duc la un nivel de trai mai bun in Romania, decat cel al unei familii din Spania cu venituri chiar mai mari. Pe toata durata contractului de munca salariul mentionat va fi cel real, consemnat in acte, atfel incat sansele de creditare pentru cumpararea unei locuinte sa fie maxime. In plus, oferim conditii de munca la standarde europene.” Altfel spus, firma TEIA propune celor selectati contracte de munca in Romania pe santierele proprii, si salarii care sa permita celor care se intorc acasa sa-si achite ratele la casele construite pentru ei tot de catre firma TEIA. Potrivit domnului Suciu, din luna noiembrie 2008 pana in prezent, si-au manifestat interesul pentru acest program peste 600 de romani, discutiile continuand cu aproximativ jumatate dintre acestia.

Cu toate acestea, multi romani ar prefera sa ramana in Spania, mai ales familistii care au copiii la scoala aici. Din nefericire, criza a lovit comunitatea romaneasca din Alcala – pastorita cu distinctie de preotul Adrian Pintea – tocmai cand aceasta a primit un teren din partea primariei locale pentru constructia unei noi biserici, cea veche dovedindu-se neincapatoare. Tocmai acum, adica de la 1 ianuarie 2009, statul spaniol a hotarat sa renunte la restrictiile impuse bulgarilor si romanilor care doresc sa munceasca in Spania. In plus, Alcala de Henares a fost selectata Capitala Culturala Europeana pentru 2016, fiind deci nevoie de o forta de munca insemnata pentru restaurarea monumentelor orasului. Pentru moment, insa, numai romancele mai reusesc sa-si pastreze locurile de munca aici. Vom reveni cu detalii despre toate acestea in curand…

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Dimitri Chostakovich – “Lady Machbeth de Mzensk” – Opera Bastille

La Opera Bastille din Paris a avut loc în data de 17 ianuarie 2009 premiera “Lady Machbeth de Mzensk”, o...

Închide
18.117.12.223