Majoritatea celor cărora le-am povestit că am petrecut o săptămână în Israel având ca bază Ariel s-au mirat – cum de am avut curaj să stau într-o colonie evreiască în teritoriile palestiniene?
Într-adevăr, Ariel, un orășel cu o populație de circa 17000 de locuitori, este situat în inima Cisiordaniei sau a Samariei, cum numesc evreii această zonă a teritoriilor palestiniene.
Așezat pe vârful unui deal, Ariel a fost înființat acum 30 de ani și este situat la circa o oră de condus de Tel Aviv.
Nu realizezi că treci din Israel în teritoriile palestiniene decât la un punct de control al armatei israeliene, iar localitățile arabe sunt situate la mai mulți kilometri distanță de Ariel.
Priveliștea de pe terasa casei lui Natan și a Marianei Green, unde am stat în Ariel în luna martie 2007 împreună cu fiul meu, este încântătoare – în zare se văd munții Samariei, iar totul este verde la acest început de primăvară.
Am petrecut în Israel șapte zile, timp în care Natan și Mariana ne-au plimbat în lungul și în latul țării cu microbuzul lor de șapte persoane, după următorul program:
Ziua 1: Ierusalim – Muzeul Holocaustului Yad Vashem – Zidul de apus – Biserica Adormirii Maicii Domnului – Mormântul Regelui David
Ziua 2: Nordul Haifa – Grădina Bahai – Roș Ha Nikra – Akko – Cesareea
Ziua 3: Ierusalim Biserica Sfântului Mormânt – Via Dolorosa (în sens invers, de sus în jos) – Grădina Ghetsemani – Mormântul Maicii Domnului – Bethlehem Biserica Nașterii lui Isus.
Ziua 4: Galileea Cana – Nazareth – Valea Iordanului – Marea Galileii.
Ziua 5: sudul Marea Moartă – Qumran – Masada – Minele lui Solomon – Eilat.
Ziua 6: Eilat Eilat – drumul prin pustiu – Mițpe Ramon – Beerșeva.
Ziua 7: Tel Aviv
Au fost multe momente memorabile dintre care aș aminti doar câteva: la Zidul de Apus, întâlnirea de la Haifa cu fostul meu coleg de la România liberă, Uli Vălureanu, ziua minunată petrecută în Galileea, vederea senzațională de la fortăreața Masada, prânzul de la cortul de beduini de la Eilat unde ne-am întâlnit cu un medic arab creștin care studiase în România, cu soția sa româncă și cele două fetițe și seara petrecută cu mai mulți prieteni din Israel, între care regretatul Martin Marcus, la Ariel în casa lui Natan și a Marianei.
Și pentru că tot am menționat de mai multe ori numele gazdelor mele, să vă dau și câteva detalii despre ei. Natan Green a venit în Israel cu familia sa în 1962, la vârsta de 12 ani. A luptat și a fost rănit în războiul cu arabii din 1973, a lucrat la aeroportul internațional din Tel Aviv, iar după ce s-a pensionat s-a reprofilat pe turism.
Împreună cu soția sa Mariana, româncă sosită la muncă în Israel în 1990, el organizează tururi în Israel, mai ales pentru români, deși de la plecarea majorității muncitorilor români acestea practic au dispărut.
Ei au fost gazdele unor artiști de renume din România, precum Irina Loghin, Fuego, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Mirabela Dauer și mulți alții, după cum stau mărturie numeroasele fotografii de pe pereții casei lor.
Natan este un autodidact cu o memorie enciclopedică și devenit un bun cunoscător al geografiei biblice. Împreună cu soția, Mariana, el este un ghid excelent, care te primește cu căldură, într-o zonă care arată cu totul altfel în realitate decât vezi la televizor sau citești în presă.
Detalii despre tuturile oferite de Natan și Mariana Green găsiți la
http://www.pelerinajinisrael.ro/index.html
Îmi permit să-ţi fac o scurtă replică la jurnalu-ţi de Călătorie, în stil haicu:
Israel – Terra Sancta
Linişte, Soare
Senin fără rachete
PACE în SION
Curcubeu, Valuri
Briză, Bipezi, Patrupezi
Marea la Jaffa
Zidul Plîngerii
Rugă către Elochim
Jerusalemul
Vapoare, Munte
Evrei, Arabi, Druzi, EL
Haifa, Galilea
intradevar ,o excursie facuta cu natan si mariana ramane de neuitat,in 2004,am fost,in excursie,si am ramas impresionata de ospitalitate si buna dispozitie in aceasta pensiune si acesti oameni minunati,le doresc sanatate si sa mearga mai departe tot asa,cu mult,respect Maria,elena si viorel,