Autoritățile de la Teheran l-au convocat pe ambasadorul Franței în Iran și l-au avertizat că relațiile bilaterale riscă să fie puse în pericol în cazul repetării comentariilor făcute de președintele Nicolas Sarkozy la adresa omologului său iranian.
Într-un discurs ținut cu prilejul aniversării a 60 de ani de la publicarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, președintele Sarkozy a afirmat că nu ar da mâna cu președintele Mahmud Ahamdinejad, din cauză că acesta a afirmat „Israelul trebuie șters de pe hartă”.
„Știu foarte bine că trebuie să rezelvăm probabil cea mai serioasă criză internațională cu care suntem confruntați: aceea a Iranului care face pași către construirea unei bombe nucleare,” a spus domnul Sarkozy.
„Nu o putem rezolva fără să vorbim cu liderii iranieni, dar, după Holocaust, după ce s-a petrecut în secolul trecut nu pot sta la aceeași masă cu un om care spune: Israel trebuie șters de pe hartă”.
Protestul iranian survine la numai câteva zile după unul similar din partea Chinei, care a convocat ambasadorul Franței la Beijing pentru a-i împărtăși iritarea cu privire la întâlnirea la Varșovia a domnului Sarkozy cu liderul spiritual tibetan în exil, Dalai Lama.
Beijingul a trecut și la fapte, anulând întâlnirea Uniunea Europeană – China ce urma să aibă loc la Paris sub președinția UE deținută de Franța.
Unii vor spune: bine i-au făcut lui Sarko, ce se bagă el unde nu-i fierbe oala? Alții vor supralicita: păi sigur, nepotul unui imigrant evreu din Salonic ce putea spune, decât să ia apărarea Israelului…
Pentru mine, atitudinea președintelui Franței este una de admirat. Într-o lume în care țări ca Iranul și China, care batjocoresc sistematic drepturile omului, sunt tot mai agresive, s-a găsit un lider occidental (culmea, nu e George W Bush, cel mult înjurat) care să spună ferm ce gândesc foarte mulți în această parte de lume: că nu orice principiu poate fi supus compromisului de dragul petrolului, gazelor și comerțului avantajos.