caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Moldova nu are nevoie de avocat în relația cu UE – Andrei Stratan

de (21-1-2009)
Andrei Stratan (stânga) l-a primit pe omologul său Cristian Diaconescu (foto Agerpres)Andrei Stratan (stânga) l-a primit pe omologul său Cristian Diaconescu (foto Agerpres)

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan, a făcut o declarație aparent contradictorie după întâlnirea sa de la Chișinău cu omologul său din România, Cristian Diaconescu.

„Din câte cunosc nu am comis nicio abatere în ultimul timp ca să solicităm serviciile de avocat pentru a avea un dialog constructiv cu autorităţile de la Bruxelles”, a declarat Andrei Stratan, adăugând că profită “de vizita dlui Diaconescu la Chişinău pentru a solicita şi în continuare sprijinul României pentru aprofundarea relaţiilor economice ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”, relatează UNIMEDIA.MD.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a emis următorul comunicat:

Ministrul afacerilor externe Cristian Diaconescu a efectuat astăzi o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia omologului său, în cadrul căreia a fost primit de preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin şi a avut convorbiri cu ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan.

La finalul convorbirilor, cei doi şefi ai diplomaţiilor au dat asigurări că relaţiile dintre cele două ţări urmează coordonate pragmatice, pe un model european.

Ministrul Cristian Diaconescu a reiterat sprijinul ferm al României pentru parcursul european al Republicii Moldova. „Scopul acestei vizite a fost acela de a avea un prim contact, după preluarea mandatului. Credem că atât din discuţiile pe care le-am avut cu domnul ministru Andrei Stratan, cât şi în contextul întâlnirii cu domnul preşedinte Vladimir Voronin, s-au degajat două premise deosebit de importante, în ceea ce priveşte perspectivele relaţiilor bilaterale. În primul rând, atât România cât şi Republica Moldova doresc, în continuare, să dezvolte o relaţie pragmatică, în spirit european şi credem că e un obiectiv strategic comun ca România şi Republica Moldova să dea substanţă în sens european acestei cooperări. În al doilea rând, ţările noatre doresc să aplice un model european în ceea ce priveşte relaţiile lor bilaterale. Vreau să spun foarte clar că Republica Moldova este parte a Europei de Sud-Est şi cred că regândirea, din punctul de vedere al UE, a relaţiilor cu Republica Moldova trebuie să se facă pe planul dimensiunii bilaterale. Deci România va sprijini în continuare aspiraţiile de integrare europeană ale Republicii Moldova”, a declarat ministrul Diaconescu.

El a subliniat că, prin demersurile pe care le va face la Bruxelles şi prin sprijinul concret, România va încerca să explice partenerilor europeni faptul că Republica Moldova este un stat avansat din punctul de vedere al standardelor şi normelor pe care Uniunea Europeană le are la baza constituirii sale. „Un statut special şi o încurajare în cea ce priveşte dialogul european reprezintă după părerea noastră o necesitate în acest moment şi vom susţine ferm această abordare”, a precizat ministrul.

Şeful diplomaţiei române a mai spus că în problema transnistreană România, ca stat membru al Uniunii Europene, susţine formatul de negociere 5+2 şi o implicare activă a UE.

„Am convenit că sprijinirea şi seriozitatea României faţă de Republica Moldova în această problemă sensibilă, reprezintă o prioritate şi cadrul UE poate face mai adecvată o astfel de atitudine. Dar asta nu înseamnă că România şi-a pierdut interesul sau că îşi diminuează implicarea, dar este o implicare împreună cu partenerii europeni, acceptată, salutată şi aşteptată, chiar, de colegii noştri de la Chişinău”, a declarat ministrul de externe Cristian Diaconescu.

Alte subiecte abordate în discuţia dintre cei doi miniştri de externe au vizat cooperarea transfrontalieră, derularea de proiecte legate de securitatea energetică, de protecţia mediului, de întărirea malurilor Prutului. „Sunt probleme care privesc direct cetăţenii din cele două ţări, dincolo de discursul politic general, dar care trebuie să fie sprijinit inclusiv la nivel politic şi guvernamental de cele două ţări”, a subliniat ministrul Diaconescu.

„Vă asigur că fiecare dintre state îşi cunoaşte foarte bine interesele, dar în orice caz, nimeni nu este în acest moment dispus să înregistreze un blocaj, pe un aspect sau altul, pe o anume conotaţie dintr-un document sau altul, pentru că avem foarte multe proiecte de natură economică şi geo-strategică pe care vrem să le punem în aplicare. Cred că şi de partea moldoveană există toată disponibilitatea pentru a scoate din discuţie chestiunile care s-ar putea, pentru un interval de timp, să ne împiedice în dezvoltarea acestor proiecte strategice”, a spus ministrul Cristian Diaconescu.

Ministrul român de externe a mai arătat că în acest moment suntem în situaţia de a putea evalua şi dinamiza dialogul pe toate planurile inclusiv în ceea ce priveşte cadrul juridic bilateral între cele două state.

