Pe data de 5 decembrie 2008 a murit la vârsta de 80 de ani Constantin Ticu Dumitrescu, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), unul dintre cei mai intransigenți luptători pentru demascarea abuzurilor regimului comunist.
Arestat de mai multe ori în 1949 și apoi eliberat, el a fost condamnat în 1958 la 23 de ani închisoare pentru delictul de uneltire împotriva orânduirii socialiste.
Eliberat în 1964 cu prilejul amnistiei generale, Ticu Dumitrescu este ales în 1990 lider al AFDPR și ocupă funcția de președinte al Uniunii Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politici între 1991 și 1999.
A fost un apropiat al liderului PNȚCD, Corneliu Coposu, devenind senator din 1992 până în anul 2000.
În această calitate a inițiat propunerea legislativă de deschidere a arhivelor fostei Securități, dar în urma amendării proiectului în dezbaterile parlamentare, a renunțat la paternitatea legii, spunând că noului organism – Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) – i-au fost amputate prerogativele propuse de el, făcându-l irelevant.
A devenit membru al CNSAS în 2006, după modificarea legii și transferul majorității dosarelor fostei poliții politice de la SRI și SIE la Consiliu.
L-am cunoscut pe Ticu Dumitrescu în 1990 când eram jurnalist la România liberă și l-am intervievat de mai multe ori pentru programele BBC.
Era un om de o mare amabilitate și curtoazie, dar extrem de intransigent cu oricine era perceput ca un adversar al demascării abuzurilor regimului comunist.
Și-a creeat din această cauză mulți dușmani și-mi aduc aminte de campania murdară dusă de FSN înaintea alegerilor din mai 1990, când Ticu Dumitrescu era denunțat ca fost legionar.
Un calcul elementar arăta că în timpul rebeliunii legionare din ianuarie 1941 Ticu Dumitrescu avea 12 ani, dar în 1990 prea mulți erau gata să înghită asemenea enormități și calomnii feseniste.
Disparitia lui Constantin Ticu Dumitrescu, a indurerat toata lumea democratica din Romania. Un luptator politic de anvergura europeana, a militat consecvent, pentru reinstaurarea ordinii de drept in tara noastra, pentru a fi primiti in lumea statelor civilizate, democratice.
Nu arata nici virsta, nici simptomele unei morti apropiate. Publicul a fost luat prin surprindere de stirea trecerii lui in nefiinta, dupa o scurta internare (doua saptamini).
Disparitia lui Corneliu Coposu si a lui Constantin Ticu Dumitrescu, lasa un mare loc gol, greu de acoperit de urmasi. Actuala degringolada a PNT-CD, este si urmarea disparitiei dintre noi, a celor doi corifei.