Banca Angliei a redus rata dobânzii la 1,5%, Rezerva Federală a Statelor Unite a redus-o mai de mult la 0,5%, iar Banca Centrală Europeană se pregătește și ea de o
reducere similară. BNR menține rata dobânzii la 10,25%.
1. Chiar în condițiile unei inflații mai ridicate în România, în actualele circumstanțe de criză financiară, e justificată o astfel de politică?
Nu cred. Cu atât mai mult cu cât nu cred că inflația va fi o problemă pe termen scurt pentru România. Pe măsură ce cererea internă se prăbușește, este de așteptat ca acest lucru să se reflecteze în prețuri, ceea ce va tempera rata inflației.
2. Care sunt avantajele și dezavantajele reducerii drastice a ratei dobânzii de către banca centrală?
Unul dintre avantaje este ieftinirea creditelor în lei. Acest lucru are o importanță critică într-un mediu în care creditul este greu accesibil și scump. Acest lucru va atenua amploarea crizei economice. Ratele mai reduse ale dobânzilor duc la deprecierea leului. Acest lucru este potențial avantajos, stimulând exporturile, dar poate avea și consecințe negative, deoarece erodează puterea de cumpărare a populației. Un prim efect al scăderii ratei dobânzilor ar putea fi vânzarea masivă a leului care ar putea duce la scăparea de sub control a ratei de schimb.
3. Care este evoluția previzibilă a politicii ratei dobânzilor a BNR în următorul an?
Banca Națională a României are o puternică tendință conservatoare, așa încât mă aștept la reducerea treptată și prudentă a ratei dobânzilor. Poate nu așa de mult cum aș dori, dar orișicât mă aștept să le reducă.