„Delegaţiile noastre, echipele de negociatori vor primi semnalul necesar, în senul de a analiza cât se poate de atent stadiul în care s-a ajuns pe aceste negocieri, care sunt oportunităţile pentru finalizarea cât mai rapidă a discuţiilor pe toate pachetele de negociere. Cred că, într-un spirit de bună credinţă, în intenţia de a servi interesul naţional al ambelor state şi într-un spirit de cooperare aşa cum cel puţin a rezultat din dialogul din această dimineaţă, vom găsi soluţii în legătură cu probleme care încă sunt în discuţie”, a subliniat el.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a emis următorul comunicat după întrevederea celor doi miniștri:

Astăzi, 22 ianuarie 2009, a sosit în vizită de lucru la Chişinău dl Cristian Diaconescu, Ministrul Afacerilor Externe al României. Vizita a început cu o întrevedere tete-a-tete a oaspetelui cu dl Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, după care întîlnirea a continuat în format extins cu participarea membrilor delegaţiilor oficiale.

Salutând prezenţa omologului său român la Chişinău, Ministrul s-a referit la evoluţiile cooperării bilaterale în diverse domenii şi a opinat că Republica Moldova şi România trebuie să aprofundeze acest dialog pentru succesele comune ale celor două state. A fost accentuată cooperarea pe dimensiunea europeană, care oferă posibilităţi vaste în implementarea unor proiecte importante pentru ambele state. În acest context, a fost exprimată doleanţa de a lansa noi proiecte de cooperare transfrontalieră, dar, totodată, şi de a le finaliza pe cele începute anterior, inaugurarea punctului de trecere a frontierei Lipcani-Rădăuţi fiind doar unul dintre ele. La compartimentul integrare europeană, Andrei Stratan a făcut o trecere în revistă a evoluţiilor recente ale relaţiilor ţării noastre cu UE şi a expus viziunea părţii moldoveneşti privind natura viitorului cadru al cooperării RM—UE. „În opinia noastră, nu există nici un impediment serios pentru consolidarea relaţiilor şi apropierea între Republica Moldova şi România”,- a subliniat şeful diplomaţiei moldoveneşti. Cu titlu special, el a menţionat succesele înregistrate în domeniul cooperării comercial-economice, remarcînd că acestea sunt ca un barometru care indică asupra prezentului sigur şi al perspectivelor relaţiilor moldo-române.

Dl Cristian Diaconescu a ţinut să remarce că aceasta este prima vizită a sa peste hotare în calitate de proaspăt Ministru de Externe după formarea noului Guvern român, ceea ce vorbeşte despre locul pe care îl ocupă Republica Moldova în politica externă a României. Ministrul a constatat cu satisfacţie consistenţa cooperării bilaterale în diverse domenii, oprindu-se mai detaliat la procesul de integrare europeană a ţării noastre şi la sprijinul pe care România ar putea să-l acorde în această direcţie. În opinia sa, Republica Moldova este cel mai avansat stat din regiune printre aspiranţii la spaţiul comunitar şi partea română se pronunţă univoc pentru un asemenea statut al relaţiilor Moldovei cu UE care să corespundă pe deplin acestei realităţi. În acelaşi context tematic, dl Cristian Diaconescu a ţinut să felicite partea moldovenească „pentru prestaţia exemplară şi politica înţeleaptă” cu care Republica Moldova a exercitat preşedinţia în exerciţiu la cele cinci aranjamente regionale, subliniind că aceasta constituie o experienţă foarte preţioasă în procesul de integrare europeană.

Interlocutorii au abordat şi problema consolidării cadrului juridic al relaţiilor bilaterale subliniind gradul avansat în elaborarea documentelor definitorii. Cu referire la elementele care urmează a fi convenite, părţile şi-au exprimat determinarea de a găsi soluţii care să ţină cont de interesele fiecărui stat.

Tot astăzi, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a avut loc o conferinţă de presă, în cadrul căreia Miniştrii Cristian Diaconescu şi Andrei Stratan au răspuns la întrebările jurnaliştilor.

Ecouri

  • Nea Ion: (21-1-2009 la 00:00)

    Declaraţia de mai sus îmi aminteşte tangenţial de o istorioară de familie, in care o mamă pensionară ardea de dorinţa de a-si ajuta fiica. Fără sa se consulte, i-a cumpărat un pat deosebit. Peste un timp a descoperit ca fiica l-a scos din casa si l-a înlocuit cu alt pat. Maica s-a ofensata pana la lacrimi. Fiica s-a îndreptăţit prin acea ca n-a rugat-o sa-i facă acest cadou si nici nu trebuia sa cheltuiască degeaba banii, căci ea altfel işi imagina locuinţa.

    Deci, spune morala, in orice situaţii din viaţă, pentru a nu avea neînţelegeri si deziluzii, de fiecare dată testează-te prin următoarele 3 întrebări:

    1. AI FOST RUGAT SA FACI BINELE (SERVICIU) PE CARE ÎL INTENŢIONEZI?
    2. ÎTI PERMITE ACEST GEST PROPRIA-ŢI STARE MATERIALA?
    3. VREA SI INIMA TA CU ADEVĂRAT (FĂRĂ CALCULE SI SPECULAŢII) SA FACĂ ACEST BINE?

    S-ar putea sa lipsească un răspuns pozitiv la vreo una din aceste 3 întrebări



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ostaticul armator grec răscumparat de familie

P. Panagopoulos armator grec in virsta de 74 de ania fost eliberat de catre rapitor la o ora dupa miezul...

Închide
18.118.120.13