Miliardarul rus Alexander Lebedev urmează să devină acționarul majoritar la cotidianul londonez Evening Standard, ca urmare a achiziționării a trei sferturi dintre acțiuni contra sumei de 1 liră sterlină.
Lebedev este fost spion KGB și și-a făcut averea în sectorul bancar.
Fostul locotenent – colonel KGB în post la Londra a cumpărat cotidianul pe care îl folosea în anii ’80 ca să adune informații solicitate de centrala de la Moscova.
Achizționarea pachetului majoritar la Evening Standard contra sumei de o liră a fost posibilă datorită stării precare a cotidianului de după amiază al capitalei britanice, cauzate de prăbușirea veniturilor din reclamă.
Ziarul are un tiraj zilnic de 280000 de exemplare și pierderi estimate la peste 15 milioane de lire în 2008.
Noul acționar majoritar a declarat că nu urmărește să influențeze politica editorială.
“Suntem mari sprijinitori ai presei libere și independente și admirăm Evening Standard ca o publicație de prestigiu cu tradiția sa de jurnalism de calitate și comentarii”, a declarat Lebedev.
Evening Standard este cunoscut ca un ziar centrist, în care poți găsi opinii din toate colțurile spectrului politic și mai ales expuse pe un ton extrem de civilizat.
Lebedev, a cărui avere este estimată la peste trei miliarde de dolari și-a făcut banii în sectorul bancar, spre deosebire de ceilalți oligarhi ruși, de care are grijă întotdeauna să se delimiteze, care s-au îmbogățit pe seama materiilor prime, mai ales a petrolului și gazelor.
Împreună cu fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, el a devenit acționar la Novaia Gazeta, publicația în care scria și Anna Politkovskaya, jurnalista extrem de critică la adresa liderului de la Kremlin Vladimir Putin, care a fost asasinată în 2006.
Deși este un KGB-ist atipic, convertit aparent la democrație reală și economie de piață, achiziționarea de către Lebedev a cotidianului Evening Standard nu a fost unanim salutată.
Scriind în cotidianul de orientare conservatoare Daily Telegraph, fostul editor al acestui ziar Sir Peregrine Hawthorne spunea că avem de aface cu un nou exemplu al declinului mândriei britanice.
“Vă imaginați cumva că în Franța ar fi fost posibilă cumpărarea unui Le Figaro sau Le Monde de un multi-milionar rus?”, se întreba venerabilul jurnalist. Se parte însă că realitățile economice sunt mai puternice decât mândria națională.
“…avem de a face cu un nou exemplu al declinului mândriei britanice”.
Si, totodată, cu un nou prilej de ascensiune a mândriei ruşilor. Cu toate disensiunile cu UE, Rusia vrea să fie prezentă in lumea occidentala, să destrame anumite clişee legate de scandalurile anterioare cu spioni si sa-i pună pe picior de paritate pe investitorii ruşi cu cei britanici.